5 Tips för att bli Självsäker i Gymmet

Att köpa ett medlemsskap är den enkla delen i ekvationen. Du går in på gymmet, lägger fram kreditkortet och booom, så är du medlem. Nu kommer den svåra biten, och det är att faktiskt börja träna. Det är här väldigt många känner osäkerheten komma. Vad ska jag göra för övningar? Kommer jag passa in? Har jag rätt träningskläder?

Ett alternativ kan vara att gå på gruppträningspass. Då har du en instruktör som säger precis vad du ska göra, och du behöver inte tänka så mycket själv. MEN, det är inte alltid som den typen av träningen är den bästa för dig, eller det som är bäst lämpat för dina mål. Om ditt mål är att få fördelarna av styrketräning måste du ändå bli bekväm med att träna i gymmet, så jag tänkte ge dig lite tips på hur du bygger upp din självkänsla och dominerar på gymmet! 

 
1. Se till att ha en plan
"Failing to plan is planning to fail"
 
 
Ett av de bästa sätten att känna sig självsäker i gymmet, är att ha en plan innan du går in genom dörren. Om du kommer in på ett gym utan att ha planerat din träning, kommer du bara känna dig ännu mer osäker. Se till att du vet vad du ska göra, och få det gjort. Ett tips är att du tar hjälp av en instruktör/PT första gången för att säkert veta vad och hur du ska göra. Dessutom kan det vara skönt att veta vart alla redskap finns, hur du gör inställningar i eventuella maskiner, eller vad du kan göra som reserv plan om allt är upptaget.
 
2. Jämför dig inte med andra

När man är ny är det lätt att man jämför sig med andra. Men varför ska du som nybörjare jämföra dig med någon som har tränat ett eller flera år? Vi kommer alla från olika bakgrunder och har olika förutsättningar att arbeta ifrån. Det som är viktigt är att du fokuserar på dina egna framsteg och målsättningar.

 
3. Ta på dig träningskläder som du trivs i

Det kanske kan låta som att klädvalet på gymmet är helt orelevant, men sanningen är att du blir 10% starkare om du har kläder som du känner dig snygg i....

Okej, det där var inte sant (men ibland känns det så!). Jag lovar dock att du kommer känna dig säkrare på gymmet, om du har träningskläder som du trivs i. Tyvärr har det på ett sätt blivit viktigt vad man har på sig när man tränar, speciellt på gym. Du behöver inte bry dig om vad andra har på sig, så länge du känner att du kan dominera i de kläder du har på dig! Med detta vill jag inte säga att kläderna är det viktigaste, MEN, det kan hjälpa dig att öka ditt självförtroende i början. När du väl känner dig trygg på gymmet kommer du inte bry dig om vilka kläder du har. Då kommer frågan vara om du ska göra 7, 8 chins eller göra personbästa i marklyft....
 
4. Du är inte ensam

Jag lovar,  du är långt ifrån ensam om att vara osäker i gymmet. Dessutom är det otroligt många som inte vet vad de håller på med. Så det är bara att agera som om du alltid har tränat på gym och vet precis vad du ska göra. ”Fake it to make it” är ett ordspråk som jag helst inte vill använda (känns lite fjantigt..) men det kommer faktiskt väl till pass i det här sammanhanget.
 
5. Våga ta plats

Här vill jag rikta ett stort fokus till er tjejer. Våga ta mer plats på gymmet! Friviktsytan är inte till för killar – den är till för alla. Nu råkar det vara så att den ytan domineras av killar, och det är dags att göra en ändring. Om du för första gången ska gå till frivikterna kan det kännas lite läskigt och ovant. Tricket är att följa punkterna ovan. De som tränar där har ingen aning om ifall du är nybörjare eller olympisk medaljör. Agera självsäkert och gör din grej. Om du känner att du inte vill gå dit och börja träna direkt, gå bara dit och titta. Se dig om och memorera vad det finns för redskap. Gå sedan hem och gör en plan över vad du ska använda och vilka övningar du ska göra. Dagen därpå kan du gå till frivikterna med självförtroende och träna igenom ditt program. Om någon skulle säga något eller på minsta sätt hinta att du inte hör hemma där – säg att deras biceps ser liten ut (alla killar blir ledsna då) och fortsätt med ditt.

Det är dock inte så troligt att någon skulle säga något elakt åt dig, så länge du själv ler och är trevlig. De flesta är faktiskt väldigt trevliga och hjälpsamma. Alla är vi ju där av en och samma anledning, även om vi kanske har olika målsättningar som vi arbetar mot.

Så gå in i gymmet med självsäkerhet och beslutsamhet! Du vet vilka mål du har satt upp och det är endast du som kan se till att du uppnår dem.

 
Ät väl, lyft tungt och dominera i gymmet!
 
Etiketter: träning gym motivation

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter