Morgonträning

Nu har det gått över en vecka sedan jag gav er ett blogginlägg senast. Jag har varit på 10 dagars semester i Vimmerby, men min intention var att jag skulle blogga ändå. Jag gjorde ett tappert försök att hitta wifi.  Jag hade tänkt sätta mig ner på ett trevlig fik,  sippa på en kaffe, och blogga.  Jag letade runt på säkert 4 caféer och ett hotell. Jag övervägde till och med att betala in mig på Astrid Lindgrens värld för att få ta i nätverk (viket  i och för sig hade varit helt awesome!!), men gav istället upp och åkte tillbaka till sommarstugan, utan kaffe och utan wifi. 

Nu är jag i alla fall hemma i världen av nätverk igen, där man i princip kan stå ute å gatan och koppla upp sig på valfritt wifi. Därför ska du nu få inlägget som du har fått vänta så länge på (kanske har det byggt upp lite spänning?).

Nere i sommarstugan sov vi i en bäddsoffa av lite äldre typ. Den är betydligt mjukare än sängarna hemma, och har liksom en liten kulle i mitten. Hur som helst så vaknade jag upp och var otroligt stel efter första natten. Kroppen skrek efter rörelse, och jag fick börja dagen med ett stretch- och yogapass för att komma igång. Detta gav mig idén att jag skulle ge er mina favoriter av övningar – som gör under för kroppen på morgonen! Morgonngympa helt enkelt! Jag tror det finns fler än jag som kan vakna upp på morgonen och känna sig som ett kylskåp!

Det är väldigt enkla övningar, men som verkligen strechar ut och mjukar upp kroppen, ja du kommer märka själv! Jag vill också tillägga att, även om du inte känner dig som ett kylskåp när du vaknar, så är det inte fel att göra övningarna ändå! Det kommer bara göra din kropp gott att komma igång lite extra på morgonen!
 
1. Hundens Position
1. Börja med att ställa dig på knän med händerna framör dig. Sätt sedan i tårna i golvet och pressa upp rumpan mot taket, så du formas som ett V.
2. Låt dina hälar sjunka ner så långt de kommer mot golvet. Tänk på att de inte behöver komma ner helt. Låt dina knän vara lätt böjda.
3. Försök få belastningen att ligga så jämnt som möjligt mellan dina händer och dina fötter. Det är lätt att man bara vill lägga belastningen fram på händerna, vilket såklart gör att det blir jättetungt!
4. Slappna av i din nacke och låt huvudet hänga neråt.
5. Håll så länge du kan med ett avslappnat utförande.
 
2. Höftrörlighet med Rotation

1. Du kan utgå från hundens position ovan. Därefter tar du ett stort kliv fram med ena foten, på utsidan av handen. Låt sedan bakre knäet glida bakåt lite så du får en stretch runt höften.
2. Lyft upp handen närmast foten, sträck upp mot taket och rotera bakåt så mycket du kan. Tänk på att inte kompensera med resten av kroppen - höften ska vara kvar på samma position (rörelsen ska ske i ryggraden).
3. Håll några sekunder och byt sida. Upprepa 3 ggr/sida.
 

3. Ryggrotation Yogastyle

1. Starta i stående position och tänk dig att du ska gå ner hela vägen i ett utfallssteg. Försök få cirka 90 graders vinkel i både främre och bakre benet.
2. Om du har satt fram vänster fot ska du nu placera höger armbåde på utsidan av vänster knä.
3. Sätt försiktigt ihop dina handflator och vid varje utandning försöker du vrida kroppen lite mer åt sidan.
4. Kom ihåg att alltid bibehålla en stolt hållning. Om du börjar runda ryggen innebär detta att du kompenserar för nedsatt rörlighet. Låt rörelsen ske successivt.
5. Håll cirka 30-60 sek/sida.
 

4. Sittande Framåtfällning

1. Starta i sittande position med båda benen raka och upprätt hållning.
2. Tänk dig att du ska förlänga din ryggrad och sedan göra en framåtfällning  (sträva mot att minska rundningen i ryggen så mycket som du kan).
3. När du har kommit fram, fattar du tar om dina fötter. Om du behöver kan du böja knäna.
4. Vid varje utandning försöker du att förlänga ryggen ytterligare.
5. Titta snett framåt så du inte spänner nacken onödigt mycket.
6. Håll 30-60 sekunder.
 

Kom ihåg att ta det lite lungt om du utför dessa rörelser på morgonen. Din kropp har just vaknat och behöver väckas i ett lungt tempo. Man brukar säga att man verkligen får veta hur kroppen är, då man utför yogaövningar på morgonen, och det kan jag köpa! Det är inte alls samma sak att yoga på kvällen, då kroppen har varit igång en hel dag och därmed jobbat upp rörlighet och cirkulation.

Lycka till!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter