De Bästa & Sämsta valen av Grönsaker

Jag behöver nästan inte ens säga att genom att äta mer grönsaker och frukt, kommer du förbättra din hälsa. Det vet vi alla om innerst inne.  Det spelar egentligen ingen roll om du äter lchf, paleo, kolhydratladdar eller fastar -  En av de viktigaste sakerna att få med på sin tallrik är grönsaker och/eller frukt! 

Grönsaker innehåller en relativt liten mängd kalorier (såklart beroende på vilken du väljer att äta), men viktigast av allt är att de är spängfyllda med nyttigheter såsom vitaminer, mineraler och antioxidater. Det finns med andra ord en orsak till varför våra mammor och pappor forcerat i oss grönsaker under våra barndomsår. Som tur är har i alla fall jag lärt mig att tycka om grönsaker då de faktiskt är en bomb av näring, redo att explodera på tallriken.

Problemet med grönsaker, och all mat för den delen, är att de idag innehåller olika kemikalier och tillsatser, som faktiskt är en form av gift för vår kropp. Allt handlar såklart om i vilken mängd man får i sig av dessa gifter, och vissa påverkar oss mer än andra. Grönsaker och frukter besprutas i många fall för att växa snabbare, bli större och produceras i en ökad mängd, och jag är övertygad om att detta påverkar vår hälsa negativt.  Även om vi inte märker av det nu, så har vi ingen aning om vad som händer i vår kropp efter 20 år, om vi fortsätter att kontinuerligt få i oss gifter.

Tillsatser och gifter leder mig  in på ekologiskt odlade produkter. Du har säkerligen sett dem i matbutiken, men kanske undrat om det är värt att köpa dem eller ej. Jag rekommenderar att du köper ekologiskt odlade produkter i så stor utsträckning som möjligt, helst lokalt producerade grönsaker, då du kanske har lite mer koll på vart det faktiskt kommer ifrån. Att minska dessa gifter och kemikalier i vår mat, kommer garanterat att gynna din hälsa till det bättre, vare sig du vill gå ner i vikt, få mer energi eller bli starkare i gymmet.

Jag vill uppmuntra dig till att äta alla grönsaker,  men det kan vara bra att ha lite koll på vilka som är mer besprutade än andra, vilket du får genom tabellerna nedan. Med "bojkotta" och "dålig idé" menar jag inte att du ska ta bort dem helt, utan bli medveten om att de är mer besprutade än de i listan under.

Jag har full förståelse för att plånboken inte alltid tillåter att man köper allt ekologiskt. Mitt tips är att lägga det mesta av krutet på de som är mest besprutade,  dvs. försöka köpa dem ekologiskt, för det det är där du kan göra stor skillnad.  Oavsett om du köper ekologiskt eller vanligt odlade produkter, bör du alltid tvätta av dem innan du äter.
 

Poängen med det här inlägget, är att äta mer frukt och grönt, men att göra det med eftertanke. För vi kan fatiskt påverka vad vi får i oss genom att vara lite pålästa om varorna. Om du är seriös med att gynna din hälsa, inte bara genom att gå till gymmet eller promenera till jobbet, bör du också bry dig om vilket bränsle du stoppar i kroppen. Huvudsaken är att du försöker äta så rent som möjligt, och mat med kvalitet.
 

Se därför till att välja varor med omsorg - och glöm inte grönsakerna!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter