Utbildning - samt något jag lärde mig som inte hade med utbildningen att göra

Helgen har jag och min sambo spenderat i stockholm där vi har varit på utbildningen ”mamma mage”. I stort en bra och intressant utbildning där jag lärde mig en hel del nya saker. Samt att jag har fått en större inblick i vad som kan hända under- och efter en graviditet, och  hur det påverkar träningen.

I samband med utbildningen bestämde vi oss för att sova kvar på hotell och lyxa till det med hotellfrukost. Jag har som ett experiment registrerat mitt dagliga intag av mat och dryck under ungefär en vecka och fortsatte såklart även under helgen. Något som jag lärde mig under vår hotellvistelse är att även om man äter hyffsat bra mat och bra råvaror – så kan kalorimängden stiga till skyarna.

När man äter hotellfrukost vill man gärna ta lite av allt och äta tills man blir proppmätt. Men, vi åt vår mat i lugn takt och tyckte att vi var sådär lagom mätta när vi gick därifrån. Jag brukar ha som regel att man ska orka ta en långpromenad efter sin måltid – då är man helt lagom mätt, och det kändes ungefär så. Chocken kom när jag sedan registrerade min mat i en app som jag använder.

Då jag äter moderat lågkolhydratkost blir det naturligt att jag tar de alternativen med lite högre fetthalt och följande är vad min frukost innehöll:

· Ca 2 dl Grekisk yoghurt med melon och valnötter

· Äggröra (ca 2 ägg) med bacon (3 skivor), prinskorv (2 st), gurka, paprika och tomat.

· 2 koppar kaffe med mjölk


När man tittar på det såhär kanske det inte ser ut att vara så märkvärdigt?

Faktum är att den här frukosten gav mig 1459 kcal (löst räknat eftersom jag inte hade de exakta mängderna i gram). Även om det inte är helt exakt uträknat så får man ändå ett hum om hur mycket en hotellfrukost, buffé eller en måltid faktiskt kan ge i energi. Jag hade alltså fått i mig mer än halva mitt dagsintag bara genom att äta en frukost, som jag dessutom tyckte gav mig en lagom mättnadskänsla.
 

Att registrera sin mat är alltså ett väldigt bra sätt att bli medveten om hur mycket man får i sig på en måltid. Och tro mig, man kan lätt bli lurad att tro att man kan äta hur mycket som helst bara för att man tar från de ”bra alternativen”.

Tänk exempelvis på de människor som reser mycket i sina arbeten och sover på hotell flera dagar i veckan. De får antagligen i sig en stor del av sitt dagsintag bara genom sin hotellfrukost. Problemet blir sedan att hungern kickar igång snart igen då det är dags för lunch.  

Jag vill inte att man ständigt ska räkna kalorier och bygga sitt liv på detta. Vad jag vill är att du ska bli mer medveten om vad- och hur mycket du faktiskt äter. Jag själv tycker att matregistreringen har varit ett bra hjälpmedel för att se mitt dagsintag. Sedan får man såklart ha i åtanke att en kost baserad på protein och fett (en typ av lågkolhydratkost) kommer göra att din andel fett överstiger det rekommenderade intaget ganska mycket. De flesta appar är inställda på att du äter en ”vanlig” kost – alltså husmanskost där kolhydraterna ska vara den största andelen.  Ta därför hänsyn till vilken typ av kost just du äter.

Det finns många olika appar som du kan använda för din kostregistrering. Jag har testat ”lifesum”, vilket jag personligen tycker är en enkel och bra app (gratisversionen är riktigt bra), som också gör att du håller koll på ditt vätskeintag.

Så testa att registrera din mat under en vecka och utvärdera sedan om du kan ändra om något i din kost, som kommer göra att du når din målsättning fortare!  

Jag kommer garanterat att äta hotellfrukost  igen, men, nästa gång kommer jag att vara mer medveten om hur mycket av mitt dagsintag som jag kan få i mig genom bara en måltid, och planera bättre för resten av dagen.
 

Etiketter: kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter