Viktminskning vs. Fettminskning - Lär dig Skillnaden, samt hur du påverkar dina Resultat

Vill du tappa i vikt har jag ett konkret förslag till dig:

Drick inget vatten på 3 dagar – efter detta kommer du garanterat ha gått ner i vikt.

Bilden lånad från: tewe.co.uk
Jag hoppas du förstod att jag inte menade allvar? Det skulle vara ren dumhet, eller ett desperat rop på hjälp. Gör det inte.

Jag lägger istället ut frågan: Vad är det egentligen du vill minska? Om du skulle strunta i att dricka vatten på 3 dagar är det såklart vätska som du går ner (dessutom är det rent farligt). Du kanske förstår vart jag vill komma?

Jag gillar inte ordet viktminskning. Det är ett luddigt bregrepp, och det säger ingenting om vad som egentligen minskar. Jag vill göra det tydligt redan från början, att den exakta vikten inte spelar någon större roll. Det som spelar roll är hur kroppssammansättningen ser ut, dvs. Hur mycket som är fett och hur mycket som är muskelmassa. När jag pratar om ”viktnedgång”, menar jag alltså att minska fettprocenten. Det är på grund av detta som BMI (vikten i relation till längden) inte alltid är tillförlitligt.

De allra flesta lägger alltför stort fokus på vad vågen visar i kilo, vilket faktiskt kan öka(!) om du samtidigt styrketränar. Nu vill jag inte skrämma någon att sluta styrketräna – absolut inte! Vad jag vill få fram är att du ska kolla på andra faktorer, och det finns mängder av andra verktyg för att mäta dina resultat.
 
Mätmetoder

1) Foton  – du kommer bli förvånad hur mycket ett foto kan visa!

2) Kroppsmått (midjemått etc.)

3) Kalipermätning -  mäter underhudsfettet.

4) Känslan - du är den som känner din kropp bäst, och du kommer märka på dina kläder och ditt självförtroende när det börjar hända grejer med din kropp.

Det finns oändligt många sätt att försöka tappa i vikt – frågan är sedan om de funkar? Många av dem är ren galenskap. Jag vill därför att du undviker det som kallas för ”quick-fixes”, för det finns inget sådant. Exempel på dessa är dieter där du i princip ska svälta dig ner i vikt (du vet, soppor etc.) och dieter där du har stor restriktion på antalet kalorier du stoppar i dig. Och om vi alla ska vara ärliga så är hunger, en känsla som man inte kan ignorera för länge. För att inte tala om hur du ska orka träna tungt på en skål soppa om dagen?

Sanningen är att det är en hel del saker som påverkar din fettmassa, och jag går igenom några av dem nedan:
Kost

Kosten har en mer betydande del i din viktnedgång än du tror (eller vad många vill erkänna). Och det mesta handlar om hur kosten påverkar ditt hormonsystem. Stort fokus ligger idag på att man som hälsosam, ska äta ”lite av varje”. Men varför ska man äta lite av varje om det innebär att man äter dålig mat? Jag förstår inte resonemanget, speciellt inte om man har ett specifikt mål. Visst kan man äta lite av varje, frågan är dock vart det kommer ta dig, och vilka resultat du kommer få? Exakt vad man ska äta är en hel vetenskap. Men vad som har visat sig vara effektivt i syfte att minska fettmassan,  är inte att äta kalorifria soppor – utan riktig mat! Mat med liten andel kolhydrater, och större andel protein och nyttiga fetter (medelhavskost, lchf, paleo etc). Det kallas att ”äta sig ner i vikt”, dessutom orkar du lyfta tyngre vikter om du äter bra!
 
Träning
 
Det är ingen nyhet att träning är en bra grej för att tappa lite extra runt midjan. Men precis som med kosten, vill de flesta ha snabba resultat (och helst resultat som sker av sig själv). Sådant existerar inte. Vill man få resultat gäller det att kämpa och lägga ner energi på det. Sedan är det helt upp till dig i vilken form du väljer att göra det på. Jag rekommenderar dig att träna styrketräning kombinerat med högintensiv intervallträning. Styrketräningen kommer göra att du bygger en större muskelmassa, vilket i sin tur förbränner mer (aka. ökad fettförbränning)...och tjejer: ni kommer inte att se ut som hulken av att lyfta tunga vikter. Den högintensiva träningen (intervaller i alla former), har visat sig ge en ökad fettförbränning även efter träningen – so it´s a go! Det är såklart också viktigt att få in vardagsmotionen, så ta gärna en promenad på lunchen!
 
Stress

Stress är något vi alla ska akta oss för. Det som bland annat händer då du blir stressad är att hormonet kortisol utsöndras. Detta är vårt långvariga stresshormon och dess uppgift är att mobilisera kroppens energi (ur överlevnadssynpunkt), och det kan lagra in fett centralt på kroppen och runt våra organ. Under en längre tids stress kan man därför få en ökad fettinlagring, vilket sätter stopp för din viktnedgång. För att undvika/minimera stress är mitt tips att göra andningsövningar/meditera/yoga varje dag, och speciellt efter du kommit hem från jobbet och ska varva ner innan din skönhetssömn. Det behöver inte vara ett helt yogapass, det kan räcka med 5-10 minuter, vilket kan göra under för din sömnkvalitet, och därmed din kropps återhämtning.
Bilden lånad från: inhabitat.com


Vätskebalans

 

För att din kropp ska kunna prestera vid träning, krävs det att du ha en god vätskebalans. Med det menar jag varken för mycket eller för lite vatten. Drick när du är törstig och försök hålla intaget jämnt under dagen. Här kan du få reda på hur mycket du ska dricka på en dag. Har du svårt att dricka vanligt vatten är mitt tips att smaksätta det med exempelvis ingefära, gurka, bär, citron eller mynta.


Sömn

 

Jag har skrivit ett tidigare inlägg angående sömn, och hur du kan göra för att förbättra din sömnkvalitet. I stort så använder du dina muskler varje dag, tränar du kommer dina muskler brytas ner till viss del, vilka repareras under nattsömnen. Dessutom behövs ditt nervsystem repareras, samt att hjärnans intryck ifrån dagen bearbetas. Sömnen är jätteviktig för att din kropp ska fungera väl, och för att du ska få ut en optimal effekt av din träning – vilket såklart också påverkar din förmåga att gå ner i vikt.
 

Jag hoppas nu att du har fått en liten inblick i vad som påverkar din kropp och din förmåga att minska din fettprocent. Som du märker är det mycket som påverkar, och vill du gå ner i vikt, måste du bestämma dig och verkligen gå in för det. Du kommer inte få resultat utav en halvdan ansträngning, utan du kommer behöva tänka på alla komponenter ovan, egentligen inte bara i syfte att gå ner i vikt, utan också för att må bra rent allmänt. Jag försöker få alla mina kunder att se bättre ut, sova bättre men också känna sig bättre - den målsättningen borde även du ha!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter