Träna upp din Balans med hjälp av Styrkeövningar

Innan du dömer bort dagens inlägg och tänker att balansträning är för losers, så föreslår jag att du läser en liten bit till! Du kanske kan få ut något av det? Du kommer knappast bli utpekad på gymmet för att ha utövat en balansövning.
 


Balansträning är nämligen en väldigt väsentlig del i din träning. Det behöver inte handla om att du ska kunna stå på ett ben, på en stolpe ute i havet så länge som möjligt (om du inte ska vara med i mästarnas mästare). Utan snarare om att du ska kunna balansera, och stabilisera din kropp och dina leder, som är viktigt när du hanterar tyngre belastning.

Det är väl känt att balansen försämras i takt med att man bli äldre, men det betyder inte att man ska skippa balansträning bara för att man tillhör den yngre generationen, tvärtom! Träna för att bibehålla din balans, så kommer du förhoppningsvis ha god balans också när du bli äldre.

Balansträning ger dig bland annat:

1)Förbättrad balans (givet)

2)Stabilitetsträning runt dina leder

3)Ökad styrka

4)Ökad kroppskännedom/ledmedvetenhet

5)Tränar ditt nervsystem


Faktum är att balansträning inte bara behöver innebära att stå på ett ben. Många balansövningar är indirekt styrkeövningar och tvärtom. Jag har idag valt ut mina favoriter av balans/styrkeövningar, som jag lovar, kommer ge dig en svettdroppe (eller fler) i pannan. Det betyder alltså att du får balansträningen, samtidigt som du styrketränar.  För dig som vill ha något att tänka på samtidigt som du tränar upp din balans - är detta perfekt! Vissa av dem kan också vara riktigt utmanande!
 

1) Draken

Utförande:
 

1) Börja stående med en viktplatta mot bröstkorgen. Tänk sedan att du har en nöt mellan skulderbladen som du ska knäcka - detta för att få axlarna på plats.
2) Lyft upp ena benet i 90 grader och för sedan fotsulan upp mot taket. Detta gör att din överkropp åker framåt, här måste du tänka på nöten, så inte axlarna faller framåt.
3) Gå kontrollerat tillbaka till startpositionen och för viktplattan upp mot taket i en överarmspress.
4) Upprepa 3 x 8/ben.
 

2) Enbensmarklyft

Utförande:
 

1) Starta i stående men en kettlebell framför dig. Om vikten är för låg kan man hämta upp den från en bräda. Tänk sedan att du har en nöt mellan skulderbladen som du ska knäcka - detta för att få axlarna på plats.
2) Lyft ena benet och tänk att fotsulan strävar upp emot taket, samtidigt som du genom en höftfällning hämtar upp vikten.
3) När du kommer upp till stående, spänn rumpan, och sänk vikten tillbaka ner.
4) Upprepa 3 x 8/ben.
 

3) Diagonalsträcket

Utförande:
 

1) Ställ dig i knästående med händerna i golvet framför dig.
2) Sträck ut ena benet och pressa hälen bakåt, samtidigt som du sträcker motsatt arm framåt.
3) Tänk dig att du vill pressa ländryggen mot taket (för att skapa en anspänning i bålen).
4) Håll cirka 2 sekunder och byt sida.
5) Upprepa 3 x 8/sida
 

4) Handstående Planka med Klapp

Utförande:

1) Ställ dig i en armhävningsposition. Starta med fötterna ganska brett, samt smalna av avståndet mellan händerna. När du får övningen att fungera kan du successivt flytta ihop fötterna (det blir tyngre).
2) Håll kroppen så stilla som möjligt och spänn rumpan, samtidigt som du klappar dig själv på motsatt axel.
3) Upprepa 3 x 8/sida.

Tänk på att du måste ha en bra balans, samt kontroll i övningen, innan du lastar på mycket vikt (draken och enbensmarklyftet). Alltid Kvalitet före kvantitet!

Lycka till!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter