1 övning som ger dig grymma ben - Step Up

När jag var yngre tränade jag på ett stort kedjegym där det fanns gruppträning i alla former.  Jag ville få upp konditionen, så jag tänkte att jag skulle gå på passet "step up", eftersom jag hade hört att det skulle vara roligt, samtidigt som man fick upp pulsen.  Jag har alltid haft svårt för dans då jag rör mig lite "stelt", och jag kände redan minuter in i passet att detta inte var något för mig. Det gick betydligt bättre än den gången jag testade zumba, men det är en annan historia.

Step up som gruppträning var alltså ingenting som passade mig, men precis som med surströmming kan jag ändå säga att jag har testat. Jag menar, man kanske helst vill slippa klädkoden som steup up innebär?
 


Om du är som jag och vill slippa studsa runt på golvet i baddräkt - testa istället en annan variant av step up, där du kommer träna:

- Stabiliteten runt höft och knän
- Rumpan
- Benen
- Koordinationen
- Bålen...
- och bli riktigt STARK!
 

Step up är en övning som blir vad du gör den till. Om du gör den på rätt sätt kan den bli helt fantastiskt tung. Om du däremot väljer att studsa upp och skjuta ifrån med tårna, kommer du få ungefär samma effekt som i videon ovan. Mitt tips är alltså att du väljer den tunga varianten*.
 

Step-Up mot box

 

 

Precis som jag skrev ovan, kommer övningen bli vad du gör den till. För att du ska få den att bli tung, gäller det att du utför den konrollerat.

Utförande:

1. Börja med att kontrollera höjden på boxen. Om du testar för första gången, ha ungefär 90 grader i knäleden då en fot är på boxen.
2. Lyft upp stortån på den foten som du har på golvet. Detta är för att du inte ska kunna göra ett frånskjut med tårna.
3. Sträck armarna framåt och lägg tyngden på ditt främre ben (det på boxen) och ta dig sedan upp, med minimalt med hjälp från den nedre foten.
4. Då du är uppe på brädan, bromsa ner så sakta som möjligt tillbaka till golvet.
5. Upprepa 2-3 set x 6-12/ben.

Tips: Vill du få övningen ännu tyngre - ta på dig en viktväst eller ta ett par hantlar med dig upp!

Step up som gruppträning var alltså ingenting för mig, men när jag provade den här varianten har jag fastnat. Jag använder den både i min egen träning samt för mina kunder och jag lovar att man inte behöver ha vare sig baddräkt eller benvärmare när man utför den!

Stort lycka till!

*Jag menar inte att det är fel på något sätt att gå på step up som gruppträning - alla behöver röra sig mer, och det är ett sätt att göra det på!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter