Äter du Tillräckligt?

Nördiga som vi är i vårt hushåll, hoppade vi i fredags in i bilen för att spendera 5 timmar på vägen mot jönköping. Väl framme klockan 22 på kvällen, checkade vi in på hotellet, sov, åt hotellfrukost, och spenderade sedan 8 timmar på ett PT-konvent.  Mycket sittande kan jag säga, men vi fick med oss en hel del inspiration därifrån! Bland annat var vi på två kostföreläsningar, vilket ledde mig in på dagens spår, och frågan – Om du äter tillräckligt?

När det gäller mat, är dagens människa väldigt inriktad på viktnedgång, att tighta till kroppen och att inte äta för mycket. All detta fokus kan lätt göra att man inte får i sig den näring och energi som kroppen behöver – speciellt om man tränar.

Följande scenario är inte helt ovanligt:

Man äter en snabb frukost innan jobbet, arbetar 8 timmar (äter en sallad till lunch), tar ett litet mellanmål och åker sedan till gymmet för att köra en timmes styrketräning. Med rädslan att förstöra den effekt som träningen medfört, dvs. förbränning av kalorier – äter man ingenting/väldigt lite efter träningen, och går därför och lägger sig utan att förse kroppen tillräckligt med energi.

Det som händer under ett träningspass, är att kroppen går in i en nedbrytningsprocess. För att avbryta denna process efter träningen, behöver man äta, och förse kroppen med nytt bränsle, för att musklerna ska kunna byggas upp på nytt – samt lite starkare än de var innan träningspasset. Om måltiden uteblir, eller om du äter otillräckligt, kommer kroppen att fortsätta sin nedbrytningsprocess, vilket kommer göra att styrkeökningen uteblir, samt att det påverkar immunförsvaret negativt. Detta kan vara en anledning till att man ofta blir förkyld/sjuk, fastän man tränar och tycker att man gör allting rätt.
 


Vad man istället vill göra, är att efter träningspasset äta en komplett måltid, med protein, kolhydrater och fett. Nu kanske du får lite panik och undrar hur sjutton du ska kunna äta en komplett måltid inom 30 minuter efter ditt träningspass? För det är väl vad alla tror....

Jag kan dock avslöja att så länge du är på en nivå av motionär, och inte ska träna igen inom 8 timmar, så kan du lungt och säkert åka hem efter träningen, ta en dusch, slå på en tvättmaskin, och sedan äta din mat i lugn och ro.
 


Precis som jag nämnde ovan, måste man avbryta nedbrytningsprocessen som påbörjas under ett träningspass, genom att äta en kvalitativ måltid. Genom att göra detta kommer du förse kroppens celler med näring och energi, som kommer göra att dina muskler bygger sig starkare. Sedan får man såklart inte glömma vilan och återhämtningen som också behövs för att du ska få optimala resultat!
 

 

Kom ihåg att en bar eller en proteindrink inte är detsamma som att äta en hel måltid. Du behöver ha något på tallriken som en gång har varit levande, massor av grönsaker, samt nyttiga fetter.

Viktigt att tänka på är såklart att undvika processad mat och sådant som är halvfabrikat. Kom dessutom ihåg att äta mat som du tycker om! Mat ska vara en njutning och inte något som du måste tvinga i dig!

Ett av mina favoritcitat kommer från en mycket framgångsrik amerikansk tränare:

Har du svårt att få till måltider på kvällarna efter dina träningspass, se då till att förbereda matlådor på helgen. Det finns inga snabba genvägar till hälsa, du måste investera din tid och prioritera om du vill träna och äta bra mat, eller om du hellre vill plöja din favoritserie framför teven.

Hur du än väljer att göra det, så måste du äta tillräckligt. Fastna därför inte i konstiga tankar om att mat försör träningens effekt, för det är helt tvärtom. Du måste äta för att bli starkare, och se till att äta med en åtanke för vad du vill uppnå!

Det är inte en tillfällighet att Karl Alfred och Bamse blev starka av att äta!

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter