Varför Medioker ibland är det Bästa

Det ska inte vara svårt att äta mat. Näring är något som vi måste få i oss, vare sig vi vill det eller inte. Det kan vara njutbart, samtidigt som det kan vara så otroligt svårt och stressfyllt. Min filosofi är att äta bra mat och lyfta vikter. Jag tycker det är ett ganska avslappnat sätt att tänka. Det sätter ingen press på att man måste äta på ett visst sätt, så länge man äter så bra som möjligt - det är allt jag begär.  Men som jag nämnde innan, kan mat vara stressfyllt, och inbringar ångest hos många.
 

Bilden lånad från: befiteathealthy.tumblr.com

Jag själv har inga problem med att äta. När jag och min sambo äter tillsammans brukar han bara stirra på min tallrik, eftersom jag oftast slukar min mat betydligt snabbare än honom. Ordet ”glupsk” kanske inte är så långt borta ändå. Låt mig ta ett exempel:

Jag kommer hem från jobbet och har köpt med mig en liter jordgubbar, samt en ask med hallon. Gott tänkte jag, rensar och häller upp gubbarna och hallonen i en skål och toppar med grädde. Efter en stund stirrar min sambo på mig med hundögon, och påpekar att han bara har fått 3 jordgubbar. Jag kollar på den stora skålen som är tom, och säger: Äsh, vadå? Du har ju ätit minst en skål.... Det visade sig dock att jag hade ätit upp största delen av den litern, helt ensam - han fick 3 jordgubbar.
 
Problemet med mat idag är att vi har blivit så påverkade av media med olika sätt att äta, olika sätt att gå ner i vikt samt olika sätt att prestera optimalt inom en idrott. Mat har blivit förknippat med ångest och skuldkänslor, då man äter något som inte anses vara okej.  Det går inte längre att ta en kaka till fikat, eller ta en andra portion av maten. Och jag kan säga att det har gått långt. En av mina klienter berättade senast att hennes sons kompis (5 år gammal) varit på besök vid middagen. Han blev erbjuden en andra portion, men tackade nej pga. att ”man blir tjock av en andra portion”. Men en glass, det vill han gärna ha efteråt.  Där kan vi tala om att man har fått fel uppfattning om mat, och vad som är nyttigt eller ej.  Ibland skulle vi alla behöva ha samma inställning som farmor och mormor: ”Ta en kaka till”, eller ”ät nu, du är så mager ändå”.

Att dela en middag med andra är ett sätt att umgås. Mat är något socialt. Ska vi bjuda hem någon så har det alltid något att göra med middag, kaffe, fika eller snacks. Julafton associeras med ett julbord, midsommar med sill och nubbe samt att ”vägen till en mans hjärta går genom magen”!  Äta hör ihop med det sociala och kan vara ett sätt att visa kärlek.  Vad det däremot inte hör ihop med är skuld och ångest.

Hur ska man då tänka för att få en hälsosam inställning till mat? Och hur ska man skapa en bra kosthållning som faktiskt fungerar i längden?

Jag tror, att om det är någon gång i livet man ska nöja sig med att vara medioker, så är det just gällande kosten. Om man hela tiden strävar mot att vara perfekt, kommer man inte lyckas. Där finns alltid tankarna att allt måste vara enligt regelboken.  Och minsta snedsteg gör att man måste börja om från början. Jag har flertalet gånger fått sms/mail av klienter som har ätit något som de inte borde, och som panikslaget undrar om allt de gjort innan helt gått förlorat.

Jag lovar dig, allt du gjort innan går inte förlorat. Kroppen behöver energi varje dag, och man kommer inte gå upp några kilon för att man äter en bit tårta på ett födelsedagskalas. Allt handlar om vad man äter i det stora hela. Om man plötsligt ”råkar” äta en tårtbit om dagen borde man reagera på att det inte är hälsosamt. Men någon gång ibland har ingen betydelse. Det sitter oftast i huvudet och inställningen.

Jag vill istället att du försöker fokusera på det som är viktigast. För vad som står på vågen är inte allt. Det som är viktigt är vilken näring du stoppar i kroppen, och kvaliten på det du äter. För syftet är ändå att du ska kunna äta för en livstid, inte hoppa på en quick fix- diet som håller i några veckor.
 
Viktigt för att lyckas med kosten är:
 
1) Att du är påläst – Vad som är bra näring

2) Anpassningsbar – Om du möter hinder bör du veta hur du ska hantera dessa

3) Initiativrik – Testa nya maträtter och variera dig

4) Medveten – Om dina matval

5) Förlåtande – Du måste kunna förlåta dig själv för att ha ätit något onyttigt. Det är ingen anledning att falla tillbaka till dåliga matvanor, utan istället glömma, förlåta och gå vidare.
 
Oavsett vad som händer, är det viktigaste att du tänker på dina matval. Innan du går in på detaljer såsom tidpunkt och hur mycket du äter, vill jag att du fokuserar på att äta ren och högkvalitativ mat.
 
Bilden lånad från: thrivin.tumblr.com

 

Försök att äta:

 

1) Lokalt odlad mat (grönsaker/kött), samt ekologiskt.

2) Långsamt och uppskattande – gärna tillsammans med andra.

3) Sådant som du tycker är gott och hälsosamt i ett.
 

Tänk på att:
 

 

1)  Dricka mycket vatten.
 

2)  Äta bra protein.
 

 

3)  Äta lagom portioner (tills du är mätt)


4)  Identifiera onyttig mat som du triggas av, och försök undvika det.

5)  Vara förberedd.

6)  Släppa ångest och skuldkänslor som förknippas med mat.

 

Dessa punkter är sådant som man alltid bör ha med sig för att lyckas med sin kosthållning, oavsett vad som händer. Det är egentligen ganska små saker, men som kan göra stor skillnad i ditt liv och hur du mår – utan att du behöver göra något extremt eller gå efter en diet. Släpp alltså allt som har med kaloriräknande att göra, samt stressen av vad andra tycker eller tänker om dina matvanor.

Precis som att jag själv äter min mat med stor aptit , hoppas jag att alla där ute ska hitta en avslappnad inställning till mat. För det är trots allt något som vi ska leva med resten av våra liv. Så varför inte göra det till en njutbar resa, utan ångest och stress!

Etiketter: kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter