Har du en kontorsrumpa?

Många tror att deras rumpa endast är till för att sitta på. Men, sanningen är den, att utan musklerna som skapar din rumpa - skulle du bokstavligt talat ramla rakt framåt. Utan dessa muskler skulle du inte kunna gå, springa, hoppa eller ens stå upp.

Jag fick för några månader sedan ett samtal ifrån en dam som hade stora problem runt höften och i ryggen. Hon ringde mig i hopp om att hennes smärta skulle mildras med hjälp av massage. Hon hade haft ett stillasittande arbete större delen av sitt liv och hade inte varit en person som gillade att träna. Jag masserade igenom rygg och säte, och kände direkt att sätesmusklerna (rumpan) verkligen var spända. Efter två besök fick jag ett mail där hon berättade att hennes smärta helt mirakulöst hade försvunnit.

Även om jag gärna skulle utge mig för att vara en mirakelarbetare, kan det faktiskt vara väldigt enkelt att bli kvitt en smärta som beror på spända  muskler och triggerpunkter - man måste bara veta hur man ska göra!

Om du är osäker på vad en triggerpunkt faktiskt är och vill utöka dina kunskaper, ber jag dig att läsa mitt tidigare inlägg där jag förklarar vad det är och hur den uppstår. Du kan läsa inlägget HÄR.

Så om det nu är så att du har ett kontorsarbete, sitter väldigt mycket och har en spänd rumpa med triggerpunkter och muskelknutor - är det läge att agera! Speciellt om du har fått problem som sträcker sig runt höften och till ryggen.

Det som är väldigt bra är att du faktiskt kan göra något åt dina problem på egen hand, med ganska enkla medel. Testa därför att göra övningarna nedan, men kom ihåg att det kan ta tid och att det kommer kräva engagemang och rutin. Om du har stora problem rekommenderar jag att du gör övningarna minst 1 gång per dag. Du kommer antagligen inte bli kvitt dina problem genom att göra övningarna 1 gång i veckan medan du kollar på tv. Få in det till en rutin och när du har minskat dina problem, kan du sträva mot att underhålla musklerna och utföra övningar 2-4 gånger per vecka.
 
Massera sätet med hjälp av en Foam Roller/Bandyboll
 


Stärk upp sätesmusklerna - Höftlyft mot bänk
 

 

Stretcha sätesmusklerna - Sittande 90/90 stretch
 


Problem med sätesmusklerna är vanligare än vad man kan tro, och det är enkelt att bli kvitt sina problem genom att på egen hand massera, stärka upp och stretcha.

Vill du ha ännu mer tips på hur du stärker upp rumpan? Jag ägnade hela Maj månad till att ge dig tips på alla möjliga övningar för sätet.  Ta del av alla inlägg genom att klicka på "maj" i bloggarkivet.

Stort lycka till - och tveka inte att höra av dig om du har några frågor!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter