Styrketräning som rörlighetsträning Del 2

Då var det dags igen! Styrkeövningar som också gynnar din rörlighet. I förra inlägget handlade det om övningar för överkroppen, som på olika sätt kommer ge dig en bättre rörlighet på samma gång. Har du inte redan läst inlägget kan du göra det genom att klicka HÄR.

Idag ska jag istället gå vidare och visa dig några benövningar, som även dem, kommer ge dig en förbättrad rörlighet. Vi kör!


Knäböj
 

 

Stärker: Benen, rumpan och bålstyrkan.
Ökar rörligheten: Baksidan, vrister, bröstrygg(om du sträcker upp armarna) och runt höften.

Tänk på att du ska ha en korrekt hållning i ryggen. Om du rundar ryggen när du går ner i knäböjen kommer du att ta ut rörligheten på fel ställe. Gå därför så djupt som du kan UTAN att runda ryggen. Däremot gör det ingenting att ryggen faller framåt, så länge rörelsen sker i höften.


Stillastående Utfall
 

 

Stärker: Ben, bålstyrkan.
Ökar rörligheten: Höftböjaren och framsida lår. Tips för att få extra drag i framsidan är att spänna rumpan så mycket som möjligt på benet du har bakåt. Då kommer du att tippa ditt bäcken och därmed skapa mer stretch. Tänk dock på att det inte ska göra ont, utan dra lite lagom.

Höftfällning/RDL´s
 


Stärker:  Baksida lår, säte, rygg, skulderblad, bål.
Ökar rörligheten: Baksida lår och vader.
 

Tänk på att aldrig runda ryggen i denna övningen. För att du ska få ut något av rörligheten i baksida lår, får du alltså inte ta ut den i ryggen. Men det är inte den viktigaste anledningen: Om du rundar ryggen kommer du felbelasta och du kan utsätta kotor och andra delar för onödig stress. Se därför alltid till att lyfta med korrekt teknik!

Utfallssteg åt sidan
 


Stärker: Ben, rumpa, bål.
Ökar rörligheten: Insida lår, vrister och baksida lår.
 

Tänk på att det inte alltid är säkert att du känner drag på angivet ställe eller överhuvud taget. Allt beror på hur strama musklerna är. Det är heller inte helt ovanligt att man känner drag på ett helt annat ställe. Detta är också helt okej. Vi är alla olika och detta är bara riktlinjer. Se bara till att du utför alla övningar med god teknik så är jag säker på att du kommer få en bra effekt, vare sig det gäller styrka och/eller rörlighet.


Stort lycka till!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter