Utebliven mens i samband med träning

Bilden lånad från: galleryhip.com
Bilden lånad från: galleryhip.com


Jag har en gång tränat så hårt att jag förlorat min mens.

Vältränade tjejer och kvinnor kan förlora sin mens under en tid när de tränar för hårt eller går på en diet för att minska sin fettprocent. De flesta tror att det inte är något problem. Men det kunde inte vara längre ifrån sanningen.

Om du är man/kille betyder det inte att du måste stänga din webbläsare för att gå och göra något manligt, som att tex brottas med en björn eller såga ner ett träd. Detta kan även drabba män, även om ni inte kommer märka det på samma uppenbara sätt som kvinnor.

Eftersom detta är något som väldigt få pratar om, vill jag idag gå igenom varför det är negativt att förlora sin mens, samt hur man kan hålla sig vältränad utan att påverka den hormonella hälsan.

När jag var i 17-18 års åldern tränade jag väldigt ofta. Jag höll på med boxning, styrketränade och sprang. När jag inte var på boxningsträning sprang jag, och andra dagar var jag på gymmet. Jag åt regelbundet och nyttigt. Jag tyckte själv att jag blev mer och mer vältränad. Jag fick komplemanger av andra som tyckte samma sak. Jag var nöjd. Men en sak förändrades, och det var att min mens plötsligt slutade komma. Jag tänkte inte så mycket på det utan fortsatte som vanligt. Jag som säkert många andra tjejer, tyckte att det var en lättnad att slippa.

Ingen mens är väl inga problem?

Fel.
 

Vad är det som händer?


När en kvinna äter en strikt diet och/eller tränar flera timmar om dagen, kommer kroppen att hamna i en negativ energibalans. Detta kommer kroppen att tolka som ett hot mot sin överlevnad.

För att överleva kommer kroppen att stänga ner ”icke-nödvändiga” funktioner, i det här fallet fortplantningen. Detta tillstånd kallas för Amenorré.

Hormonet Leptin

Den första mensen hos flickor kommer idag tidigare, jämfört med äldre generationer. Detta har att göra med att barn generellt sett är tyngre än tidigare.

Kroppsfett är orsaken till att leptin produceras. När en flicka går upp tillräckligt mycket i vikt kommer detta göra att leptinproduktionen ökar, vilket i sin tur kickar igång den första menstruationen. 

Kvinnor/tjejer som tränar för hårt eller går på en strikt diet, kommer istället uppleva motsatsen. När man har för lite kroppsfett kommer hormonet leptin inte finnas i kroppen i samma mängd, vilket kan leda till att mensen upphör.

Stress och dess påverkan

Det är ytterst individuellt hur kroppen påverkas av olika stressorer, men generellt sett är kvinnans kropp ganska känslig.

Jag menar inte att du kommer drabbas av detta bara för att du tränar mycket. Vissa kvinnor kan träna hårt och vara naturligt vältränade, utan att hormonsystemet påverkas. Medans andra påverkas betydligt mer. Det handlar om att hitta en bra balans.

Stressorer såsom tävling, press från andra människor, jobb, skola, relationer etc. kombinerat med fysiologisk stress kan göra att systemet stängs ner.

Samma sak kan hända när det sympatiska nervsystemet går på högvarv eller blir överbelastat. Exempelvis:

- om du intar för mycket koffein,

- om du inte varvar ner och får aktivera det parasympatiska nervsystemet tillräckligt,

- om du ständigt ska klara av allting själv,

- om du inte får tillräckligt med sömn,

- om du skippar måltider och fastar för ofta,

- om du ständigt tränar till utmattning (högintensiva aktiviteter/sporter såsom tex crossfit, intervaller etc.)...

Då kommer ditt sympatiska nervsystem ständigt vara påslaget och dina stresshormoner kommer att gå på högvarv. Detta ser kroppen som att en fara väntar runt hörnet, och det är inte säkert att fortplanta sig.

Den hormonella hälsan

Menstruation handlar inte bara om graviditet, även om vi ofta kopplar dessa två samman. Det är även en effekt av din hormonella hälsa.

Om du mister din mens eller har väldigt oregelbundna menstruationer, kan detta vara ett tecken på att något är fel hormonellt.

En effekt av amenorré är också att andra hormoner såsom estrogen och progesteron (könshormon) minskar kraftigt. Faran med detta: Din kropp behöver dessa hormon för skelettet.
 

Bilden lånad från: chakra4online.com
Bilden lånad från: chakra4online.com

På grund av sambandet mellan östrogen, progesteron och skelettet, kan det sluta med att en ung tjej kan ha svagare skelett än hennes 80-åriga mormor. Tyvärr är det inte alltid att man reagerar, utan fortsätter att träna. Då styrketräning inte kan göra tillståndet bättre, är det inte helt ovanligt att det slutar med stressfrakturer.


Hur du återställer din balans


Om din menstruation slutar att komma eller är väldigt oregelbunden:

- Säkerställ att du möter ditt energibehov och får i dig tillräckligt med näring. Om du är osäker på hur mycket du behöver äta, ta hjälp av en nutritionist, kostrådgivare eller tränare.

- Öka ditt kaloriintag eller minska din träningsdos.

- Säkerställ att du får tillräckligt med vila.

- Överväg att lägga till lite mer kolhydrater till din kost (om det är så att du äter lågkolhydratkost), av god kvalitet. Hur mycket du ska lägga till är beroende på din ansträngningsnivå och hur mycket du tränar.

- Scanna av din mentala hälsa. Hur du mår mentalt kommer också påverka din hormonbalans.

Då träning och kost inte är den enda orsaken till amenorré, är det viktigt att uppsöka en läkare för att utesluta andra sjukdomar.  
 

 

Kom ihåg - det är aldrig försent att välja ett mer hälsosamt alternativ. Och även om du inte planerar att bli gravid ännu, så är jag säker på att du vill ha ett stark och friskt skelett!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter