Hur du undviker att bli Uttorkad 


En god vän till mig berättade att han och hans fru hade varit iväg på en golfresa i ett land på varmare breddgrader. De hade spenderat en hel dag på golfbanan och de såg båda till att dricka mycket vatten för att orka med ansträngningen som en hel dags golf kan innebära. Men, när de sedan kom tillbaka till hotellet föll hans fru helt oförklarligt ihop på golvet. Som tur var vaknade hon igen och förklaringen var uttorkning.

Det som kan vara svårt att greppa i det här sammanhanget, är hur man kan bli uttorkad av att dricka vatten. Men, som du kanske förstår handlar uttorkning inte bara om mängden vatten. Det är fler faktorer som spelar in, och det är viktigt att veta om man ska träna och vara aktiv i värmen. Idag ska jag därför försöka reda ut vad uttorkning innebär, samt hur du kan försöka undvika det.

Vad är uttorkning?

Mängden vatten i kroppen kan variera beroende på om du är man/kvinna, storlek på din kroppsmassa samt ålder. Kvinnor består ungefär av 45% - 50% vatten, medan en man består av ungefär 50% - 60% vatten (detta beror oftast på att män har större andel fettfri massa), och vattnet kan finnas i- och runt dina celler.

Om du gör av med mer vatten än du dricker (genom ex. svettningar), kan en obalans uppstå, och du kan bli uttorkad. Symtom på uttorkning kan vara: 

 

  • Ökad törst
  • Torr hud,
  • Trötthet
  • Svaghet
  • Ökad kroppstemperatur
  • Muskelkramper
  • Huvudvärk
  • Illamående
  • Mörkt urin.

Vätskan i vår kropp rör sig mellan olika delar, och dess syfte är att bibehålla rätt balans. De flesta funktioner i vår kropp är beroende av vatten, och vi överlever inte utan det.

Vi förlorar vätska genom exempelvis svettningar, genom urinet, huden och via våra andetag. Om vår vätskebalans förändras kan detta ha en stor påverkan på vår kropp, inklusive vår prestation. En uttorkning på så lite som 1% är tillräckligt för att påverka din uthållighet, styrka och din kognitiva funktion. 

Vill du veta hur mycket vatten du ska dricka på en dag? Klicka Här.

Viktigt att veta

När vi tränar och är aktiva behöver vi mer vätska. Då våra muskler arbetar hårdare ställer detta större krav på energi samt ett ökat behov av syre. Aktivitet innebär också att kroppen måste kyla ner sig själv för att inte överhettas. Alla dessa funktioner kräver vatten. 

Så vartifrån får vi vätska för att hålla vår kropp i balans? Att vi ska dricka vatten är det uppenbara, men du får också i dig vätska från kaffe, te, mjölk och en del från mat.

Risker med att bara dricka vatten

Kommer du ihåg historien i början av inlägget? Hon som drack mycket vatten, men som ändå blev uttorkad? När vi dricker mycket vatten ökar också risken för saltbrist, dvs. om vi dricker vatten utan att tillsätta salt (främst natrium). Saltbalansen i kroppen är väldigt viktig då dessa reglerar livsviktiga funktioner, bland annat hjälper det till att transportera vätska och glukos till blodbanan. En brist på natrium kan innebära att vätskan passerar kroppen och spolar med sig natrium ut. Detta kan i lindriga fall innebära yrsel och illamående.

Om du ska vara aktiv ute i värmen, skapa då din egen sportdryck! Det enda du behöver göra är att tillsätta lite salt i ditt vatten och smaksätta med exempelvis pressad citronsaft. Ska du vara aktiv väldigt längre och behöver extra energi kan du även tillsätta lite naturligt druvsocker som man kan köpa i de flesta butiker. När du köper en färdig sportdryck innehåller de oftast salter och mineraler för att bibehålla din vätske- och saltbalans. Det som kan vara negativt med många sportdrycker är att de innehåller för mycket socker. Vill du ha kontroll på ditt intag är det alltså bättre att blanda själv.

Kom ihåg!

Även om uttorkning är något att se upp för, så ska man även ha i åtanke att man kan dricka FÖR mycket! Se därför till att tillämpa vad vi svenskar är kända för - "I lagom mängd"!

Så, var aktiv i värmen, men håll också koll på din vätske- och saltnivå!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter