1 Enkel övning för att öka din Rörlighet

Rörlighetsträning pratar jag mycket om här på bloggen, och det är ett ämne som ligger mig kärt om hjärtat. Inte för att det alltid är skönt att köra sådan typ av träning (det kan nog många av mina kunder också intyga), och kanske inte heller för att det är den roligaste typen. MEN för att det kan göra så otroligt mycket för din teknik i styrkeövningar, samt hur du känner dig! En nedsatt rörlighet är ju något som faktiskt kan ge dig ganska stora problem...

Har du stora problemområden kommer kroppen (som alltid) att kompensera för de delarna som inte kan röra sig som de ska. Detta medför att andra delar överbelastas, och ger dig smärta, stelhet och inskränkta rörelser.. Ett parti som jag har märkt är ett stort problem hos de allra flesta är höften, men också bröstrygg och bröstparti. Jag kommer inte prata så mycket om höften idag, det får bli ett annat inlägg. Jag tänkte istället dela med mig av en riktigt bra övning för att öka upp din rörlighet i bröstryggen/framsidan. Alla kontorsnissar kan därför brygga sig en kopp kaffe, luta sig tillbaka (med en bra hållning dock!) och koncentrera sig på vad som komma skall – för detta är viktigt för er som har och har haft en stillasittande livsstil! Okej.....typ alla!

Men hur vet man egentligen om man har en nedsatt rörlighet i bröstryggen? Jo, det kan man undersöka med hjälp av ett enkelt TEST.

....Så, välkommen tillbaka! Hur gick det?

Om du nu har upptäckt att armbågarna eller underarmarna inte alls kommer in emot väggen, som de borde  göra (samtidigt som ländryggen hålls kvar), är det dags att göra något åt saken! Om det känns bra, kan du alltid utföra själva testet som en rörlighetsövning, men om det var så att den övningen var lite för tung - Kan det vara bra att flytta ner  på golvet, och samtidigt få lite hjälp av gravitationen!
 
Golvglidningar på Rulle
 


Gör såhär:
 

1) Tag fram en lång foamroller. De flesta gym brukar ha en sådan någonstans i ett skrymsle. Tips är att leta i stretch-hörnan eller där gymmets sjukgymnast håller till

2) Lägg dig på rullen med svanken och huvudet lutandes mot den (rullen ska alltså vara mellan dina skulderblad och längs ryggraden).

3) Tryck ner svanken för att undvika att ta ut rörligheten i ländryggen istället för bröstryggen, och placera armarna i ungefär 90 grader.

4) Glid upp och ner med armarna längs golvet, eller så långt ner som armarna kommer.

5)  Utför rörelsen 8-12 repetitioner.              

Bonustips: Andas in innan du startar rörelsen, och pressa ut luften samtidigt som du rör armarna längs golvet. Detta kommer göra att du enklare kan pressa ner ländryggen mot rullen, då lungorna töms på luft (gäller också i stående).

Antagligen kommer du känna ett visst drag i din bröstrygg och det är inte helt ovanligt att det också stretchar rejält i bröstmuskeln. Du får alltså två flugor i en smäll, vilket brukar vara uppskattat i våra stressiga liv.

Har du ingen rulle så kan du även ligga på golvet helt vanligt och utöra rörelsen. Syftet med denna är bara att få lite hjälp av gravitationen, samt att öka upp rörelseomfånget, så att du även får med framsidan.

Vill du ha fler övningar för bröstryggen? Kolla HÄR, HÄR och HÄR.

Lycka till, och som alltid - Ät väl och lyft tungt (och utöva rörlighetsträning), även under helgen!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etiketter