Snabb Träning med hjälp av Kettlebells

bilden lånad från: hefitness.se
Sommaren är här - helt onekligen! Och många kan jag tänka mig njuter av semester och ledighet. Ledighet innebär för många även ledigt från gymmet och träning. Där brukar jag ställa mig frågan varför? Varför slutar man träna för att semestern har kommit? Nu kan det såklart vara så att man är bortrest och inte har tillgång till ett gym - men träning finns det alltid tillgång till! Under sommaren är det enkelt att ägna sig åt konditionsträning utomhus, såsom löpning och promenader. Men vad händer då med styrketräningen? Jag vet att många Tröttnar Snabbt på Traditionell Konditionsträning och jag kan hålla med om att det i längden blir tradigt, för att inte prata om slitsamt. Det är därför det är så otroligt bra att man kan konditionsträna på annat sätt - samtidigt som du får in styrkan och muskeluppbyggnad i samma pass! I dagens inlägg tänkte jag därför ge förslag på en kettlebellserie som garanterat kommer få dig att svettas!

Jag har tidigare skrivit inlägg om Högintensiv Träning samt hur du Ökar din Fettförbränning och det är just vad dagens inlägg också handlar om. Det är egentlige enkelt vad mycket man kan få in i ett och samma träningspass, och där vill jag slå ett slag för att kettlebells är ett grymt redskap att använda sig utav! De flesta gym har kettlebells, och vill du träna hemma så är det en investering att köpa en (eller två). Jag kan säga att det är ett perfekt redskap att använda i sommarstugan!

Variationen är oändlig, jag har valt ut några av mina favoriter. Jag vill också påpeka att det kräver en del teknik att jobba med kettlebells, men ingenting är omöjligt. Är det någon del av serien som du är osäker på så rekommenderar jag att du frågar en kunnig tränare och vägledning genom övningen. Men då till frågan, vad kommer du egentligen att få ut av kettlebellserien?

1) Ökad kroppskontroll och stabilitet.
2) Ökad fettförbränning då serien innebär att hela kroppen arbetar.
3) Ökad kondition, då ett utförande i högt tempo kräver mycket syre.
4) Ökad styrka.


Inte så tokigt va?

Så nu till det praktiska. Försök att inte skippa förberedelserna inför - de är lika viktiga som själva passet. Snabbscrolla därför inte ner till serien direkt, utan ta också tiden att kolla hur du kan värma upp på ett bra sätt!
 
Uppvärmning
 
Till en början måste du såklart värma upp, och det kan du göra på olika sätt. Jag rekommenderar att du börjar med lite självmassage för att mjuka upp dina muskler. Och det kan du göra med hjälp av en massagerulle.
 

Därefter kan det vara bra att ge sig på lite rörlighetsträning. Jag gillar att köra dem i serier, och en av mina favoriter (du kanske har sett denna förut), är en yoga- och styrkeserie.
 

Slutligen, för att vara riktigt förberedd i kroppen, kan du köra en komplex serie med skivstång (om du är på gymmet vill säga). Efter denna kommer du garanterat vara varm! Om du endast har tillgång till kettlebells, kan du istället köra igenom den aktuella serien, men med färre repetitioner och gärna lite lättare vikt.
 

 

Sådär! Nu när du har värmt upp dina muskler och ditt nervsystem - är det dags att ge sig in på själva kettlebellserien!

Jag brukar köra den med så lite vila som möjligt mellan själva övningarna - tanken är helt enkelt att du ska få upp pulsen när du utför den. Så minimera vilan under seriens gång. När du har kört ett varv, ta 1-2 minuters vila innan du kör nästa. Tänk på att du inte bara tröttar ut dina muskler, utan också nervsystemet, vilan är mycket till för att du ska kunna bibehålla en god teknik i utförandet. Innan du kör igång med serien vill jag också att du bestämmer hur många varv du ska köra. Jag rekommenderar att du kör 3-6 varv med 1-2 min vila emellan. Det är 10 repetitioner per övning, så välj vikten väl!
 

Kettlebellserien


Som jag nämnde innan krävs det en del teknik att utföra den här serien. Är du helt ny rekommnderar jag att du tar hjälp av någon med tekniken, hur mycket jag än skulle vilja så är det svårt att coacha ordentligt via en text. För er andra ger jag lite tips på vägen:

1) Håll vikterna så nära kroppen som möjligt när du byter mellan övningar.
2) Försök utföra serien "avslappnat" så du får ett bra flyt.
3) ANDAS!
4) Hitta en lämplig vikt - du kan alltid ställa fram olika vikter så du snabbt kan byta mellan övningarna (kom ihåg att tekniken alltid går först).
5) Greppa inte kettlebellsen för hårt i handen, då kommer du antaligen få ganska ont, låt den istället röra sig lätt i handen då du svingar.


Hoppas du har fått lite inspiration till hur du kan köra ett snabbt med intensivt pass på gymmet - för att få mer tid i solen. Det här upplägget kommer inte ta mer än 30 minuter (beroende på uppvärmning etc.), och jag är säker på att du kommer vara trött efteråt!

Vill du ha mer tips på sommarträning? Kolla gärna in Kortspelet (kan utföras hemma) samt Gymvarianten
Variation förnöjer!

Lycka till!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter