Gör ditt liv till en Sprint - inte ett Marathon

Syftet med veckans inlägg är att du ska se över ditt liv och dina levnadsvanor. Det kommer inte handla om vad du äter, hur mycket du tränar eller om du tvättar vita strumpor tillsammans med röda.  Det kommer handla om hur du styr över din energi.

Sanningen är den att tid är något vi inte kan påverka. Många gånger önskar vi att dagen hade mer än 24 timmar, så vi kan hinna med allt som livet kräver av oss. Men som jag sa, tiden är inget vi kan styra över. Så det är bara att acceptera att dygnet har sina begänsade timmar. Vad vi dock kan påverka, är vår kapacitet att använda – och förnya energi.

Tyvärr ser det idag ut så att vi förbrukar mer energi än vi förnyar, vilket gör att många går in i väggen. För vissa finns det inte längre tid att träffa vänner, umgås med familj eller syssla med en fritidshobby. För vissa tar jobbet & familjen över helt.
 
Se livet som en sprint – Inte ett Marathon

Det flesta har skapat sig någon form av veckovis rutin. Man vaknar tidigt på måndagen, skjutsar barnen till dagis, arbetar (kanske med väldigt stor stress), hämtar barnen, åker hem, lagar middag, nattar, ser på tv, kollar mail, och somnar sedan helt utmattad i soffan. Vilket sedan upprepas alla dagar under veckan.

Som du kanske märker i exempet ovan, används en stor mängd energi, MEN, det är väldigt lite återhämtning. Det är inte ens säkert att den här personen har en god sömnkvalitet, även om man somnar fortare än man kan blinka.

Jag skulle vilja jämföra medelmänniskan med en elitidrottare. En idrottare på elitnivå har antagligen vigt hela sitt liv åt sporten. De lägger upp sin dag runt träningen. Planerar noga in mat, återhämtning och träningsrutiner. De gör allt för att de ska kunna prestera optimalt när det väl gäller, och de spenderar antaligen otroligt mycket energi – vilket kräver mycket återhämtning. Medelmänniskan däremot, spenderar antagligen lika mycket energi som en elitidrottare, men på sitt arbete, sin familj och andra vardagliga bestyr som kanske medföljer en stor stress – MEN, de tar sig ingen tid för återhämtning.

Det mönster som medelmänniskan kommer in i, kan jämföras med ett Marathon, och beteendet blir linjärt.  Ett marathon kan vara långt och flackt, utan riktig tid för återhämtning – kanske stannar du vid en vätskekontroll och dricker vatten, men mer återhämtning än så kommer du inte få innan du är i mål. Och frågan är vart mållinjen finns i våra liv? När du gjort klart ett projekt på jobbet? När barnen vuxit upp? Eller när du helt enkelt inte orkar mer?

Vad jag vill att du ska försöka göra,  är att planera ditt liv som en sprint. Tänk dig Usain Bolt: Han presterar på topp när det väl gäller, men tar sedan tiden för att återhämta kroppen efter ett krävande lopp.

Jag vill att du gör likadant: När du har presterat en hel dag på jobbet, och du lämnar kontoret – då ser du till att lämna arbetet där.  Tillåt dig inte att kolla mailen hemma. Ta dig istället tiden att gå och träna, återhämta din kropp, umgås med din familj/vänner, och gör vad som får dig att känna dig energifylld. Detta kommer göra att du kan gå upp till jobbet dagen efter, känna dig återhämtad och faktiskt gilla det du gör (förutsatt att du har ett arbete du är passionerad för).

Fastna inte i ett linjärt mönster där du gör allt på grund av stress, press från din chef eller av ren vana. Du behöver nya utmaningar och ny stimuli, och framför allt behöver din kropp återhämtas för att orka med de stressande faktorer som du utsätts för.

De flesta tänker att ”jag kan hålla ut tills semestern kommer om 9 månader”. Men försök istället att lägga upp små delmål längs vägen, vilket gör ditt liv mer sprint-liknande. Planera in några mini-semestrar som kanske vara under en långhelg. Detta kommer göra att du får små tillfällen av återhämtning längs vägen.

Hur du i övrigt gör för att få återhämtning är helt upp till dig. Du behöver själv hitta något som gör dig energifylld. Det kan exempelvis vara:


1)Umgås med vänner/familj

2)Träna

3)Åka iväg på en resa

4)Andningsövningar

5)Massage

6)Ägna dig åt en hobby som inte är kopplad till ditt arbete

7)Ta ett bad

Osv......

Och kom ihåg:
 

Bemästra din energi – tiden kan du ändå inte påverka. Det är energin som är nyckeln till prestation, vare sig det gäller ett arbete, eller en idrott.

Skapa ritualer för att få positiv energi (ex. Återhämtningen nämnd ovan). Det är grunden för att kunna prestera och känna dig fullt engagerad i det du gör.

Vill du ha mer läsning om stress och återhämtning? Klicka HÄR, HÄR & HÄR.Lycka till!

Etiketter: stress återhämtning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter