Stressen du inte Tänker På

Stress har jag tagit upp tidigare här på bloggen, och jag gör det igen, för att det är ett så viktigt ämne, och det är så många som är utsatta för det. Men innan du läser vidare, vill jag vädja till dig att inte bli mer stressad av det du kommer läsa idag, för det är inte vad som är tanken. Jag vill istället ge dig information så du har en möjlighet att undvika den skadliga stress som din kropp kan utsättas för.

Jag själv reflekterade över stress igår när jag skulle åka iväg på mitt första Yin Yoga-pass. Jag har aldrig testat yogaformen tidigare,  men den var en väldigt behaglig och lugn. Det är fokuserat på meditation, och att hålla stetchpositioner i flertalet minuter – vilket gör att man har gott om tid att varva ner.  Vad jag dock upptäckte under passets gång, var hur svårt jag hade att bara släppa taget och slappna av. Jag ville hela tiden att det skulle hända något. Ungefär som andra yogaformer där man utför rörelserna som ett flöde. Min kropp var helt enkelt för mycket uppe i varv. Och då kan man undra vad jag var så stressad över en solig söndagseftermiddag?

De flesta tror jag känner igen sig. Den moderna människan förväntas vara någon form onaturlig superman. Man ska göra karriär, samtidigt som barnen ska hämtas/lämnas/skjutsas, maten ska lagas, gymmet ska besökas, kläder ska tvättas och för att inte tala om all städning (seriöst, vem ska uppfinna en städmaskin som går av sig själv?). Det är helt enkelt inte lätt att undvika den stress som man dagligen utsätts för.

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så har stress en stor inverkan på vår kropp, och det är inte till det positiva, speciellt inte då det handlar om en långvarig stress. Idag tänkte jag däremot gå igenom några stressorer som du kanske inte alls tänker på, men som faktiskt påverkar kroppen på samma sätt som den stress vi är mer bekanta med.
 

 1) Överträning

Överträning är något som egentligen är ganska ovanligt hos motionären, men det är helt enkelt när det blir för mycket av det goda. Överträning kan uppstå om man tränar stora mängder, utan att få tillräckligt med återhämtning. Men tro mig, det ska gå riktigt långt innan man blir övertränad. Vad som dock är viktigt att tänka på för att i det långa loppet undvika detta, är att få tillräckligt med sömn (då all reparation sker), tillräckligt med bra näring, samt gott om vila, och aktivitet som är återhämtande för kroppen (yoga, meditation, foamrolling, massage etc).
 


2) Överkänslighet mot mat/livsmedel

Det här ämnet kan det skrivas en hel bok om, men jag ska försöka att fatta mig kort. Det finns en stor sannolikhet att maten du äter – påverkar om du blir, eller slipper bli allergisk eller överkänslig mot ett livsmedel/ämne. Om du är överkänslig mot ett ämne, finns risken att det skapas en inflammation i kroppen, som i sin tur blir en stor stressor.

Vanligt är att vara känslig mot exempelvis gluten, laktos, soja, mjölkprotein, alkohol, stor andel fett m.m. Detta brukar i många fall visa sig genom en uppvsälld mage, tarmbesvär, trötthet, magont etc. Men detta kan såklart kan variera från person till person.

Vad som är viktigt är att du är uppmärksam på hur du mår av maten du äter. Tyvärr är det så att maten idag innehåller mängder med tillsatser och utfyllnadsprodukter. Se därför till att äta mat med bra innehåll och kvalitet, gärna ekologiskt. Det är inte värt att gå runt och ha ont i magen – och framförallt kommer det ge en onödig stress på din kropp!
 

3) Sömnbrist

Vi vet att det är viktigt att sova. Frågan är om vi vet HUR viktigt det är?

När vi är aktiva under en dag, förbrukar vi energi. Under aktivitet/träning sker en nedbrytning, vilket behöver balanseras upp med en återuppbyggnad. Denna återuppbyggnad sker under natten och är beroende av att vi sover tillräckligt. Om vi inte får tillräckligt med sömn kommer kroppen alltså fortsätta att brytas ner, vilket i sin tur kan resultera att immunförsvaret blir försvagat, och du blir sjuk oftare. För lite sömn gör att kroppen går på sparlåga, vilket blir en stor stress. Dessutom hänger denna ihop med punkt 1 (överträning), eftersom du behöver din sömn för att återhämta kroppen också efter ett träningspass.

Som du märker finns det fler former av stress, och alla är lika skadliga. Det är därför viktigt att du inte bara fokuserar på att minimera dina sysslor, eller drar ner på tempot i vardagen. Träning, sömn och mat kan faktiskt också stressa din kropp, men de är inte lika märkbara.

Så för att blicka tillbaka på Yin Yogan som jag testade för första gången. Även om jag hade väldigt svårt att slappna av och hitta ”här och nu”, så inser jag att det är just vad min kropp behöver – nästan 2 timmar i veckan där jag bara kan fokusera på att meditera och njuta av lugnet – och framför allt njuta av att inte ha en mobil i sikte, eller en dator som surrar bredvid mig i soffan. Så med det sagt är det dags att stänga ner datorn, och få min skönhetssömn!

Försök dig på det du med!

Bilder lånade från:
www.feminiya.com
www.powersport-int.co.uk
www.glutenfreeandfull.com

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter