Hur du får in kondition/cardio i ditt Styrkeprogram - Del 2

Hoppas du har haft en trevlig helg, och att du är riktigt taggad för en ny vecka med nya träningsutmaningar!  Idag är vi åter igen tillbaka i ämnet konditionsträning! Jag har tidigare beskrivit olika sätt för dig att få in den typen av träning i ditt upplägg, och varför det är så pass viktigt. Har du inte redan läst del 1 kan du göra det HÄR.

Idag tänkte jag dock lägga lite mer fokus på fettförbränning. Är konditionsträningen det enda sättet att bränna fett på? Vilken typ av konditionsträning är mest effektivt i syfte att bränna fett, och är det egentligen bättre än att styrketräna? Jag föreslår att du fortsätter läsa om du vill veta svaren! 

Vi kör!

Bilden lånad från: www.builtlean.com
1. Högintensiv Konditionsträning

Högintensiv konditionsträning betyder att du utför något intensivt, under en kort tid. För att hänvisa till del 1, kan det vara en finisher eller intervallträning. Detta sätt att träna kondition på, är inte bara effektivt för din syreupptagningsförmåga, utan är också ett utmärkt sätt att öka fettförbränningen på. Exakt vad som gör det effektivt är att du får en förhöjd syreförbrukning även efter passet – vilket i sin tur gör att din fettförbränning också fortsätter. Detta kallas för Excess Post-exercise Oxygen Consumption (EPOC).

2. Lågintensiv Konditionsträning

Lågintensiv konditionsträning innebär att du utför en aktivitet relativt lugnt, under en längre tid. Det kan vara exempelvis löpning, promenader, simning, cykling etc. Detta sätt att träna kondition på kan vara effektivt för din fettförbränning, men till skillnad från högintensiv träning, har den inte riktigt samma effekt efter passet (EPOC). Vad som händer under lågintensiv träning, eftersom du har en lång duration, är att du förbrukar en stor del av kroppens kolhydrater, och istället använder fett som primär energikälla. Denna typ av träning kräver dock att du håller på ganska länge (tänk 60-90 minuter), för att din kropp ska börja använda fettlagren som källa.

3. Är konditionsträning det enda sättet att bränna fett på?

Jag vill direkt slå hål på myten att du endast ska använda konditionsträning för att bränna fett. Det är egentligen bara en bidragande faktor. Den stora sanningen är att du aldrig kan träna bort en dålig kosthållning. Hur mycket du än tränar och sliter, kommer kosten alltid att ha sin påverkan på dina resultat. Vill du ha en optimal förbränning måste du därför äta på ett sätt som matchar din målsättning.

4. Styrketräningen vs. Konditionsträning

Det är lätt att tänka att det inte spelar någon roll vad man tränar, så länge man bränner kalorier. Det stämmer tyvärr inte, utan det viktiga att hålla koll på är hur träningen påverkar hormonsystemet. Det är nämligen så att styrketräning påverkar hormonerna annorlunda jämfört med konditionsträning. Styrketräning är något som ökar mängden testosteron och tillväxthormon i kroppen, vilket i sin tur gynnar muskeltillväxt och fettförbränning (du kommer väl ihåg att mer muskelmassa kräver mer energi = ökad förbränning). Man kan bränna fett endast genom att köra cardio, men det krävs också lite muskelmassa!  Vi ska heller inte glömma att styrketräning kan ge dig riktigt mycket flås!

Slutsats - Vad är mest Effektivt?

Styrketräning och en god kosthållning slår cardio i kriget att bränna fett, precis som högintensiv träning är mer effektivt än lågintensiv träning.

MEN, vi ska inte glömma att man kanske håller på med en sport som är lågintensiv, eller att man helt enkelt gillar den typen av träning.  Syftet med det här inlägget är inte att säga åt dig vad du ska göra, syftet var att reda ut vilken typ av träning som är mest effektiv om din målsättning är att minska din fettprocent.

I Praktiken

Om din målsättning är att minska fettprocenten, är mitt tips att du fokuserar mycket på styrketräningen. Använd dig av helkroppsövningar och försök arbeta dig mot att lyfta tungt.  Avsluta dina styrkepass med att köra en högintensiv finisher, där du får upp pulsen rejält. Och glöm inte att äta bra och högkvalitativ mat!

Så för att avsluta detta inlägg, vill jag att du sätter dig ner och funderar ut vad din målsättning faktiskt är! Skriv ner det på ett papper, och gör allt för att din träningsplanering och kosthållning ska matcha dina mål!

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter