Varm Chiagröt


Chiafrön har blivit otroligt populära under den senaste tiden och du har säkerligen hört talas om chiapuddingen som tagit världen med storm! Faktum är att chiafrön är ett bra livsmedel att använda i sin matlagning då de innehåller rikliga mängder av protein, fibrer, mineraler och vitaminer.  De har också blivit populära för sin höga mängd av omega3,  som ska väga upp balansen mellan omega 3 och omega6, för att minska inflammation i kroppen.  Det är nog av en anledning som chiafröna räknas till begreppet "superfood".

Med det sagt är inte tanken att du ska leva på chiafrön. Man kan faktiskt få för mycket av ett livsmedel. Fröna är snarare ett komplement till din kost och du bör äta dem med måtta (precis som med allt).

Jag själv har testat chiapuddingen och tycker den smakar helt okej. Jag som skulle kunna äta frukost 3 gånger om dagen, gillar såklart att testa olika varianter.  Jag hörde nämligen talas om varm chiagröt, vilket jag tyckte lät otroligt gott. Jag, som så många andra har växt upp med havregrynsgröten och tycker alltid det är roligt med lite variation.

Jag hittade ursprungligen receptet hos Barbro Brithen (tack gud för google), och den här gröten innehåller allt från frön till kokosflingor, och såklart min favorit - kanel!  Du kommer med andra ord få i dig massor med bra näringsämnen och för att inte tala om energi! Perfekt att äta innan ett träningspass eller en arbetsdag.

Jag vill tillägga att jag tripplade receptet till 2 personer när jag gjorde gröten (jag vet, vi äter ganska mycket...). Så du får testa dig fram för att hitta en lagom mängd som passar till dig.
 
Recept Varm Chiagröt
1 portion

1 msk Chiafrön
1 msk solrosfrön
2 msk kokosflingor
1 msk krossade linfrön
2 msk mandelmjöl
1 tsk kanel (eller efter behag)
1 portion proteinpulver (vanilj är nog det bästa, men choklad funkar också)
1,25 dl vatten
1 tsk vaniljpulver (eller efter behag)

Tillredningen är väldigt enkel. Du blandar ihop alla ingredienser och värmer gröten sakta på spisen tills du får en önskad konsistens. Det kan hända att du får tillsätta mer vatten under tiden ifall det blir för torrt.

Jag valde att äta gröten med varma hallon, banan och mjölk, men här är det bara fantasin som sätter stopp!
 
Smaklig frukost!
 
Etiketter: kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter