Hur din Tallrik kan Lura dig att Äta Mer


När jag just hade blivit tillsammans med min sambo, blev jag hembjuden till honom på middag. Han hade tillagat en god måltid vilket han serverade på ett par gröna tallrikar. Till synes såg det inte ut att vara så mycket mat på tallriken, vilket gjorde att jag inte hade något problem att äta upp maten. Problemet kom efteråt när jag kände att jag var så sjukt mätt, du vet sådär mätt att man bara vill lägga sig på golvet med uppknäppta byxor och vänta tills det går över.

Det är inte helt ovanligt att man överäter under en måltid. Antingen äter man så snabbt att man inte hinner få någon mättnadskänsla föränn man är klar, eller så äter man mer fastän man är mätt, pga. den belöning man får av att det är gott. Oavsett orsak, är överätning och portionsstorlek en faktor som påverkar övervikt.

Problemet idag är att vi faktiskt kan bli lurade att äta mer, och det är på grund av att många tallrikar tillverkas i större storlek än de gjorde förr. Du kanske har tänkt på det någon gång när du äter på restaurang? Servitören kommer in med en tallrik som knappt får plats på bordet, vilket gör att portionen på tallriken ser väldigt liten ut, när den i själva verket kanske är normal eller större än normalt. Vår uppfattning om hur mycket mat vi blir serverade styrs nämligen av den här illusionen.
 

En liten tallrik med hög kontrast gör att det ser ut som mer mat än vad det egentligen är, medan en liten kontrast på en stor tallrik gör motsatsen. Om du tittar på de inre cirklarna ovan ser det ut som den ena är mindre än den andra, men att de i själva verket är precis lika stora. Om den yttre ringen är tätt inpå maten, ser det ut som att innehållet är större, och är den längre ifrån blir upplevelsen att det är mindre på tallriken.

Tallrikens storlek kan alltså påverka hur mycket vi äter under en måltid. Mindre tallrikar kan minska mängden man äter om man bara serverar en gång, vilket kommer innebära ett lägre energiintag. Var därför medveten om hur stora tallrikar du serverar maten på, och tänk efter en gång extra när du äter på restaurang, för att undvika att överäta.

Och ja, de gröna tallrikarna står fortfarande kvar i vårt köksskåp, men nu vet jag i alla fall att de är mycket större än en genomsnittlig tallrik, därför lägger jag nu upp extremt lite mat i förhållande till storleken. Man vill ju inte hamna på golvet igen.

 

Etiketter: kost överätning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter