Glutenfria Kokosbollar/Energibars

Jobb och träning har för de flesta dragit igång igen efter sommaren. Med detta kanske man också börjar tänka lite mer på vad man äter. Mer träning betyder ockå att kroppen kräver mer bränsle och bra källor av energi. Som ni vet förespråkar jag naturliga råvaror med så lite tillsatser som möjligt, och ekologiskt så långt det går.

När större krav ställs på kroppen energimässigt, kan det vara bra att vara förberedd både på jobbet och efter träningen. Det är lätt hänt att det slinker ner något onyttigt då hungern sätts igång. På jobbet fastnar många i  "fikafällan", och där kan det vara bra att ha med sig en reservplan, men helst något som är nyttigare än weinerbröd. Dessa kokosbollar är fullspäckade med nyttigheter, samtidigt som de också ger lite mättnad!

Receptet du kommer få idag är egentligen lite upp till tolkning hur du vill använda. Jag har delat med mig av detta recept tidigare på andra bloggar, men insåg att jag inte publicerat det här!! Jag anser att kokosbollarna kan användas både till fika och som ett mellanmål. Jag vill dock vara nogrann med att poängtera att bollarna inte har något raffinerat socker i sig, MEN, de har fruktsocker i form av dadlar. Tänk därför på att äta med eftertanke, och försök hålla de mesta av kolhydraterna i anslutning till träning, då du har som störst förbränning.
 

Recept Glutenfria Kokosbollar/Energibars

Du behöver:

Ca 3 dl Mandelmjöl eller mald Nötblandning
7-8 st Färska Dadlar
1 msk Kaffepulver (eller efter smak)
1 msk Kakao (eller efter smak)
4-5 msk Ekologiskt Kokosfett
Kokosflingor att rulla bollarna i


Börja med att ta ut kärnorna ur dadlarna (tro mig, du vill inte ha dem med i smeten). Lägg dadlarna i en bunke och tillsätt kokosfettet. Använd en stavmixer och blanda dadlarna och kokosfettet till en jämn och fin smet.

Tillsätt kaffepulvret och kakao, och blanda. Slutligen rör du ner mandelmjölet med en slev. Om smeten fortfarande är väldigt kladdig kan du behöva addera ännu mer nöt/mandelmjöl för att det ska gå att rulla bollar. Mängden mjöl kan vi därför hålla lite öppet.

Häll sedan upp kokosflingor i en skål och skapa bollar som du rullar i kokosen. Låt sedan bollarna stå i kylskåpet ett par timmar för att stelna.

 

Bollarna passar perfekt att servera med en riktigt god kopp kaffe! Jag hoppas att du kommer gilla dem. För vem vill inte äta så bra som möjligt, men ändå kunna unna sig något gott ibland? Kom bara ihåg att också lyfta lite tunga vikter, så är det inga problem!

Vill du ha mer tips och inspiration kan du också besöka min Facebook och följa mig på  Instagram


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter