Skapa rutiner för en hållbar hälsa

Brukar du avge ett nyårslöfte som adrig håller? Det är dags att släppa detta och istället fokusera på att få in bra rutiner!

Nyårslöften är tyvärr löften som sällan infrias. Det kan handla om att göra sig av med en ovana eller starta upp året med att vara så hälsosam som möjligt. Problemet blir ofta att man går all in första tiden, för att sedan tröttna då man ser att resultaten inte kommer så fort som önskat. Men man behöver inte bli bäst på allt man ska göra, vi kan väl istället komma överens om att bli den absolut bästa versionen av oss själva 2015, genom att skapa goda rutiner som håller i längden?

Jag tror vi alla kan känna igen oss i att man inte ändrar ett beteende över en natt. Detta kan såklart ske, men då krävs det att personen i fråga har en ytterst stark motivation till varför man ska göra denna förändring. Tyvärr har man inte alltid det.
 
Hur ska man då göra för att lyckas hålla nya rutiner?

1)  Se till att inte göra allt på en och samma gång. Lista alla nya rutiner som du ska få in i ditt liv. Starta sedan med en av dem, och jobba successivt in fler och fler. Det är svårt att ändra allt samtidigt, låt därför alla förändringar ta sin tid.

2)  Hitta din inre motivation till varför du ska införa en viss rutin. Utan en stark motivation kommer du antagligen inte göra det. Ett exempel kan vara ”jag ska träna för att orka med mitt arbete och slippa gå i pension med en skada”, ”jag ska äta så bra som möjligt för att gå ner i vikt, vilket kommer göra att jag blir piggare och orkar leka med mina barnbarn” etc. Oftast räcker det inte med att ”jag ska träna för att må bra”. Du måste tänka efter och specificera ett varför. 

3) Skriv ner- och berätta för din familj/sambo att du ska göra en förändring.  Det kan vara en motivationsfaktor att fler vet om vad du ska göra. Berätta för din familj och vänner, skriv ditt mål på en lapp, ställ dig på balkongen och skrik ut vad du ska göra - nu har du blivit ansvarig för så många mer. Nu vet folk, och det är sällan man vill berätta för någon annan att man inte har lyckats. Det är antagligen en anledning till varför många ansluter sig till viktgrupper, tränare, kompisgäng och liknande, för att få hjälp med motivationen.

4) Hur? - Planera planera planera!  Du blöder säkert ur öronen av detta ord, men det är faktiskt nyckeln till att lyckas. Rutiner handlar om planering och att ha en plan för hur du ska göra! Du planerar en matlista för kommande vecka, du planerar vem som ska hämta barnen på dagis, du planerar in när du ska få dina träningspass gjorda etc. Och framför allt handlar det om att vara förberedd.
 

Nu när du vet lite hur du kan tänka - är det dags att specificera vad och vilka rutiner du ska införa i din vardag.  Det är helt upp till dig, men jag ger några exempel på vad som är viktigt för att uppnå en god hälsa, och för att må så bra som möjligt:


1)  Börja träna. Det finns mängder av forskning på varför man ska träna, och jag tror att vi alla vet om att det är bra för oss. Försök dock att inte sätta för höga krav på dig själv när du börjar träna. Varje träningspass behöver inte vara det bästa någonsin – se bara till att få in rutinen att göra något som får dig att må bättre, oavsett om det handlar om gymträning, dans eller kasta slägga.


2) Ät så bra som möjligt.  Dieter hit och dieter dit! Det senaste jag såg på TV var en lite påse med ett pulver som man skulle äta 4 gånger om dagen. Vad är det egentligen för liv att ta ett pulver istället för riktig mat? Jag säger: Skippa det! Ät istället så bra som du bara kan. Mat av fin kvalitet när det gäller kött, fisk, fågel, mycket grönsaker och hälsosamma fetter. Försök även här att inte få panik om du skulle äta något som anses vara onyttigt. Det är det stora hela som kommer göra skillnaden.
 

3) Se till att få tillräckligt med högkvalitativ sömn. Även om du inte tror det så kommer du må mycket bättre när du får sova tillräckligt (satsa på 7-9 timmar/natt). Dessutom kommer dina resultat i gymmet och i vardagen bli betydligt bättre. Sömnen behövs alltså både för din psykiska och din fysiska hälsa.


4) Få tid för dig själv/egentid.  Kanske kan låta klyschigt, men det är faktiskt väldigt viktigt. I regel tänker vi mer på andra än oss själva, och det är helt okej, dock behöver du också få in tid för dig själv.  Det kan vara att gå till gymmet, läsa en bok, träffa en god vän, ta en promenad eller gå till ett spa och ta en massage. Huvudsaken är att du gör något för din egen skull och ditt välmående.
 

5)  Lägg tid på din återhämtning. Går in lite i punkt 4 ovan, att ha egentid. Återhämtningen är viktigare än man tror. Det är under återhämtning som du bygger upp din kropp och ditt sinne starkare. Om du konstant ”kör på” och stressar kroppen utan att ta motsvarande vila, kommer du så småningom att bli slutkörd. Se därför till att planera in din återhämtning i dina rutiner. Det kan vara att gå på yoga, massage, läsa en bok, sova eller ta en lugn och skön promenad.
 

 

Jag brukar säga till mina kunder att det svåraste av allt är att få till nya rutiner, men det är absolut inte omöjligt. Kanske har du själv erfarenhet av detta och vet hur svårt det kan vara att implementera? Som jag skrev ovan, börja med en rutin i taget, och när denna börjar sitta, starta med nästa. Stressa inte upp dig i onödan, det kommer bara leda till att du börjar må dåligt och känner ett misslyckande. Gör så gott du kan, och se till att omge dig med människor som stöttar och ger dig positiv energi!


Lycka till!

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter