Så kom förkylningen som ett brev på posten!

Bilden lånad från: dinavitaminer.se
Det suger att vara förkyld. Man kan inte träna, aptiten försvinner -  och om man kan äta, känns det som man precis har svalt ett stycke knivar. Om det finns något positivt med att vara förkyld, är det möjligen att man hinner plöja hela serien av Walking Dead som ligger och väntar...

När jag var yngre hade jag ganska stora krav på mig själv när det gällde skolan. Jag pluggade mycket, samtidigt som jag tränade hårt och sov alldeles för lite. Direkt jag började slappna av kom rejäla förkylningar som ett brev på posten (typ: brevbomb!). Det kändes som jag svalde knivar, min hesa röst fick mig att låta som en karaktär från The Simpsons och jag kände mig allmänt risig. Problemet var att jag inte saktade ner fast jag uppenbarligen var sjuk, och kroppen skrek efter vila. Jag fortsatte plugga lika hårt, jag tränade fastän jag absolut inte skulle, och förkylningarna blev långvariga och bara fortsatte komma.

Vintern är en typisk tid då många blir sjuka  och jag har flera gånger fått frågan vad man kan göra för att undvika detta. Jag ska direkt säga att jag inte är någon läkare som kan säga exakt vad som händer i kroppen eller vilka preparat som funkar mot vad. Vad jag dock kan dela med mig av är hur man med tiden kan bygga upp ett starkt immunförsvar för att bättre stå emot förkylningar.

Precis som att det inte finns några snabba genvägar till viktnedgång eller resultat i gymmet, finns det heller inga snabba genvägar till ett stark immunförsvar. Tyvärr existerar det inget mirkelpiller som gör att du aldrig blir förkyld. Du kan alltid testa att äta vitlök, dricka citronsaft eller äta rå ingefära, MEN, det är en rad faktorer som behöver klaffa och som du behöver jobba på för att må så bra som möjligt och bygga upp ett stark motstånd.
 
1. Träna regelbundet
 
Fysisk aktivitet har inte bara en stärkande effekt på dina muskler och skelett - utan också på ditt immunförsvar. Det är med andra ord värt att spendera några timmar per vecka i gymmet! Du kommer garanterat inte bara känna dig- och må bättre, utan du kommer också se bättre ut, bygga ditt självförtroende och din styrka! Tänk på det nästa gång du överväger om du ska köpa ett gymkort eller en ny iphone.
 
2. Ät så bra som möjligt
Bilden lånad från: www.startofhappiness.com

Om du tränar samt lever ett hektiskt liv med familj, arbete och andra åtaganden, behöver din kropp bästa möjliga näring för att prestera optimalt, men också för att kunna reparera och bygga upp kroppen efter alla krav. Får du inte i dig de essentiella näringsämnena som kroppen behöver, kommer du heller inte ha ett optimalt immunförsvar. Satsa på att köpa mat med så bra kvalitet som möjligt. Det vill säga: Undvik allt som är tillverkat på konstgjord väg, sådant som har lång hållbarhet samt sådant som inte har växt i naturen eller haft föräldrar. Med andra ord: Ät sådant som är naturligt, det kommer också ha högst näringsinnehåll!

3. Få tillräckligt med återhämtning
 

Du kan äta bra, jobba och träna flera dagar i veckan - men om du inte får någon återhämtning kommer din kropp så småningom börja gå på sparlåga. Allt handlar egentligen om att pressa sig till en viss gräns både då det gäller arbete och träning. Att pressa sig snäppet över gränsen, för att sedan dra sig tillbaka och återhämta kroppen både psykiskt och fysiskt. Om du konstant är "på", kommer du så småningom att gå in i väggen, vilket kommer leda till ett nedsatt immunförsvar. Se därför till att få optimalt med återhämtning genoma att ta små pauser under din arbetsdag, ta vilodagar mellan dina träningspass, gå på yoga etc. Se ditt liv som en sprint - inte ett marathon!
 

4. Minska/undvik Stress

Bilden lånad från: www.feelyourbest.com


Stress är vi alla utsatta för, och det behöver inte alltid vara något negativt. Men i många fall blir stressen något konstant och vi har svårt att ta oss ur det. Långvarig stress är skadligt för vår kropp, och i stor utsträckning vårt immunförsvar. När vi är långvarigt stressade blir vårt immunförsvar nedsatt och vi är mer mottagliga för sjukdomar och förkylningar. Det är därför viktigt att försöka se vad det är som gör dig stressad och vad du skulle kunna göra åt det. Kanske kan du lägga om ditt schema? Prioritera annorlunda? Eliminera vissa saker helt, eller ta hjälp av någon som kan avlasta dig. Det viktiga är att stressen minskar och du får den återhämtning som din kropp behöver för att hålla sig stark.
 

 

5. Få tillräckligt med kvalitativ sömn

 

Det är under sömnen som reparationen av din kropp sker. Din hjärna bearbetar all information den fått under dagen samt återhämtas. Om du tränar är det under natten som dina muskler återhämtas och bygger sig starkare, för att bättre klara av nästa träningspass med belastningen som tillkommer. Sömnproblem är ofta ett problem följt av stress, och kan resultera i en ond cirkel, där stressen ökar och sömnen/återhämtningen minskar. För lite sömn är också kopplat till ett nedsatt immunförsvar. Se därför till att få så bra sömn som möjligt och sträva efter minst 7 timmar per natt. Försök hålla dina sömntider regerlbundna dvs. gå och lägg dig i samma tid varje dag, samt vakna samma tid varje dag. Rutiner är grunden för att lyckas!

Som du märker finns det ingen enkel vitamin, mineral eller mirakelpiller som kan göra ditt immunförsvar starkt av sig självt. Det är flera faktorer som påverkar hur du mår och hur väl du kan stå emot förkylningar. Försök därför att se till helheten. Om du strävar efter att må så bra som möjligt, äta väl, träna lagom, stressa mindre och ge dig själv möjligheten att få tillräckligt med återhämtning, kommer ditt immunförsvar också att bli starkare. Självklart drabbas vi alla av den där jäkliga förkylningen till och från ändå, och det går antagligen inte att göra något åt. Huvudsaken är att vi gör vad vi kan för att må bra.

När jag var yngre visste jag uppenbarligen inte hur pass viktig återhämtningen är för kroppen, och att man inte kan köra på i full fart när kroppens signaler skriker efter en nödbroms. Lyssna därför på din kropp och försök märka när det är dags för en break! Om du fortsätter stressa i samma fart kommer dina förkylningar bara fortsätta komma tillbaka, ungefär som när Radiotjänst aldrig slutar ringa, tills du till slut ger upp och börjar betala!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter