Bästa Redskapen att ha i ditt Hemmagym - Topp 5

Om du skulle få ta med dig ett träningsredskap till en öde ö, vilket skulle du välja?

Jag skulle antagligen ta med mig en skivstång, jag menar, vad skulle jag göra utan marklyften? Svaret på den frågan är kanske att jag skulle marklyfta stockar och träd, men det är inte samma sak...

Att ha egna träningsredskap är inte bara bra ifall du skulle bli strandsatt på en öde ö, utan också för de tillfällen då du av olika anledningar inte kan ta dig till gymmet. Eller vid de tillfällen du ska spendera din semester i en sommarstuga eller skärgård (semestern är som du vet ingen anledning till att sluta träna).

Men en skivstång är inte alltid praktisk att ha hemma i vardagsrummet. Speciellt inte då den kräver vikter att lasta på, en ställning, samt en matta som gör att ditt fina parkettgolv inte rasar samman om du väljer att släppa stången. Därför tänkte jag idag ge dig mina bästa rekommendationer på träningsredskap att ha hemma, som inte tar speciellt mycket plats, och som kan vara enkla att ta med på din semester!
 
1) Kettlebell


En kettlebell kan kännas klumpig och tung (kanske inget du tar med på utlandsresan), men faktum är att du kan göra otroligt mycket med den - om du så är ute efter styrketräning, puls eller rörlighet, och den är given i ett hemmagym. Problemet för många kan vara att man måste veta VAD man ska göra och HUR man ska göra för att det ska bli ett effektivt redskap. För att hjälpa dig på traven vill jag därför ge dig några exempel på serier och övningar som du kan använda en kettlebell till (tips är att flytta bort alla värdefulla föremål om du ska börja svinga inomhus, osäkert om hemförsäkringen täcker en sving-skada).
 

Lär dig knäböja med kettlebells
Snabb träning med kettlebells
Pulsträning med kettlebell
 


2) TRX-Band

 

TRX är egentligen ett märke, och du kan hitta dessa band utan att behöva betala för det specifika namnet. Det här redskapet är riktigt bra till både styrketräning och stretch/rörlighet. Du kan placera det inomhus likaväl som utomhus på sommaren. Inomhus fäster du det enkelt i en dörrkarm och utomhus kan du fästa det perfekt i ett träd. Precis som med kettlebellen ovan behöver du veta vad och hur du ska använda bandet för att det ska bli effektivt. Du hittar exempel på övningar nedan:


TRX-träning för hela kroppen

 

3) Foam Roller

En foam roller, eller massagerulle, är ett utmärkt redskap att ha hemma för dig som är spänd eller har ont i kroppen. Detta är dock ett komplement, och ersätter inte ett styrke- eller konditionspass. Det är däremot superbra för att mjuka upp dina muskler och senor, samt för att minska din kroppsliga smärta. Få en komplett guide till hur du ska göra nedan: 
 

Massera med hjälp av Foam Roller
 

 

4) Egna Kroppsvikten

 

"Det bästa redskapet är den egna kroppsvikten", är säkert en fras du har hört många gånger, och det är faktiskt så att du kan belasta i väldigt stor utsträckning med din egen kropp. Så varför inte använda den? Här har du verkligen ett bra alternativ om du inte vill lägga pengar på ett redskap. Ett av mina absoluta favoritpass med kroppen som redskap är ett som innefattar armhävningar och splittad knäböj - mer behövs inte:

Snabbt och effektivt träningspass vart du än befinner dig

 

 

5) Gummiband

Frågan är: Finns det någon anledning till att inte äga ett gummiband? Det är billigt, enkelt att packa med sig på resan, du kan göra otroligt många övningar med det, samt att du kan använda det som tvättlina när platsen tryter. Jag rekommenderar att du har ett hemma oavsett! Jag skrev ganska nyligen ett inlägg om just gummiband och gav exempel på hur du kan använda det i din uppvärmning eller i styrkedelen. Dessutom finns det massor av bålövningar du kan göra med ett band.
 

Lägg in gummiband i din träning
Träna upp din bål med hjälp av gummiband


(6) BONUSTIPS - Flowin/Raggsockor

 

Du läste helt rätt - raggsockor kan man faktiskt använda till träning. Den lite mer exklusiva varianten kallas för Flowin, och är en slags platta som du kan glida på. Den funkar bra till exempelvis hamstringsdrag, utfall eller plankan. Budgetvarianten är att du plockar fram dina raggsockor som du fick i julklapp av farmor. Jag lovar att du kan göra riktigt jobbiga övningar på det här sättet, kolla in hur du "glider dig i form" nedan:
 

Snabbt träningspass med Flowin/Raggsockor

 


Det finns alltid sätt att få sin träning gjord, och att ha ett och annat redskap hemma kommer säkerställa att du kan träna även fast du inte är på gymmet. En av mina kunder har faktiskt byggt ett helt gym hemma i källaren - stor eloge till dig! Där finns det inga möjligheter att fuska! Men som sagt, du behöver inte bygga om hemmet helt, damma bara av ett hörn där du kan placera din kettlebell eller ditt TRX-band, så har du allt klart! Nu gäller det bara att få själva träningen gjord, men det är jag övertygad om att du fixar, så länge du prioriterar och ger dig själv tiden!

Stort lycka till, och tveka inte att höra av dig om du har frågor!

 

Ät Väl & Lyft Tungt!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter