Vad är en bra kost?

Alla har vi olika uppfattning om vad en bra kost är. Skulle du fråga 50 olika människor, skulle du säkerligen få 50 olika svar.

En del anser att en bra kost handlar om att äta regelbundet, andra tror det handlar om att äta lite av varje, och en del tänker att det innebär mer grönsaker på tallriken. Alla dessa har med kost att göra, men de förklarar inte vad en bra kost innebär.

Precis som träning bör vara individanpassat, bör också kosten planeras efter dig och din kropp. Innan du fastställer vad en bra kost innebär för dig, vill jag att du sätter dig ner och tänker igenom följande fråga:
 

Den frågan ska du inte bara svara på en gång. Du bör gå tillbaka till den här frågan regelbundet för att kolla av att du håller dig på rätt spår, och att du äter enligt dina målsättningar.

Men vad är egentligen en bra kost? Om 50 personer säger 50 olika saker måste det vara omöjligt att veta?

Eftersom svaret kommer vara olika beroende på vem det handlar om, finns det tre punkter som jag vill att du checkar av när det gäller din kost. Om maten du äter hjälper dig med följande, då är det en bra kostplan för dig.  

1. Kosten förbättrar din kroppssammansättning

Du vill antagligen minska din fettprocent, öka din muskelmassa, få definition och i stort känna dig snygg och trivas med dig själv.

2. Kosten ökar ditt välbefinnande/förbättrar din hälsa

Kanske är du väldigt trött, har högt blodtryck, höga blodfetter eller något annat hälsoproblem som behöver en lösning. Oavsett anledning så behöver du äta en kost som gör att din kropp mår bra. Kosten ska alltså inte bara vara designad för att du ska bli snyggare, den ska också förbättra din hälsa i det långa loppet.

3. Kosten ökar din prestation i livet, på jobbet och i din idrott

Tro det eller ej men kosten har en stor betydelse när det gäller din prestation. Oavsett om du är en gymråtta, motionär eller elitidrottare behöver din kropp rätt bränsle för att prestera optimalt. En del laddar upp inför ett träningspass med en energidryck eller en tallrik med pasta. Det finns också mängder med energiprodukter som ger dig snabb energi men som är fyllda med socker. De kanske ger dig en kick direkt, men de kommer antagligen också jobba emot ditt mål att förbättra din kroppssammansättning. Ät därför en kost som ger dig mer långvarig energi och håll dig borta från snabba lösningar.


Så istället för att lyssna på 50 personer som ger dig deras individuella uppfattning om vad en bra kost innebär - se till att du äter mat som du vet hjälper dig att förbättra din kroppssammansättning, som ökar din prestation och framförallt ditt välbefinnande i livet! Där har du ett vinnande koncept.

 

Etiketter: kost hälsa

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter