Maximera din Återhämtning - Utveckla en Sovrutin

bilden lånad från: blog.svd.se
Då var det dags för del 2 i serien om återhämtning. Hur har det gått med Andningen och Meditationen? Det är första steget till att varva ner din kropp efter en tuff arbetsdag eller ett hårt träningspass. Och idag ska jag gå vidare och förklara hur du kan börja utveckla en kvällsrutin för en ökad sömnkvalité. Men först tänkte jag prata lite mer om varför sömnen är så pass viktig: 

Sömnen är inte bara en övergång till nästa dag, utan tiden du sover är otroligt viktig för reparationen av din kropp. Under en dag använder du dina muskler, tränar du kommer dina muskler brytas ner till viss del, vilka repareras under nattsömnen. Dessutom behövs ditt nervsystem repareras, samt att hjärnans intryck ifrån dagen bearbetas. Det sägs att tiden mellan 23-02 är den viktigaste tiden att sova, då den största delen av reparationen sker. Samt att alla timmarna innan kl. 00 är värda det dubbla i reparationstid. Jag har inte hittat någon källa på detta påstående, men om vi säger att det är så, så kanske fler går och lägger sig tidigare. Själv har jag märkt att om jag går och lägger mig kl. 02, och sover 8 timmar, så är jag betydligt mer trött än om jag skulle ha somnat kl. 22 och sovit 8 timmar. Det kanske finns någon sanning i påståendet ändå. Vad tror du?

Hur som helst så är sömnen jätteviktig för att din kropp ska fungera väl, och för att du ska få ut en optimal effekt av din träning.

Hur ska du då göra för att få en bra sömnkvalitét och sluta tänka på jobbet, facebook, instagram och allt det andra som håller din hjärna okuperad och på högvarv? Jag tror du kommer ogilla mig lite i början när du ska få mina tips, men du kanske kan lära dig att gilla stunden innan du ska sova.
 
Del 2 - Utveckla en Sovrutin
 
Jag har redan bett dig att ta 10 djupa andetag när du kommer hem på kvällen för att varva ner. Men nu ska du få ta detta steget längre. De flesta av mina klienter finner detta som det absolut svåraste att göra:
 
Stäng av all elektronik 1 timme innan du ska sova.

 


Jag antar att du fick ungefär samma reaktion som ovan. Men det är okej! Du kommer vänja dig. När jag säger elektronik så syftar jag på TV, dator, Ipad, Surfplatta, telefon etc. Lamporna får du självklart ha tända - även om det är bra att du kanske dämpar belysningen aningen innan du ska sova.

Då kanske du ställer dig frågan: Vad ska jag gör en HEL timme utan min Iphone? Kul att du frågar! Det finns massor med saker du kan göra istället, vilket kommer gynna din sömn och din återhämtning. Det som händer när du stirrar in i en TV eller en dator, är att dina hormoner påverkas av ljuset, vilket gör att du kan få svårare att somna (hjärnan luras att tro att det är dagtid). Du ska därför undvika att få det direkta ljuset på dig innan du somnar. Men då kommer vi till det roliga: Vad ska du göra istället?

Du kan börja med att ta dina 10 djupa andetag (om du inte redan har gjort det). Du kan sedan exempelvis:

1) Utföra ett par yogaserier/stretchserier och på så sätt mjuka upp din kropp och dina muskler, vilket gör dig avslappnad och redo för din sömn.
2) Låta din sambo massera dig (det här alternativet gillar jag!), eller plocka fram bandybollen/massagerullen och mjuka upp dina muskler på egen hand.
3) Läsa en bra bok (helst inte på din ipad - kommer du ihåg påverkan på dina hormoner).


 


Därefter borde du vara redo för att sova. I kommande inlägg kommer du få mer tips på exakt vad du kan utföra för stretchserier, samt mer information om självmassage. Men jag vill ändå att du börjar jobba på elektroniken! Det är ett viktigt steg för att du ska få en bättre sömnkvalitet. Det är inte bara dina muskler och ditt nervsystem som kommer repareras bättre, du kommer antagligen också känna dig piggare, få ett bättre humör, mer motivation, samt att du kommer känna dig gladare och friskare. Så låt inte sömnen bli lidande!

Så börja nu med din nya utmaning - och glöm inte att fortsätta med dina andetag!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter