Maximera din Återhämtning - Andning & Meditation

Vintern är över och det börjar bli riktigt ljust och fint ute. Solen skiner och fåglarna kvittrar. När jag cyklade till jobbet imorse var det någonting som kändes annorlunda. Klockan var strax efter 06 och solen lyste som mitt på dagen, dessutom doftade det ljuvligt av blommor. Det är nog första gången som det faktiskt kändes helt okej att jag hade blivit upptvingad av väckarklockan 05:20 på en fredag.

Jag märker att jag blir piggare av ljuset, och att jag har betydligt mer ork och motivation att göra saker. Jag tänkte därför att det är ett utmärkt tillfälle för dig att börja tänka på dig själv nu efter allt mörker. Det är dags för kroppen att återhämta sig, och jag vill nu att du ska få in rutiner för att maximera din återhätmning, både fysisk och mentalt. Lättare sagt än gjort kanske du tänker. Jag ska därför i en serie om återhämtning, ge dig enkla verktyg vilka du kan använda hemma och tillämpa i din vardag.

Bilden lånad från: www.bstillmeditation.com
Det är ingen stor nyhet att stress är ett problem hos många. Man jobbar, tränar och tar hand om familjen. Frågan är: Får du tillräckligt med återhämtning? Svaret är antagligen nej. Du kanske tror att helgens 2 dagar är allt som behövs för att din kropp ska repareras och vara på topp igen på måndag. Sanningen är dock att det behövs mer än så. Nattsömnen är otroligt viktig för att dina muskler, ditt nervsystem och hela din kropp ska kunna återhämta sig och repareras för kommande utmaningar. Det är därför viktigt att du har en god sömnkvalitet. Det gör ingen större nytta om du sover länge - ifall kvalitén är dålig. Det är ungefär som att du skulle köra 2 timmars träning med riktigt dålig teknik. Du kanske har hållt på en lång tid - men det har inte så stor effekt, mer än att du ökar risken för skador. Bummer!

Jag vill börja den här serien med att ge dig ett riktigt enkelt tips. Eller så är det inte riktigt så enkelt som du tror. För många är det en stor utmaning.
 
Bilden lånad från: www.123rf.com Bilden lånad från: www.123rf.com

 Del 1: Andning & Meditation

 
För att du ska få en bra sömn är det viktigt att du lär dig varva ner din kropp och ditt sinne. Det är väldigt svårt att gå ifrån att vara uppvarvad till 100 - till att lägga sig i sängen och sova. För en del fungerar den här strategin, men det är ingenting att rekommendera, då hjärnan antagligen inte hunnit varva ner ordentligt.

När du kommer hem från skolan/jobbet/träningen, och innan du går och lägger dig, vill jag att du gör en sak: Ta 10 djupa andetag.
Jag får höra av mina kunder, att det här tipset är det bästa dom fått gällande återhämtning, och att de direkt går ner i varv efter en tuff arbetsdag.

Det är helt upp till dig hur du gör detta, och det kommer inte ta dig mer än 1-2 minuter per dag. Det viktiga är inte hur du gör det, utan ATT du gör det. Ifall du vill ha några riktlinjer så kommer de nedan:

1) Ligg helst ner på rygg, då det är lättare att ta djupa andetag, samt att du slappnar av lättare. Sätt gärna ner fotsulornna i glolvet för att få en avslappnad och utplattad rygg.
2) Slut ögonen och placera händerna lätt på magen. Andas sedan in genom näsan så långsamt som du kan, så magen vidgas och lungorna fylls med luft.
3) Andas sedan ut långsamt med munnen (helst ska det ta 5 sekunder och uppåt).
4) När du har andats ut, försök vänta några sekunder innan du tar nästa andetag.
5) Upprepa minst 10 gånger.


Du får välja själv om du vill göra det under tystnad eller om du vill slå på lite avslappnande musik i bakgrunden. Ibland kan det hjälpa med musik för att inte börja tänka på så mycket annat. Jag slog bland annat på Enya när jag skrev det här inlägget för att komma in lite i sinnesstämning. Om du inte heller vill ligga på golvet, går det lika bra att sitta upp i exempelvis halv- eller hel lotus. Du kommer hitta dina vägar, och vad som funkar för dig.

Hur som helst, när du gör den här avslappningen/meditationen, kommer din kropp komma ner i varv, vilket i sin tur kommer ge dig en bättre sömnkvalitet - aka. förbättrad återhämtning. Om du inte tackar mig nu, tror jag du kommer märka skillnaden i längden, och framför allt kommer din kropp tacka dig, på ett eller annat sätt.

Bilden lånad från: www.pinterest.com

Nästa inlägg i serien kommer ge dig ännu fler verktyg och utmaningar för att förbättra din återhämtning. Kom ihåg att du bara har en kropp, så det är lika bra att ta hand om den på bästa möjliga sätt! Och som vanligt, om du vill tipsa någon som du tycker om, dela gärna inlägget på facebook, instagram och twitter!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter