Går du UPP i vikt när du tränar? Få tipsen för att vända trenden


Har du också hamnat i situationen när du tränar hårdare än någonsin - medan siffrorna på vågen bara blir större? Jag brukar förklara för mina kunder  att man kan gå upp i vikt när man börjar styrketräna, eftersom muskelmassa väger mer än fettmassa. Men det finns också andra förklaringar till varför man kan gå upp i vikt, fastän man tränar hårdare än någonsin!

När man är liten är allt en lek

När man är liten rör man sig oftast per automatik. Rörelse ses inte som träning utan allt är en lek och sker spontant. Jag minns att mina kusiner kunde springa runt och leka i timtal, och kunde de inte gå ut sprang de fram och tillbaka hemma i hallen. När man är liten tänker man inte på att man måste röra sig, det är istället en naturlig del av livet. Man springer, klättrar i träd, leker kurragömma, burken (minns du burken? det var en grym lek!) och fäktas med pinnar i skogen. Men något händer när vi blir vuxna. Vi rör oss inte spontant längre. Vi sitter på jobbet, vi sitter i bilen och vi åker hem för att sätta oss i soffan och ta det lungt. När vi inte längre rör oss naturligt, måste vi ägna oss åt något som kallas för "träning".

Träning

Eftersom vi inte längre klättrar i träd och springer runt i skogen utan anledning, måste vi röra oss genom att träna. Vi skaffar ett medlemsskap på gymmet, köper hem en tränings-DVD och lägger ner stora pengar på produkter från tv-shop som vi hoppas ska leda till den åtråvärda formen. Men det finns ett litet problem:

Träning funkar inte!

 

 

Nu kanske du tror att jag är galen som jobbar som tränare och säger att träning inte funkar - men låt mig förklara vidare innan du skriver upp mig på din svarta lista.

Du kan träna hur mycket som helst och bli starkare än någonsin, MEN, om du har som mål att minska din fettprocent och din vikt, kommer du inte få resultaten du vill ha utan att också korrigera din kost. Detta betyder såklart inte att träningen inte har någon effekt. Den gör fortfarande att du blir starkare, ökar din rörlighet, påverkar din kognitiva funktion och förbättrar ditt humör, vilket är väldigt viktiga saker.

Men, många människor spenderar stora pengar och sliter i gymmet i månader - för att sedan upptäcka att det knappt har hänt någonting med vikten alls. Antagligen har en del av fettmassan bytts ut mot muskelmassa, men ofta ses ingen stor skillnad. Det här är misstaget som många gör - och det leder inte helt sällan till minskad motivation och att man lägger av helt med träningen.

Träning + kost funkar

Den uppenbara delen i det här dilemmat är som sagt kosten. När du kombinerar träning med en bra kostplan - kan dina resultat bli helt fantastiska! Kost utan träning kan fungera ganska bra i syfte att gå ner i vikt, men träning utan kosten går inte alls lika bra.
 

Hur får vi det att hålla i längden?

Det som har visat sig i studier, är att man måste tycka att träningen är rolig för att få optimal effekt.  Teorin är att om vi tycker att vi går miste om något roligt (exempelvis om man tycker träningspassen är riktigt tråkiga) har vi en tendens att vilja kompensera för detta på annat håll. En jämförelse kan vara att "jag har haft en riktigt dålig dag - jag förtjänar att äta en pizza".  Tycker man däremot att träningspassen är roliga och glädjefyllda - då har man en tendens att äta nyttigare, eftersom man inte har något behov av att kompensera en tråkig upplevelse. Att hitta en träningsform som man trivs med är alltså viktigare än vad man kan tro!

Motivationsfaktorn

För att få ett bättre grepp om hur allt fungerar, kan det vara bra att veta skillnaden mellan inre och yttre motivation.

Inre motivation innebär att vi gör något av en inre anledning. Det kan vara exempelvis att man gör något för att man tycker det är roligt´eller för att man är intresserad. Även om ingen ser att man tränar och berömmer våra framsteg, så fortsätter vi bara för att det känns bra eller för att vi tycker om träningen i sig.

Yttre motivation innebär att vi gör något för att få en extern bekräftelse. Det kan vara att vinna en medalj, få ett bättre resultat på tester, få beröm eller komma upp i ett antal steg på vår stegräknare.

Studier har även här visat att någon som tränar av inre motivation, har ett mindre behov av att kompensera, eller bli kompenserade för att man utför aktiviteten. Gör man däremot något av en extern anledning, måste man få någon form av belöning för att fortsätta, om det så är en medalj, ett bra resultat eller peppande ord.

Det är egentligen först när vi hittar vår inre motivation som allt börjar gå lättare. Det är också då som vi verkligen engagerar oss i vår träning eller kost och hittar den där anledningen till att fortsätta även när det går tungt. Om vi verkligen gillar det vi gör behöver vi inte tvinga oss själva till gymmet. Då kommer det att gå av sig själv och man kanske till och med ser fram emot att gå dit.

Du kommer alltså känna dig bättre, få bättre resultat och förhoppningsvis nå dina mål om du hittar en aktivitet som är rolig och får dig att må bra under- och efteråt. Och det viktigaste av allt - glöm inte att involvera kosten för att du ska få optimala resultat!


 

Etiketter: kost styrketräning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter