Den verkliga sanningen bakom en lyckad kost

Det är lätt att få problem, bli frustrerad och arg, och kanske till och med ge upp helt när kosthållningen inte går så bra som man önskar. Men det finns sätt att ändra sitt beteende på. Det kommer inte att ske över en natt och du kommer säkert svära många gånger innan du är klar – men det finns en del saker som är värda att ha i åtanke:

1. Du kanske inte vet allt

Bilden lånad från: milkywaytshirts.com
Bilden lånad från: milkywaytshirts.com


Du har säkert sagt det själv, och du har säkert höra någon annan säga det. Ett exempel kan vara en smal kille som gärna vill gå upp i vikt. Han får rådet att äta mer och lyfta tyngre vikter. Och han säger: ”Jag vet, jag vet! ”Ett annat exempel kan vara en kille som vill gå ner i vikt. Han får höra att han ska äta mindre och träna mer. ”Jag vet, jag vet”. Eller när jag säger till några av mina kunder att de ska äta mera grönsaker får jag ofta höra ”jag vet, jag vet”.

Även om vi alla hört dessa ord, så är det inte säkert att personen i fråga faktiskt vet. Kanske har personen hört detta förut, men har svårt att veta innan denna faktiskt har gjort en framgångsrik förändring och till och med upprepat den. Att säga ”jag vet” kan vara ett sätt att skydda sig själv, och ett sätt att slippa agera. Så tänk på detta när du ska göra din förändring - du kanske inte kan eller måste veta allt.  

2. Se till att ditt beteende matchar din målsättning

Det är relativt vanligt att den här punkten är den som gör att vi faller. Säg att du vill gå ner 30 kilo i vikt. Du går till gymmet 5 dagar i veckan och tränar, men du äter på McDonalds varje dag. Det innebär att du tränar, MEN, du ignorerar kostens betydelse totalt. Målsättningen är högt uppsatt, medan beteendet inte är på topp, och det innebär att beteendet inte matchar målsättningen. Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv när du ska göra din livsstilsförändring. Ställ dig därför frågan regelbundet om ditt beteende matchar ditt mål. Om inte, kommer du behöva reglerna någon av dem för att kunna lyckas.

3. Inse att din förändring kommer ha upp- och nedgångar

Det kan komma lite som en chock, men det kan faktiskt vara bra att inte vara strikt 100 % av tiden. Det är bara hälsosamt att slappna av då och då. Precis som man kan periodisera träning, så kan man också periodisera åtaganden (i det här fallet din förändring). Exempelvis kan man äta strikt under 5 veckor, för att sedan slappna av lite mer under 2 veckor. Tänk på att dina nya matvanor ska hålla resten av livet, och vad vore livet om man inte får äta en chokladbit, en tårtbit på sin systers bröllop eller äta det där brödet till frukost någon gång? Det som är så smart är att du kan planera dina veckor till större händelser, som exempelvis ett bröllop, en semester eller julafton. Ha förståelsen för att du kan vara flexibel med din kost. Det är okej att vara lite mer avslappnad samt göra stora förändringar utan att sätta för stor press på dig själv.

Men låt inte kanelbullens dag, munkens dag, weinerbrödets dag eller semmeldagen vara slentrianmässiga ursäkter för att äta skräp. Välj dina tillställningar/dagar med omsorg.

4. Starta sakta om du behöver

Det är svårt att ändra allt på en gång, och det är något som inte alla klarar av. I ett sådant läge kan det vara bra att börja med små saker som du sedan kan bygga på. Om du exempelvis inte äter grönsaker alls, börja med en portion grönsaker per dag. Det kommer antagligen gå mycket lättare än att du plötsligt ska äta grönsaker 5 gånger om dagen. De små förändringarna är lättare att applicera och vänja sig vid än de större.

5. Lär dig gå innan du börjar springa

I träning bör man lära sig alla basrörelser innan man går in på det lite mer avancerade. Bland annat kan det vara bra att först kunna göra en knäböj med kroppsvikten innan du gör en knäböj med skivstång på axlarna på en pilatesboll (för guds skull gör inte den här övningen). Samma princip kan tillämpas i din kost. Börja med de mest grundläggande sakerna. Se exempelvis till att du får i dig protein, fett och kolhydrater, laga din mat från grunden, undvik konstgjorda produkter och drick mycket vatten. När du har fått in grunden, det är först då du kan börja individualisera och lägga upp en specifik kost efter exempelvis en idrott eller efter hur din kropp svarar på en viss typ av mat. För kosten handlar inte bara om att äta LCHF, paleo eller GI – det handlar om vad kroppen behöver för att fungera och vad du behöver för att prestera och må bra.

Om du är 100 % investerad i din hälsa är det alltså dags att ta kosten på allvar. Skippa alla dieter som predikar välmående och 10 kilos viktnedgång på en vecka. Se istället till helheten och vad som kommer göra att du mår bra i längden. För det är precis vad som är värt att satsa på!

Läs också: Vad är en bra kost?
 

Etiketter: kost vanor

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter