Fantastiskt Goda Proteinbars

Vill du ha en upplevelse utan dess like måste du prova dessa! Jag vet att det finns ett stort utbud av proteinbars på alla gym och i olika butiker. Tyvärr smakar de flesta som en förpackad hög med sågspån. Dessutom är det inte helt ovanligt att man faktiskt blir lurad att äta något som till synes ska vara ”nyttigt”, men som faktiskt innehåller mer socker än vanligt godis. Jag skrev för några veckor sedan ett inlägg om just detta, om du vill läsa mer kan du klicka HÄR.  

För att ta saken i egna händer, och faktiskt hålla koll på vad man stoppar i sig  - är det bästa att göra sina proteinbars själv. Tro det eller ej – men det är faktiskt riktigt enkelt. Se bara till att shoppa loss i matbutiken innan, så du har rätt saker hemma. Du vill inte hamna i den fällan att du ”råkade” glömma köpa hem riktigt jordnötssmör, så det slutar med att du tillsätter Skippys Jordnötssmör, som har mer tillsatser än jordnötter. Se till attt dina ingredienser är av bra kvalitet, så vet du att du stoppar i dig bra saker.

Men nu till saken! Du ska få ta del av ett recept på proteinbars som i princip smakar som snickers (vem gillar inte det???). Men kom ihåg, att även om dessa bars anses vara nyttiga, så ska allt ätas med måtta. Om ditt mål är att gå ner i vikt, kommer du knappast göra det om du äter flera av dessa per dag. Helt ärligt så innehåller dessa bars ganska mycket kalorier, men de passar perfekt som ett mellanmål, eller att äta före/efter träning – de kommer förse din kropp med mycket energi.  Mitt förslag är att äta dem i kombination med träning – då du har som störst förbränning. Som alltid: Se till att din kost speglar din målsättning!
 
Recept ca 8 medelstora bars:

1 msk Ekologisk Honung 

1 tsk Äkta vaniljpulver

1 dl Keso

1 tsk Kanel

0.5 dl Vatten

2.5 dl Äkta Jordnötssmör (försök hitta med minst 90% jordnötter i)

5 skopor Vanilj-, eller Chokladprotein (välj din favorit)

1 dl Havremjöl

0.5 dl Mandelflan

Gör såhär:
 
Börja med att ta fram en lämplig skål/bunke. Blanda honung, vaniljpulver, keso, kanel och vatten. Du kan också köra dessa i en matberedare. Om du kör för hand får du vara beredda att jobba lite med dina ”guns”. Mixa tills du har fått en len massa. Om du har kört i matberedare flyttar du över smeten till en bunke, och tillsätter jordnötssmöret. Mixa sedan ner proteinpulvret och blanda tills du får en bra smet. Tillsätt därefter havremjölet.

När du har arbetat ihop en bra massa är det dags att fördela smeten på en plåt. Lägg först ut bakplåtspapper, annars kommer emeten fastna i plåten. Lägg sedan ett till bakplåtspapper uppepå smeten, och platta ut den till önskad tjocklek. Ta bort det övre lagret med bakplåtspapper. Toppa sedan med mandelflan i önskad mängd.

Låt stå i kylskåpet i minst 2 timmar (helst under natten). När smeten har stelnat kan du skära upp bitar.

Tänk på när du gör dina bars att du kanske får ”höfta” lite när det gäller mängden. Om smeten blir alldeles för rinnig bör du tillsätta mer mjöl och vise versa. Testa dig fram tills du hittar din favorit!

Vill du ha mer tips på bars eller mellanmål? Testa också mina ostbröd eller glutenfria kokosbollar.
 
Etiketter: kost energi proteinbars

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter