Gör dina Val

Som människa är man vädigt beroende av att äta mat som påverkar vår funktion på ett positivt sätt. Det är till stor del maten som bestämmer om vi känner oss pigga/trötta, sjuka/friska eller om vi kan prestera bra i gymmet eller i vår vardag.

När något säger att denna ”äter bra mat” kopplar de allra flesta ihop detta med att personen i fråga vill gå ner i vikt. Men det är egentligen inte alls så man ska tänka. Maten är till för att få vår kropp att fungera så bra som möjligt. Du har säkerligen hört jämförelsen att man inte ger sin bil ett bränsle som den inte kan hantera. Precis så ska du tänka med din kropp, och vad du ger den för mat.

Att äta ren mat med hög kvalitet kommer göra att din kropp fungerar, du kommer kunna prestera bra och du kommer framför allt känna dig pigg och glad! Sedan är det såklart en bonus att man ibland går ner i vikt, blir slankare och får en fastare midja. Men kom ihåg att en viktnedgång inte får vara det enda man tänker på. Kroppen måste också få det bränsle som den behöver, och det får den sällan från pulverdieter och mirakelkurer.

Vad du bör tänka på när du ska äta hälsosamt, är att maten är så naturlig som möjligt. Ett av de största problemen idag är att maten innehåller stora mängder socker och tillsatser som vår kropp inte alltid kan hantera speciellt bra, och detta kommer oftast i samma förpackning som fabriksförpackad mat.  Det är därför det kan vara bra att i så stor mängd som möjligt, inhandla maten direkt från bonden eller på lokala marknader (eller i alla fall vara kritisk mot maten som köps i butiken).

Något av det dummaste jag hört gällande socker, var en dag när jag med min kaffekopp satt och kollade på nyhetsmorgon. De hade då besök av en man från ett stort företag som tillverkar bröd,  och de ville fråga ut honom om brödets sockerinnehåll.

Nyhetsmorgon: ” ”Men varför stoppar ni i så mycket socker i en fullkornslimpa?”

Man från stort brödföretag: ”För annars kommer inte barnen att få sig de viktiga fibrerna som brödet innehåller”.
 

 

Ungefär så skulle man vilja göra mot personen som kom med det uttalandet....

Faktum är dock att vi till stor del blir lurade att äta socker, då vi tror att vi äter något nyttigt. En klassiker är att efter ett träningspass äta en bar (du vet, en sån där tegelstensliknande kloss i ett skinande papper), som man tänker ska vara helt okej att äta eftersom den innehåller massor med protein. Sanningen är dock att en proteinbar kan innehålla lika mycket socker som en kanelbulle – till och med mer!
 

Jag menar inte att specifikt hänga ut företaget som tillverkar Swebar, detta är bara ett exempel på hur mycket socker en proteinbar kan innehålla.

En Swebar med smak av kanelbulle innehåller alltså 19g sockerarter,  medan en vanlig kanelbulle beräknas innehålla 3.6g. Proteinbaren som du trodde var nyttig, innehåller alltså 5 gånger mer socker, än vad en kanelbulle gör. 

Men proteinet som finns i baren då?

Är verkligen den mängd protein du får i dig, värt allt det socker som kommer på köpet? Kanske kan du äta ett vanligt kokt ägg istället, och samtidigt få i dig massor av andra nyttiga näringsämnen?

Min poäng är att du ska väga för- och nackdelarna med vad du stoppar i dig, och se upp för "fällor". Är det värt att du får i dig 19 gram socker, för att komma åt det där proteinet? Eller finns det helt enkelt bättre källor? Se till att din kosthållning matchar din målsättning, och framför allt, se till att du får i dig mat som gör att din kropp fungerar optimalt!
 

Etiketter: kost kolhydrater socker

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter