Hitta DIN bästa tid för Träning

Träningen måste man se till att få in i sin vardag, frågan är bara när på dagen det passar som bäst? Jag får ofta frågan när det är optimalt att lägga sina träningspass. Ska man göra det på morgonen i hopp om att förbränningen är som störst? Eller ska man göra det på kvällen efter jobbet?

I ärlighetensnamn är hemligheten är att det inte finns några rätt eller fel, och det finns inte heller ett magiskt svar som innebär att du får ut mer eller mindre av din träning.  

Alla har vi liv som ser olika ut. En del har barn, en del är ensamstående föräldrar, en del är singlar och en del har sambo eller hund. Det vi har gemensamt är att vi oftast har något eller några som vi måste ta hänsyn till när vi planerar in vår träning. Om du har svårt att få in dina träningspass kan det vara bra att fundera över följande när du lägger upp din planering:
 

Steg 1 – När?


Första steget är att du ser över din vardag och bestämmer när du kan få in tid för träning. Här bör du ta i hänsyn de faktorer som påverkar ditt liv: Familjen, barn, arbete, aktiviteter etc. Du ska också fastställa hur mycket tid du kan avsätta. Detta kommer vara avgörande för hur ditt träningspass ska se ut, men även hur långt bort gymmet kan ligga i relation till arbetet eller hemmet.  
 

Steg 2 – Vart?


Om du ska träna på gym bör du hitta ett som antingen ligger nära ditt hem eller nära ditt jobb. Det kommer underlätta för dig att hitta tiden för träning. Har du gymmet nära arbetet kanske du har möjlighet att träna på lunchen? Du bör också fundera över om det gymmet du väljer kommer vara öppet de tider som du ska träna, om inte bör du leta vidare tills du hittar ett som uppfyller dina villkor.
 

Steg 3 – Hur/Vad?


När du har bestämt vart du ska träna bör du också fundera över vilken träningsform du ska ägna dig åt.  Ska du gå på gruppträning, träna själv, anlita en PT? Det som är viktigt om du har begränsat med tid, är att du ser till att varje pass blir så effektivt som möjligt. Detta gör du oftast bäst genom att anlita en tränare och/eller gå med i en grupp. Det finns inte utrymme för att gå till gymmet och spendera halva tiden till att undra hur du ska lägga upp dagens pass. Planering från början kommer göra att du lyckas med dina rutiner!
 

Steg 4 – Klaffar tiderna med hur din kropp reagerar?


Dagsformen kommer alltid spela in i hur väl du presterar i din träning. Vad som också kan vara väldigt olika är när på dagen du presterar som bäst. Att träna överhuvudtaget är bättre än att inte träna alls, MEN, vill du känna att du orkar med på ett bra sätt, bör du fundera över vilken tid på dygnet du är som piggast. En del tränar bäst på eftermiddagen (när man fått i sig några mål energi), medan andra tränar som bäst på fastande mage klockan 06 på morgonen. Jag själv beundrar de tappra deltagare som kommer på mitt pass fredag morgon klockar 06.30 - den tiden då jag själv känner mig som en zombie. Jag är mer av en lunchtränare och presterar bäst efter en sovmorgon och en rejäl frukost. Men det är som sagt olika för alla. Om du har möjligheten bör du därför testa och se när du fungerar som bäst. Har du inget val av tid, får du istället försöka göra det bästa du kan av situationen, dvs. ska du upp och träna klockan 06 på morgonen, måste du kanske justera din sovrutin och gå till sängs tidigare än vanligt, samt förbereda frukosten dagen innan, för att kunna äta den på jobbet. När du än väljer att träna är det viktigt att du justerar övriga rutiner för att bli den bästa versionen av dig själv.

Poängen är att träningspassen ALLTID går att få in i sitt schema, på ett eller annat sätt. Det hela handlar om att prioritera och sitta ner och undersöka hur schemat ser ut – vad kan du ändra/eliminera för att kunna träna? Har du barn och sambo kanske ni kan turas om att hämta/lämna på dagis för att den andre ska kunna gå till gymmet. Är du en person som inte fungerar på morgonen – träna på eftermiddagen/kvällen. Det mesta går att lösa så länge man är villig att kompromissa för att nå sina mål!

Lycka till!

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter