Ta en paus - Meditera

Innan du avfärdar inlägget och antar att jag har sålt min själ till buddha, ge mig en chans att förklara lite mer ingående!

När jag pratar om olika sätt att åtehämta kroppen på, både psykiskt och fysisk, återkommer jag alltid till ordet stress.

Stress är ett fysiologiskt svar på situationer som får dig att känna dig hotad eller som rör till ditt vanliga tillstånd på något sätt. Det kan vara någon som säger något elakt till dig, stillastående trafik eller att du blir jagad av en puma. När någon av dessa - eller liknande situation uppstår, startar en automatisk process i din kropp som kallas "flight or fright", vilket du säkert har hört talas om. Den här automatiska respons finns till för att skydda dig ifrån faror och hjälper dig att vara fokuserad, energisk och alert. Stress är alltså något som kan rädda dig från en livsfara, men det är också något som kan hjälpa dig att klara en tenta eller prestera bra på jobbet.

Om du är utsatt för långvarig stress, kommer du till sist nå ett visst stadie då stressen slutar vara hjälpsam, och snarare börja medföra stora problem för din hälsa. Det läskiga med stress är att det oftast smyger sig på dig. Du kommer vänja dig vid att känna dig stressad, vilket gör att du inte längre reagerar på känslan. All stress faller dessutom in i samma kategori (träning, jobbstress, familj, relationer etc.). Det är alltså inte alltid säkert att ett hårt träningspass är det bästa för att bota en redan överstressad person.

Jag är själv ingen stressterapeut, men jag vet att stress kan yttra sig på olika sätt. Det påverkar dig både psykisk och fysiskt, och alla upplever stressen på olika sätt. Vissa klarar av stressen bra, medan andra skulle uppleva samma sak som ytterst stressfullt.

Hur kan man då göra för att hantera eller minska stressen? Det finns många olika sätt att göra det på, och en av sätten är att meditera. Det behöver inte vara den typen av meditation där du lyssnar på alternativ musik, har rökelser i rummet samt sitter i lotusställningen. Tvärtom - du kan göra meditationen till din helt egna. Även om man såklart också kan göra som ovan..

Det finns en hel del fördelar med att meditera:

- Det sänker blodtrycket
- Lugnar/Sänker din hjärtfrekvens
- Sänker mängden stresshormoner
- Boostar ditt immunsystem
- Ökar ditt fokus, din mentala skärpa och uppmärksamhet
- Förbättrar ditt humör
- Ger dig förbättrad sömn


Hur gör man?

Som jag nämnde ovan kan du göra meditationen till din helt egna variant, men jag går ändå igenom bit för bit.

1. Sitt eller ligg ner (bekvämt) på en tyst och gärna lite privat plats. Kom igåg att ställningen inte spelar någon roll, huvudsaken är att du kan slappna av.

2. Ha en timer med dig (om det är din telefon, kom ihåg att göra dig okontaktbar), ställ sedan in den tiden du vill ha. Detta gör att du helt kan fokusera på meditationen, istället för att kolla på klockan.

3. Slut ögonen.

4. Börja med att känna av hur kroppen känns och gör en kropplig scan. Tänk dig att du slappnar av varenda muskel från ansiktet och hela vägen ner till tårna.

5. Fokusera på din andning. Andas genom din diafragma, dvs. känn hur din mage lyfter när du andas, och att din bröstkorg håller sig relativt stilla. Andas in genom näsan och ut genom munnen.  Räkna till 10 andetag.

6. Om du känner att du börjar tänka på olika saker, låt tankarna komma, men försök att inte lägga något fokus på dem.

7. När du har tagit 10 djupa andetag, börja om från början, och upprepa tills din tid är ute.

8. Avsluta med att ta 5 uppfriskande andetag för att sätta punkt för meditationen och öppna sedan ögonen.

Du bestämmer helt själv hur länge och hur ofta du vill meditera. Mitt tips är att starta med 5 minuter per dag, för att sedan öka på när du känner att du kommit in i rutinen.

Ge det en chans, jag tror du kommer märka stor skillnad!

Lycka till!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter