Ät Smart för Ökad Energi

Förra veckan skrev jag ett inlägg om att du ska göra ditt liv till en sprint och inte ett marathon. Det handlade om hur du ska använda och förnya din energi. Om du inte redan har läst inlägget, kan du göra det HÄR. Idag kommer jag fortsätta i samma anda, alltså Energi. Men det kommer istället handla om hur du får maximalt med energi genom din kost.

Du är säkert väldigt medveten om att maten har som uppgift att få vår kropp att fungera väl, samt ge vår kropp tillräckligt med energi. Du kanske också har märkt att du inte har så mycket energi till annat, när magen börjar skrika efter mat? Det är svårt att fokusera på en viktig uppgift, om det enda du kan tänka på är vad du ska äta till middag. Det är inte helt ovanligt att man tappar koncentrationen, blir trött, orkeslös och grinig när hungern sätter igång. Att äta är också ett sätt att ge kroppen återhämtning efter de krav som ställs. Om du däremot äter för mycket, kan man säga att kroppen får för mycket återhämtning, vilket istället kan leda till övervikt och därmed minskad energi, minskad prestation samt andra negativa hälsoeffekter.

Att äta är alltså inte speciellt svårt. Det svåra är att äta lagom stor mängd. Låt mig berätta en historia:

Jag och en vän var ut och skulle äta en god bit mat en kväll. Min vän var hungrig och bestämde sig för att gå all in och beställa alla de stora grejerna! Han bestämde sig för en nachotallrik till förrätt, en länga med revben (gryyymt goda revben!!) + alla dess flådiga tillbehör till varmrätt, samt en öl för att skölja ner maten med. Eftersom menyn faktiskt avslöjade hur mycket kalorier varje måltid bestod av, fick vi reda på att alltihopa bestod  av ca 3600 kalorier. Detta är mer än ett dagsbehov för en man, men maten gick ner ganska enkelt utan någon speciell ansträngning eller mättnadskänsla, tills vi var på väg hem...

Det är inte bara så enkelt att äta för att få energi, vi måste också se till vad vi äter. Mat med mättat fett, socker och snabba kolhydrater kommer att ge din kropp återhämtning, MEN, det är inte alls i samma effektiva form som ”rätt” typ av livsmedel kommer att ge dig. Satsa därför på att äta bra kolhydrater, protein med bra kvalitet, samt hälsosamma fetter.
 

Att äta bra vet vi har många positiva effekter på kroppen, bland annat viktnedgång, se bättre ut och  få en förbättrad hälsa – vilket tillsammans kommer ge dig mer energi. En målsättning bör vara att bibehålla en bra energinivå under hela dagen. Du har säkerligen upplevt de omtalade blodsockerdipparna som brukar komma runt 15-16 tiden på eftermiddagen? När du får dessa hungerkänslor kan jag nästan slå vad om, att du inte kan koncentrera dig och fokusera lika bra som du skulle vilja.

Steg 1 till en bra energinivå är att äta frukost på morgonen, detta för att fylla upp dina energiförråd.

Steg 2 är att äta flera lite mindre mål under dagen, detta för att fylla på dina energiförråd och återhämta kroppen under dagen. Tänk dock på att du bara ska äta så pass mycket, att du klarar dig några timmar framöver. Du ska alltså inte äta dig fullt mätt varje gång (mer om detta längre ner).

Att kunna kontrollera storleken på sina portioner är inte bara viktigt för att kunna hålla vikten, utan också för att bibehålla en bra energi. Om du ska äta 5-6 gånger om dagen, ska 3 av dessa mål vara större måltider (frukost, lunch & middag), medan de resterade målen endast ska vara små intag (en näve nötter, en frukt etc), vilket ska ge dig lite extra energi för de nästkommande timmarna.

Vid huvudmålen vill jag att du ska äta tills du är 80% mätt. Antalet kalorier kommer variera från person till person, så vad som är viktigt, är att du går på din mättnadskänsla. Här kommer vi också in på en annan viktig faktor -  att du ska äta långsamt. Om du har blivit väldigt hungrig, kommer du också att äta väldigt fort, vilket kommer ge dig en jobbig mättnadskänsla – ta därför en titt på hungerskalan:

Du kanske minns historien med min vän ovan? Hans mättadskänsla var bra, tills vi skulle börja promenera hemåt. Då blev han otroligt mätt - på hungerskalan nivå 9, vilket man helst vill undvika att komma till.    Problemet var antagligen att han åt så pass fort, att mättnaden inte hann sätta in i tid.


Tänk på följande för att få optimalt med energi:
 

1) Ät små mål 5-6 gånger om dagen, innehållandes 3 huvudmål (frukost, lunch, middag), samt 2-3 små mål (100-150kcal).

2) Ha hungerskalan i åtanke. Se till att äta något när du befinner dig på nivå 3.

3) Ät tills du är 80% mätt, för att undvika att hamna på nivå 6-10 i skalan.

4) Är bra, näringstäta livsmedel, som gör att du får maximalt med näring och energi – undvik all processad mat som har ”tomma kalorier” och är fyllda med socker.

5) Drick mycket vatten! Att ha en bra vätskenivå är något som många glömmer, men som kan göra under för din energi. Se därför till att alltid ha en vattenkaraff eller en flaska med dig på jobbet.

6) Planera. Hur mycket du än vill äta rätt och få optimalt med energi, kommer inget av detta att hända av sig själv. Du måste alltså planera för att äta bra, och undvika jobbets sockerfällor med fikapauser och andra tillgängliga källor.

Jag hoppas att du är lika peppad som jag att få så mycket energi som möjligt, och att må så bra som möjligt. Se till att starta redan idag – din kropp och din omgivning kommer tacka dig, när du inte längre drabbas av blodsockerdippar och dåligt humör!
 

Etiketter: kost energi hälsa

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter