Ett grymt sätt att träna magen på semestern

Det är redan juli, och jag hoppas att du har en riktigt härlig sommar med massor av sol, bad och träning. För sommaren är ändå en riktigt bra tid att träna på. Energin är oftast på topp och vi blir mer motiverade att göra saker. Många av er kan jag tänka mig befinner er på semester. En stuga i skärgården, på en camping eller kanske till och med i fjällen. Hur som helst så måste man hitta sätt att fortsätta sin träning på. Jag ska idag därför bjuda er på en bålövning som endast kräver ett gummiband, och något att fästa bandet i! Perfekt att sätta runt ett smalt träd eller en lyktstolpe.

Övningen kallas för Antirotation, och den kan låta som en väldigt avancerad och konstig övning, men den är egentligen väldigt logisk. Tanken är att du ska försöka undvika att en rotation sker. Utmaningen blir att du måste motverka den kraft som uppstår av gummibandet som vill rotera din överkropp.

Övningen passar egentligen alla, och du kan göra den precis så tung som du vill. Jag brukar använda gummiband av den anledningen att man enkelt kan justera tyngden genom att ställa sig närmre eller länge bortifrån bandets fäste. Men övningen går lika bra att utföra i en kabelmaskin på gymmet, där du istället fäster handtaget i brösthöjd och arbetar därifrån. Vad som är viktigt att komma ihåg i den här övningen är andningen! Om du kör tungt är det annars lätt att bli lite yr. Ingen vill behöva lägga sig ner på marken, grön i ansiktet, och allt på grund av ett gummiband! 
 


Utförande:

1) Sätt fast ett gummiband i en ställning i höjden av din diafragma.

2) Fatta tag i bandet med båda händerna och ställ dig i sidled. Flytta dig sedan bortifrån ställningen tills du känner att bandet blir spänt. Pressa fram svansen mellan benen och ha lite lätt böjda knän.

3) Ta ett djupt andetag, och pressa sedan bandet rakt fram (i en linje) samtidigt som du andas ut. Tänk på att inte följa med bandet åt sidan, du ska hela tiden sträva mot en rak linje. Undvik också att tippa kroppen åt sidan - stå stadigt!

4) Gå sedan tillbaka till startpositionen och upprepa.

5) När du har utfört antalet repetitioner på en sida, vänder du dig om för att göra samma sak på andra sidan. 

Utför övningen 2-5 set x 8-12 reps /sida.

Tänk på att utföra övningen med kontroll. Om du inte tycker att den känns speciellt mycket, testa då att ställa dig längre bortifrån fästet, eller prova ett tyngre gummiband. Ju längre fram du pressar händerna desto tyngre kommer det också bli på grund av den långa hävarmen.  Den här övningen kan vara riktigt tung om man gör den på rätt sätt!

 

Stort lycka till!
 

Etiketter: gummiband bålträning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter