Priset du betalar för att minska din Fettprocent - Del 1

Vi pratar alla om hälsa och hur viktigt är det är att må bra. Vi definierar ofta hälsa precis som fitnessindustrin har lärt oss: Smala modeller med slanka muskler, tight, vältränad rumpa och en kropp av perfektion. Frågan är: Vad krävs för att få en sådan kropp, och vilket pris kommer du behöva betala för att nå dit?

Bilden lånad från: www.annalundberg.se

Vad är en hälsosam fettprocent?

Det finns onekligen fördelar med att minska sin fettprocent, bygga muskler och motionera. Men det är också viktigt att veta vad som faktiskt hör till en hälsosam nivå. Siffrorna nedan är det som rekommenderas för respektive kön.

Kvinnor: 22-33 % fett

Män: 11-22 % fett

Dessvärre ligger dessa siffror generellt sett för högt, då människan idag blir alltmer överviktig, samtidigt som livsstilsförändringar framställs som svart eller vitt - otroligt enkelt eller otroligt svårt.

Medias sätt att vilseleda

I senaste numret av Womens Health kunde man bland annat läsa på omslaget att 15 minuter är det enda som krävs för att få en ”superkropp”. Och det är inte den enda tidningen som skriver rubriker av liknande slag. Allting framställs som enkelt och snabbt. Samtidigt finns det en annan sida, som säger motsatsen, att man måste överge allt man tycker om att äta och träna flera timmar om dagen, för att få en hälsosam kropp.

Den goda nyheten är att det faktiskt finns en värld mitt emellan, och det är du som bestämmer vilken nivå du vill lägga dig på.

Det går enklast i början

Det är processen som hjälper dig att gå ner de första kilona som är enklast. Det är när du vill komma under denna trivselvikt, som du får arbeta hårdare för att nå dina mål. I början kan det räcka med att träna några gånger i veckan, röra sig mer i stort och göra små förändringar i sin kost. Det är när du ska gå ner ytterligare, som dina vanor kan behövas göras om ännu mer.

Om du strävar mot att se ut som en fitness-modell kan du räkna med att det utseendet också kommer med ett pris – vilket många inte är beredda att betala.

Om du däremot strävar mot att få en hälsosam och stark kropp, kommer du märka att du kanske inte behöver ge upp allt annat för att nå dit. Med rätt medel och inställning kan du komma otroligt långt, och må bättre än du kanske trodde var möjligt.

Dags att sätta igång!

Den goda nyheten är att det inte är alltför svårt att gå från överviktig till den övre delen av normalviktig (gällande fettprocenten). Detta är såklart beroende på hur stor övervikt man har. Men det finns faktiskt små saker som du kan implementera i din vardag och faktiskt se resultat:

Exempelvis:

-  Drick mindre läsk och alkohol, och drick mer vatten.

-  Rör dig mer dagligen (promenera, cykla, gå i trappor).

-  Ät mindre godsaker såsom efterrätter och godis.

-  Ät lite mindre portioner.

Om du implementerar dessa små förändringar kommer du antagligen se resultat inom ett halvår till ett år (med förutsättning att det inte är andra faktorer involverade såsom sjukdomar eller andra hälsoproblem).

Även om detta kan låta enkelt, så är det inte säkert att det känns lätt, speciellt inte när man ska starta med det. Du kommer antagligen behöva anstränga dig lite extra för att göra dessa förändringar varje dag. Men med din hälsa som resultat, kommer du förhoppningsvis tycka att det är värt det. Om du har problem kan det vara skönt att ha någon som stödjer dig i din förändring, såsom en tränare eller coach. Se dock till att du har någon som du kan lita på.

När du börjar få in dina nya rutiner kommer de förhoppningsvis att rulla på av sig själv. Kanske kommer du till och med sakna den där promenaden om du inte gör den en dag? Så sätt igång och fundera över vad just du kan göra för förändring för att vända din hälsa mot det bättre!

I nästa del kommer jag att gå igenom vad som krävs om du vill ta din förändring ännu längre. För att få definierade muskler och det där synliga sexpacket!

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter