Övningen du Antagligen Kommer Undvika - Bear Crawl

Bara namnet säger ju att det här är en helt grym övning! Alla övningar som har ett djur i namnet är jobbiga, tänk efter:  "Inch Worm", "dead bugs", "elephant move"....okej, den sista hittade jag på, men det skulle mycket väl kunna finnas en övning som heter så, och jag är övetygad om att den skulle vara jobbig. Inch worm och dead bugs är båda övningar som är grymma för bålstyrkan – det kan jag lova att Bear Crawl också är. Jag brukar försöka undvika engelska namn, men ibland behöver man bara ha kvar den engelska varaianten för att den ska bibehålla sin coola image.

I gymmet kan man säga att det har skapats olika dagar:  På måndagar ska man köra bänk och på fredagar är det discoträning, du vet....
 


Jag tänkte bara berätta att man inte behöver köra sin träning på det sättet. Det är helt okej att utföra övningar som andra inte gör, även om det som nybörjare kan vara skönt att bara följa mängden. Man kan väl säga såhär, jag tror inte att du kommer göra den här övningen i ett fullt gym en måndag eftermiddag.

Inte för att det är något fel på övningen i sig , men jag tror att du kommer välja bort den, eftersom risken finns att folk kommer titta. Speciellt de som aldrig sett eller gjort övningen förut. Jag gav förslaget till en av mina kunder att han kunde köra övningen hemma i trädgården. Svaret jag fick var: ”Aldrig i livet, mina grannar kommer att tro att jag är galen”

Så även om björngången kan se lite udda ut, så är det en riktigt bra övning, och du tränar bland annat följande:

1)  Din kroppskontroll
2)  Uppbyggnaden av styrka
3)  Stabilitet
4)  Koordination


Så tänk på övningens effekter och testa den i alla fall innan du bestämmer dig för att skriva upp den på svarta listan (där jag skrivit ner splittad knäböj bland annat). Jag tror att du kanske kommer bli förvånad över hur effektiv och jobbig övningen faktiskt är!

Precis som det står i listan ovan,  kommer övningen att kräva lite koordination och hjärngympa. Det är alltså inte en övning där du kan läsa dagens nyheter under tiden.

Det finns två olika sätt du kan utföra övningen på. En variant som är lite enklare, samt en variant som kommer utmana din styrka ytterligare. Det är bara att välja vilken just du vill köra!
 

Bear Crawl Variant 1


1) Starta i en armhävningsposition.
2) Tag ett LITET kliv fram med ena foten och vinkla samtidigt ut knäet åt sidan.
3) Tag ett litet kliv fram med motsatt hand (när du har fått in flytet i övningen så flyttar du foten och motsatt hand samtidigt).
4) Sänk ner höften så du är rak i kroppen.
5) Upprepa på andra sidan och försök göra övningen till en rörelse framåt.
 

Bear Crawl Variant 2 - Med Armhävning


1) Starta i en armhävningsposition.
2) Tag ett LITET kliv fram med ena foten och vinkla samtidigt ut knäet åt sidan.
3) Tag ett litet kliv fram med motsatt hand (när du har fått in flytet i övningen så flyttar du foten och motsatt hand samtidigt).
4) Sänk ner höften så du är rak i kroppen.
5) Gör en armhävning.
6) Upprepa på andra sidan och försök göra övningen till en rörelse framåt.
 

Att tänka på när du gör övningen är att du inte trycker upp rumpan mot taket eller börjar svanka. Du ska ha en rak kropp när du har satt fram en fot och en hand. Justera därför under tiden ifall du behöver. Viktigt att veta är också att om du tar ett för stort steg fram med foten, så kommer det bli svårt att sänka ner höften till en bra nivå, träna därför på att ta små kliv - du kommer också få ett bättre flyt!

Så nu när du har fått en riktigt bra övning att köra, är det ju bara att börja öva! Och jag uppmuntrar dig till att inte bry dig om vad andra tycker, om du vill kräla runt på golvet som en björn, är det din ensak! De som kollar på skulle bli förvånade över hur mycket styrka det krävs att göra den!

Lycka till!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter