Glutenfri Rabarberpaj


Det är dags för midsommar! Och med den kommer i de flesta huhåll också lite extra god mat. Maten är inte det enda, utan det ska såklart också vara en efterrätt! Ja, det är i alla fall vad jag tycker. Jag tycker därför det skulle vara passande att dela med mig av en lite "mindre onyttig" rabarberpaj i dagens inlägg! På vilket sätt den är mindre onyttig är egentligen upp till var och en att avgöra. Jag anser att den är av lite bättre komposition då den endast är gjort på naturliga råvaror, samt att den är glutenfri. Som sötning har jag använt ekologisk lönnsirap - och nu kanske du som äter LCHF tänker att pajen är jätteonyttig. Och lönnsirap är såklart sött, men jag valde att använda det ändå, pga. att jag inte riktigt gillar smaken av stevia. Men även detta är upp till dig. Vill du använda Stevia istället för sirap så går det jättebra! Degen är gjort på mandelmjöl vilket gör att det blir glutenfritt, men jag är ganska säker på att det även går att använda kokosmjöl, i brist på annat. Som vanligt så är jag inte den perfekte adepten då det gäller att följa recept. Min sambo gillar inte att jag "höftar"  då det gäller mängden. Så jag kommer skriva en ungefärlig mängd - förutom på pajdegen (där får han sin vilja igenom).
 
Recept Glutenfri Rabarberpaj

Pajdegen
3 dl Mandelmjöl
1 Ekologiskt Ägg
50 g Äkta Smör (inget margarin om du vill ha din hälsa i behåll)

Fyllningen
Ca 5-10 st Rabarberstänger (beror helt på storlek)
½ dl Ekologisk Lönnsirap
Äkta Vaniljpulver

Tillbehör
Vispgrädde
Vaniljpulver
Plus lite extra smör till formen.

Gör Såhär
Börja med att sätta ugnen på 175 grader och ställ fram smöret så det hinner bli rumstempererat. Skölj och ansa rabarberstängerna, samt hacka dem i små bitar. Lägg sedan rabarbern i en skål och blanda med lönnsirap och vaniljpulver efter smak. Låt stå en liten stund så rabarberna får marineras i sirapen och vaniljen.

Under tiden är det dags att börja med pajdegen. Tärna smöret och lägg i en bunke. Tillsätt sedan mandelmjölet och blanda med händerna. Tillsätt därefter ägget som ska binda ihop degen. När du har arbetat ihop allt till en fin deg, är det tillfälle att skapa ett lock. 
 


Jag har märkt tidigare att det är väldigt svårt att kavla ut en deg som inte innhåller något mjöl. Den har en tendens att gå sönder. Därför lägger jag degen mellan 2 bakplåtspapper, och kavlar ut den mellan dessa. Det funkar betydligt bättre, och du kommer få en fin deg utan hål. Så kavla ut den till ungefär samma storlek som din pajform.

Gå vidare genom att smöra pajformen, häll i fyllningen, och placera försiktigt pajdegen ovanpå fyllningen. Tryck till den lite på kanterna och nagga lätt med en gaffel. Dags att grädda!

Låt stå i ugnen tills degen har fått en fin färg! Jag vet...ingen specifik tid den ska stå inne!! Panik! Även här får man höfta lite. Håll bara koll på degen så den inte blir bränd! Servera till vispad grädde smaksatt med lite vanilj!

Trevlig Midsommar!
 

Etiketter: kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter