Bör en Konditionsidrottare Styrketräna?

För några veckor sedan hade jag träningspass på gymmet med fokus på styrka, rörlighet och balans. Jag började efteråt prata med en av deltagarna, där vi diskuterade nyttan med att utöva styrketräning. Vi kom också in på klassikern, och han resonerade att den träning som vi just gjort, skulle vara helt fel för någon som ska genomföra en klassiker som endast innehåller konditionsbaserade grenar (cykel, simning, löpning & skidor). Och visst kan man tycka att någon som ska göra klassikern endast ska hålla på med de grenarna – MEN, det finns faktiskt stora fördelar med att också involvera styrkeräning,  och jag ska strax berätta varför.
 


Det är många som bestämmer sig för att börja med en konditionsidrott för att få sin träning gjord. Du har säkerligen varit där du också. Du bestämmer dig för att börja träna, och det som är enkelt är att köpa ett bar löparskor och börjar springa -  det kräver inte ens ett gymkort! Så sant som det är sagt. Problemet är dock att de flesta börjar löpa helt utan att förbereda kroppen för den belastning som det innebär, vilket i längden kan leda till överbelastning och i sin tur skador. Jag brukar därför säga att man måste träna inför att vara en löpare, dvs. stärka upp kroppen, och det gäller egentligen alla konditionsidrotter.

Vad som är bra med att löpa, cykla eller simma, är att formen i sig är väldigt enkel. Problemet är att konditonsträning har en tendens att vara långvarig, repetativ och slitsam för kroppen. Om du, som många andra, sysslar med uthållighetsträning bör du lägga mycket tid på vad du ska bli bra på. Men, genom att också addera ett effektivt styrketräningsprogram, kommer du få bättre förutsättningar för att prestera så bra som möjligt. Att utöva en uthållighetsidrott innebär att du måste ha starka senor, ligament och muskler för att kunna stabilisera upp din kropp i de rörelser som krävs i din idrott -  och det är just där som styrketräningen kommer in i bilden!

Vi vet att styrketräning har många positiva effekter på kroppen, men för att klargöra lite extra så ger jag några exempel på vad styrketräning kan medföra:  

1. Ger ett förstärkt immunförsvar.

2. Ger ett starkare skelett.

3. Ger ökad styrka och kraftutveckling.

4. Ger ökad uthållighet och förbättrad mjölksyratolerans.

5. Kan fixa till obalanser i kroppen vilket annars kan leda till skador under långvarig uthållighetsträning.

6. Stärker muskler, senor, ligament och stabilitet.

Med detta sagt menar jag inte att du måste ägna dig åt styrkelyft eller att bli starkast i gymlokalen. Vad jag vill slå ett slag för är att du 2-3 gånger i veckan ägnar dig åt den styrketräning som kommer göra att du minimerar risken för skador och maximerar din prestation. Exakt vad du ska göra för övningar eller hur ditt program ser ut kommer vara olika från person till person då alla har sina specifika förutsättningar. Se dock till att jobba på dina svagheter och stärk upp kroppen inifrån och ut. Du kommer få så mycket mer glädje när du tränar om du känner dig stark och pigg i kroppen, till skillnad från om du måste avbryta på grund av smärtor. Träning ska vara trevligt och njutsamt alla fall i något avseende – se därför till att bygga din kropp starkt som ett hus, där inga repetativa rörelser kan få det att rasa!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter