Hur snabbt kan jag få RESULTAT?

Det är en fråga som jag ganska ofta får av kunder under konsultationer, rådgivningar och träningstillfällen. Svaret blir alltid detsamma: ”Det beror på”.

Det är i princip omöjligt för mig som tränare att säga när en person kommer få sina synliga resultat. Vare sig det handlar om att gå ner ett visst antal kilo eller få den där definierade muskelmassan. Allt handlar om hur mycket man prioriterar sina målsättningar, samt hur mycket tid och energi man lägger ner på att nå dem.

Jag tänkte därför gå igenom vad som påverkar hur snabbt du når dina resultat, och dessa är beroende av:

1. Hur många gånger i veckan du tränar

Mängden träning har såklart en stor påverkan på vilka resultat du får och hur snabbt du uppnår dem. Att träna exempelvis 2 dagar i veckan är lagom för en nybörjare, samt någon som vill underhålla sin träning, dock kan det krävas att du tränar 3 eller till och med 4 gånger i veckan för att nå dina mål, beroende på vad det är. Om du vill veta mer om hur många gånger i veckan du kan träna, samt dess för- och nackdelar, kolla då in min kollega Tobias inlägg här.

2. Vilken typ av träning du ägnar dig åt

Olika sorters träning påverkar på olika sätt. Vill du bli ruskigt stark ska du lyfta tunga vikter. Vill du gå ner i vikt ska du köra mycket förbränningsträning (såklart kombinera med styrketräning). Sedan finns det bra och det finns mindre bra övningar att ha i sitt program. Hur du lägger upp träningen kommer alltså påverka hur väl och hur snabbt du når dina mål. 

3. Om kosten du äter matchar din målsättning

Kosten har en väldigt viktig betydelse för dina resultat, speciellt om ditt mål är att minska din fettprocent.  Självklart är det också viktigt vad du ger din kropp för energi, både för prestation och för optimalt välmående. Kolla därför över din kost och gör de förändringar som måste göras för att du ska få dina resultat. Det kan handla om att dra ner på kolhydrater, äta mindre portioner, äta mer grönsaker eller dricka mer vatten. Kom ihåg att allt du stoppar i dig påverkar dig på ett eller annat sätt.

4. Hur bra sömn du förser dig med

Sömnen är viktig för att din kropp ska få den återhämtning som den behöver. Genom att sova 7-9 timmar varje natt kommer du se till att du kan prestera optimalt, och därmed nå dina mål snabbare.

5. Hur väl du hanterar stress

Hur väl du hanterar stress kommer påverka din återhämtningsförmåga, och därmed dina resultat. Är du väldigt stressad är det inte säkert att din kropp svarar bra på din träning. Se därför till att se över ditt liv innan du gör en förändring, för att bäst tillgodose dina behov i återhämtningsväg. Detta kommer också vara viktigt när du bestämmer hur många gånger i veckan du ska träna, samt hur långa pass du har tid med.
 


6. Din beslutsamhet att hålla dig till ETT eller FÅ mål

Dina resultat kommer falla pladask om du inte har bestämt dig på riktigt vad du vill uppnå. Det kommer inte fungera om du ena veckan vill bli världsmästare i crossfit, andra veckan vill du bli en yogi, och tredje veckan vill du springa milen under en timme. Du måste grundligt fundera över vad du faktiskt vill uppnå, sätta ett mål och göra allt för att jobba i den riktningen! Har du för många målsättningar samtidigt kommmer det bli för mycket att jobba emot. Det är helt okej att vilja springa milen under en timme, och samtidigt ha ett mål att springa 5 km på en viss tid – dessa går ju hand i hand. Men det kan bli svårt att sträva mot milen på bästa möjliga tid och samtidigt bli en bodybuilder.

Som du märker är det flertalet faktorer som påverkar hur snabbt du kommer att nå dina resultat. Tyvärr är det inte så enkelt att gå till en tränare en gång i veckan och hoppas att allt löser sig. En tränare kan ge dig verktygen och upplägget för att du ska lyckas, men kan egentligen bara kontrollera vad som händer den timmen som är bokad. De resterande 167 timmarna den veckan, måste du själv se till att du gör allt i din makt för att nå dina mål.

Slutsatsen är att om du inte är beredd att lägga ner tiden och faktiskt prioritera din hälsa, kommer du inte heller få de resultat som du söker. Allt handlar om engagemang och en fast beslutsamhet om att komma dit man vill.

Stort lycka till!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter