10 min per dag som förbättrar din hälsa


Först vill jag bara säga att alla kan avvara 10 minuter av sin dag för att göra något positivt för hälsan. 10 minuter per dag är 70 minuter i veckan, 5 timmar i månaden och 60 timmar om året. Om du inte kan avvara den tiden för din hälsas skull – då har du helt fel prioriteringar i ditt liv.

Om du har svårt att få till 10 minuter per dag, vill jag att du sätter dig ner och funderar över vad du kan skippa för att få dessa 10 minuter för dig själv. Kan du skippa slösurfandet på datorn? Kan du stänga ner Instagram, Facebook och Twitter för 10 minuter? Eller kan du stänga av TV:n 10 minuter tidigare? Du behöver inte gå hem från jobbet eller låta dina barn stå ensamma på dagis och vänta. Det enda du behöver göra är att sätta rätt prioriteringar för din hälsa.

Så lite som några minuter per dag kan alltså ge en positiv effekt på din hälsa. Tyvärr handlar det inte om en revolutionerande träningsmetod som kommer få dig i form på den tiden. Sorry, där måste du, precis som alla andra lägga ner både tid, engagemang, svett och planering. Vad jag pratar om är något så enkelt som meditation.
 


Många är tyvärr väldigt skeptiska mot meditation och effekten som det har på kroppen. En del tror att man ska sitta instängd i ett mörkt rum med rökelser och mystisk musik. Samtidigt som ett djur offras till gudarna. Men, faktum är att mediation inte är något sektliknande, utan helt enkelt ett sätt att få din kropp och din hjärna att varva ner.

Som de flesa redan vet, är stress ett stort – och växande problem för de allra flesta. Kortvarig stress är något som kan ha en positiv inverkan på din prestation. Det kan handla om att klara av en tenta, göra en presentation på jobbet eller vinna en tävling. Det är den långvariga stressen vi ska akta oss för. När din kropp utsätts för stress under en lång tid, slutar den att ha en positiv effekt och börjar skada din kropp inifrån. Vanliga effekter av långvarig stress kan vara bland annat trötthet, ångest, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter och nedsatt immunförsvar. Men man kan även få problem med mag-tarmkanalen (”stressmage”), ökat blodtryck och magsår.

Stress är alltså något som påverkar oss starkt, men ändå fortsätter det att öka, och vi utsätter oss själva för stora doser av stress dagligen.

MEN, det finns sätt att hantera och/eller minska sin stressnivå på, och ett verktyg är att använda sig av meditation. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur du går tillväga, och du kan läsa det HÄR.

Meditation har bland annat visats ha följande effekter:

- Det sänker blodtrycket
- Lugnar/Sänker din hjärtfrekvens
- Sänker mängden stresshormoner
- Boostar ditt immunsystem
- Ökar ditt fokus, din mentala skärpa och uppmärksamhet
- Förbättrar ditt humör
- Ger dig förbättrad sömn

Allt du behöver göra är att hitta en lugn plats (hemma, ute, på jobbet, på bussen etc), där du kan utföra din meditation. För att underlätta för dig, vill jag rekommendera en gratis app, som jag själv använder,  som heter ”Headspace”. Personligen så har jag lättare att slappna av när någon säger åt mig vad jag ska göra och vad jag ska tänka på. Under varje session får du guidning och du behöver inte göra något annat än att sätta i ett par hörlurar och starta meditationsappen. Resten sköter sig självt.

 I appen så får du 10 dagars meditation, där du  får bonuspoäng ifall du mediterar 10 dagar i rad. Därefter är det bara att börja om från början. Jag skulle därför vilja ge dig en utmaning: Testa headspace i 10 dagar och utvärdera sedan om du känner någon skillnad på din stress och din återhämtning. Du behöver inte vara stressad för att göra detta, det är ett utmärkt sätt att ta en paus mitt i jobbdagen, eller ett sätt att varva ner när du kommer hem från jobbet. Hur som helst, avvara 1 % om dagen av din vakna tid och testa det i 10 dagar.  Jag är övertygad om att du kommer ha en skön känsla i kroppen efteråt.
 

Är du med på utmaningen?
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter