En pinsam misstolkning, samt hur du tränar upp bålen med hjälp av Gummiband

Jag hade omedvetet förolämpat min kund under flera månader...

För ett par år sedan tränade jag en kund med Spanskt ursprung. Hon talade dock bra svenska, så det var inga problem med instruktioner eller teknikgenomgångar. Men, ibland kan det ju vara svårt med vissa ord. Jag kan bara föreställa mig hur svårt det måste vara att flytta till ett annat land, och börja prata ett annat språk. Jag talar en hel del om bålträning med mina klienter eftersom det ofta är en väsentlig del i upplägget, vilket jag gjorde även i det här fallet. När vi skulle köra vår sista timme tillsammans berättade min kund att hon hade frågat sina barn vad jag möjligtvis kunde mena när jag hade sagt ”nu ska vi träna bollen”. Jag tittade lite frågande på henne och undrade vad hon syftade på. Då sa hon samma sak och pekade på sin mage: ”Träna bollen”. Jag förstod då till min fasa att hon menade bålträningen som jag pratat om säkerligen varje gång vi tränat. Jag förklarade med ett lite nervöst skratt att jag inte menade ”boll”, utan ”bål”, vilket det kallas på svenska. Såhär i efterhand är det en ganska rolig misstolkning, och har blivit en historia att tänka på. Vad som dock är otroligt hemskt är att hon i flera månader trodde att jag kallade hennes mage för boll. Hon måste ha tyckt att jag var en riktig jubelidiot.
 
Den här historien leder mig in på just bålträning. Och då kan man undra vad som menas med bål? Det är egentligen det svenska ordet för ”trunk” och syftar på den del av vår överkropp, där alla viktiga organ finns. Du har säkerligen hört hur viktigt det är att träna bålen och att du ska träna på att dra in naveln mot ryggraden osv. Och ja, det är viktigt att vara stark i de musklerna, eftersom det är just de djupa magmusklerna som hjälper till att stabilisera upp din ryggrad i stående, samt att det är otroligt viktigt inför dina tunga lyft. Men vad menas egentligen med att ”dra in naveln mot ryggraden”? Är det egentligen någon som out of the blue kan koppla till det uttrycket? Jag tycker i alla fall att det är jättesvårt att förmedla en sådan beskrivning. Det enklaste är att göra en rörelse där man får känna på själva aktiveringen. För om du inte vet exakt hur du ska koppla, då kan du går runt hela dagarna och tro att naveln dras in mot ryggraden, när det du egentligen gör är att bara ”dra in magen”. Tro mig, det finns en skillnad.

Jag ska därför gå igenom en grym bålövning som är ganska enkel i utförandet, och jag gillar enkelt. Med det sagt vill jag inte påstå att den är ”lätt” som i jag-kan-ligga-och-tänka-på-annat-under-tiden, tvärtom! Den kommer kräva en hel del ansträngning från din sida!

Jag har tidigare skrivit ett inlägg med bensänkningar av olika slag och man kan säga att den här övningen är en variant där du får lite extra hjälp att pressa ner ryggen i golvet. Om du har testat de tidigare varianterna och tycker att de är lite för tunga, eller att ryggen lyfter när du sänker ner ett ben – då ska du testa denna. Jag vill också tipsa dig om att prova ytterligare en variant som min kollega Tobias har skrivit om.

Om du fortfarande är kvar , så ska vi nu gå igenom själva övningen!
 
Bensänkning med Gummiband
 


Gör såhär:

1) Placera ett gummiband runt din ena fot och lägg dig ner på rygg med båda fötterna upp emot taket.

2) Tänk dig att du har en handduk under ryggen som du ska klämma fast. Ingen ska kunna dra ut handduken. Dvs. pressa ner ländyggen mot golvet så mycket du kan. Detta kommer innebära att du måste göra en liten tippning i bäckenet.

3) Ta ett djupt andetag in genom näsan, och när du andas ut genom munnen, sänker du ner benet mot golvet. Kom ihåg att göra det sakta och kontrollerat. Ju snabbare du gör rörelsen, desto större är risken att du tappar ryggen.

4) Gå så långt du kan utan att låta handduken dras ut (dvs. tappa inte ryggen!). Pressa ner ryggen HÅRT.

5) Gå kontrollerat tillbaka till startläget, ta ett nytt andetag och upprepa övningen.

6) Utför 6-8 reps per ben x 1-3 set.

Vad som kan vara viktigt att ha i åtanke är att ju mer du drar  i gummibandet, desto mer hjälp kommer du få att trycka ner ryggen mot golvet. Vill du alltså ha ännu mer utmaning så släpper du lite på bandet så du får använda mer muskelkraft för att hålla ryggen nere, och vise versa. Hitta en nivå som passar dig. I den här övningen är det ingen idé att försöka vara macho eller gå så långt ner med benet som möjligt jämfört med grannen! Om du konstant tappar ryggen så tappar du inte bara syftet med övningen, du kommer också tappa din möjlighet till resultat – och det vill du väl knappast?

Och kom ihåg, ju starkare grund du bygger, desto starkare kommer du också bli i dina lyft!

Amen.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter