Målsättningar - Bra eller Dåligt?

Igår avgjordes det!!!  Det var nämligen dags för Uppsala Vimmelawards 2014, där sofianorman.com var nominerad i kategorin Åters Träningsblogg! Fantastiskt roligt! Konkurrensen var dock stenhård, så tyvärr vann jag inte. Men jag är inte ledsen, och om det ser ut som att jag gråter, så är det för att det har regnat på mitt ansikte....
 


Såklart är det tråkigt att inte vinna, men det är bara att blicka framåt! Jag är så tacksam att ens ha blivit nominerad, och jag vill tacka er alla som har röstat! Det värmer att ni vill hjälpa mig att sprida min kunskap om träning och hälsa. Jag kommer fortsätta att göra mitt yttersta för att göra bloggen så bra som möjligt, och en målsättning är såklart att bli nominerad någon gång igen!

På tal om målsättningar, så tänker jag idag prata lite om för- och nackdelar med att sätta konkreta mål. Vi har väl alla varit i den sitsen där vi vill kunna göra en armhävning, gå ner 10 kilo i vikt, dra upp sin egen kroppsvikt i ett marklyft eller att vinna årets träningsblogg?

Vad som är bra med att sätta konkreta mål, är såklart att man har en tydlig bild av vart man vill ta sig.  Ett problem som jag har märkt i mitt yrke, är dock att man helst vill komma dit inom ett par veckor. Och når man inte sin målsättning under kortast möjliga tid – tröttnar man och lägger av. Ett mål hos många är att "må bra". Just detta är dock ett väldigt luddigt begrepp. Om du har som mål att må bättre, se därför till att först bryta ner detta i mer specifika variabler. Det kan exempelvis vara att slippa smärtan i ryggen, gå ner i vikt för att orka med vardagssysslor eller att bli starkare för att orka leka med barnbarnen. Kom ihåg att konkreta mål måste vara just konkreta.

Jag vill alltså uppmuntra dig till att försöka sätta mål i din träning, och det finns faktiskt fördelar med det.

Fördelar med konkreta Målsättningar:

1) Du får en mening med din träning.

2) Du kan enklare lägga upp en realistisk träningsplan.

3) Det ger en ökad motivation.

4) Du får mätbara variabler.

Om du inte har någon direkt anledning till att träna, kan det vara bra att försöka sätta upp några mål, som kommer hålla dig motiverad i din träning. Det är också enklare att mäta dina resultat. Även om du inte är en resultatinriktad person, är det bra att se om din träning tar dig dit du vill eller inte. Om du inte ser att träningen ger några resultat, kan det vara bra att rådfråga en tränare för att se hur du kan effektivisera ditt upplägg. Men även om målsättningar har sina fördelar, är det kanske inte för alla.

Nackdelar med konkreta Målsättningar:

1) Orealistiska mål kan leda till onödig stress.

2) Frustration och besvikelse om målen inte uppfylls.

3) För tävlingsinriktat – det är lätt att glömma varför man började träna.

Det vanligaste misstaget med målsättningar är att de blir orealistiska. Om du vill gå ner 10 kilo, är det antagligen inte realistiskt att du ska nå det målet på en vecka (om du inte väljer att kapa av lite kroppsdelar). Om det är orealistiskt kommer det leda till att du misslyckas, vilket i sin tur kan göra dig stressad, frustrerad och besviken, och leda till att du lägger av helt. Se därför till att dina mål är realistiska att nå innan du spikar dem!

Om du ska nå dina mål, se till att göra det bra redan från början. Det finns inget tråkigare än att misslyckas, även om det kan vara nyttigt att lära från sina misstag. Om du misslyckas, se därför till att hoppa upp i sadeln igen – ge inte upp! Som vi alla vet finns det inga genvägar till resultaten, du måste vara beredd att lägga ner tiden som behövs!

Checklista Målsättningar:

Skriv ner dina målsättningar på papper, och dela gärna med dig av dem till andra. Det kommer göra att du dedikerar dig mer till vad du vill uppnå. Det är sällan man vill göra någon annan besviken.

Fundera ut hur du ska nå dina mål. Behöver du hjälp från någon annan? Vad behöver du köpa/rensa ut hemma? Gör upp en plan helt enkelt.
 

Bilden lånad från: mombizcoach.com

 

Tidsaspekt. Se till att dina mål blir realistiska att uppnå. Vad som är viktigt att ha i åtanke är att styrkeuppbyggnad och viktnedgång kan ta lång tid. För att undvika besvikelse och misslyckande är det viktigt att du undersöker lite vad som är vettigt att klara av.

Sätt upp delmål. Om ditt mål är att gå ner 10 kilo innan nästa sommar, kan det vara bra att sätta upp små mål på vägen, vilket gör att du inte behöver klara hela målet på en gång.

Häng inte upp dig för mycket på siffror. Även om du vill nå en viss vikt eller klara en viss övning, MÅSTE du vara medveten om att det kan ta olika lång tid, för olika personer. Även om du har satt upp ett mål att du ska gå ner 5 kilo innan jul, är det inte säkert att du når det målet, just då. Huvudsaken är att dina resultat pekar åt rätt håll – att du gör en förbättring. Om du inte gör det, kan det vara en ide att ta hjälp av någon kunnig tränare.

Belöna och fira dina framgångar. Vi firar alldeles för lite. När du har nått ett delmål ellet hela din målsättning, belöna dig själv med något som får dig att må bra. Ta en massage, köp nya kläder, åk på en weekend eller laga en riktigt god middag. Belöning är en viktig faktor för att du ska motiveras att fortsätta. En massage eller weeekend kommer också göra under för din återhämtning!

Sätt upp nya mål - innan du slutfört de gamla. Om du inte har satt upp några nya mål innan du är klar med de första, kommer du antagligen luta dig tillbaka nöjd. Träningen kommer därefter tappa sin mening, vilket kan göra att du ramlar tillbaka in i gamla vanor igen.

Så även om jag inte vann årets träningsblogg 2014, behöver det inte betyda att jag ska lägga av. Tvärtom! Jag är mer taggad än någonsin att göra bloggen så bra som möjligt! Jag hoppas att du också blir taggad att ha målsättningar med din träning, eller vad du än väljer att ta dig an. Jag är övertygad om att det kommer ge dig någon form av motivation. Men glöm inte att det måste vara realistiskt!

Stort lycka till!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter