Våga stå på dig när det kommer till din kost - 5 steg för att slippa försvara dig för andra


Jag är helt säker på att många av oss känner igen situationen i videon ovan. ”Ta en kaka och va som folk”, ”vadå, går du på diet?” osv. Du som har upplevt den här situationen vet att kosten är ett väldigt känsligt ämne, och att människor kan bli riktigt upprörda om man inte vill ta en kaka till kaffet på jobbet eller en tårtbit på födelsedagskalaset. Och det stannar inte bara på fikat, det kan också gälla på restauranger när du ska gå ut och äta med familj eller vänner. Bara en sådan sak som att byta ut pommes frites mot en sallad kan starta uppståndelse.

Min åsikt är att alla ska kunna välja själva vad de vill äta och inte. Därför tänkte jag idag dela med mig av 5 tips för hur du kan hantera en situation där du inte äter ”som alla andra”, utan att såra någon annan, få kommentarer eller få andra att känna sig obekväma med deras matval.

Till att börja med

Om det är ett ord som du ska försöka undvika i de sammanhang som du nekar mat eller byter ut något på en restaurang, så är det ordet DIET.

Även om en diet helt enkelt betyder ”det du äter” (även om det är pizza 4 gånger per dag) kommer du garanterat att bli en måltavla för andra människor som försöker övertyga dig om att du inte alls behöver gå på en diet. Dessa människor säger detta allt som oftast i ren välmening, MEN, det kan bli otroligt jobbigt för den som hela tiden får stå till svars för sina val. Vissa människor kan dessutom gå in i defensivt läge när ordet kommer på tal, så du gör antagligen bäst i att undvika det över huvud taget.

Det finns flera olika strategier att använda för att du ska kunna äta på ditt sätt utan att behöva försvara dig var och varannan gång.  

1. Byt snabbt samtalsämne

Försök att alltid hålla dina svar trevliga men bestämda. Vad som är viktigt att komma ihåg är att direkt du har tackat nej (på ett trevligt sätt) – BYT SAMTALSÄMNE, och fråga personen en specifik fråga om deras barn, familj eller intresse. Alla människor älskar att prata om sig själva (inklusive dig och mig), så att ställa en fråga är en riktigt bra strategi för att komma undan.

2. ”Jag är inte hungrig”

Den här punkten kan vara lite klurig om det är så att du är bjuden på en middag, där hela poängen är att ni samlas för att umgås och äta. Men, om det är så att du hälsar på någon och denna bjuder dig på efterrätt eller fika kan du säga ”nej tack, jag har precis ätit”. Säg det alltid med ett leende och byt snabbt samtalsämne och fråga din vän en specifik fråga (punkt 1).

3. ”Jag tål det inte”

”Tack så hemskt mycket för ditt erbjudande men min mage klarar inte av den typen av mat”.

Därefter byter du snabbt samtalsämne enligt punkt 1. Ingen av dina vänner eller medlemmar i din familj kommer vilja att du får ont i magen av det du äter. Detta brukar vara ett säkert kort, då det oftast också är helt sant.

4. Var ärlig mot din familj

Det svåraste med att äta på ett visst sätt är oftast att få sin familj att förstå. Det kan fungera ganska bra att säga ”nej tack” till sina vänner, men familjen är betydligt svårare eftersom de ofta är mer bekväma i att ge dig deras åsikter. Försök därför att prata med dem enskilt och berätta hur viktigt det är att du har deras stöd. Oavsett om du äter på ett visst sätt för att du ska gå ner i vikt, förbereda dig inför en tävling eller bara må bättre, är det viktigt att du har människor runtomkring dig som förstår vad du går igenom. Det är därför viktigt att du berättar för dem varför du äter på ett visst sätt och vad det betyder för dig.

5. Ta med din egen mat och bjud på

När du har möjligheten kan du ta med din egen mat som du bjuder de andra på. Detta kan passa bra om du exempelvis är bjuden på en filmkväll eller kompisträff.

Som du märker så finns det sätt att hantera situationer på, när du blir bjuden på något som du egentligen inte vill äta. Tänk på att det är din kropp och du bestämmer vad du ska göra med den, och vad du stoppar i den. Ät inte något du mår dåligt av för att någon annan vill att du äter det. Använd dessa tips och glöm för guds skulle inte att snabbt byta samtalsämne!

Lycka till!

 

Etiketter: kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter