Måste varje Träningspass vara Legendariskt?


I livet har vi uppåtgångar och nedgångar, toppar och dalar. Man kan inte riktigt välja vad man vill ha och inte – ”det har sin gilla gång” som mamma skulle ha sagt.  Detsamma gäller för din träning. Du kommer ha bra dagar och du kommer ha riktigt, riktigt (riktigt!) dåliga dagar, då du helst vill stänga in dig i en mörk lägenhet och glömma din existens.  Har du upplevt känslan? Det har vi nog alla, och det sista vi vill göra är antagligen att träna.

Frågan är dock, måste du vara på topp varje gång du tränar?

Av 10 pass kommer du antagligen ha 1 (!) pass, om ens det, som är ett riktigt bra pass  (du vet, legendariskt, där du känner dig som hulken). Resten kommer kännas mediokert, lite sisådär eller som skit.  Och på tal om Hulken: När vi var i London förra helgen så var vi in på Starbucks för en kaffe på flygplatsen (starbucks har för övrigt typ världens största cappuccino). Baristan frågade varje person vad deras namn var, och ropade sedan vidare tex ”en cappuccino till Markus”.  Min sambo passa på när de frågade hans namn, och sa snabbt: ”Hulken”. Baristan förstod inte vad han hade sagt föränn han ropat ut det i hela butiken. Det gäller att vara smart!

Om vi ska spinna vidare på Hulken, så har du antagligen en del tuffa pass framför dig om du vill komma dit, och det gäller att du tar tag i träningen, vare sig du vill eller inte, vilket kommer kräva en del motivation och självdiciplin, vilket innebär att man kör sitt planerade pass, fastän man kanske inte känner sig på topp.

Jag hade en kund tidigare som brukade avboka pga. att denna inte alltid kände sig i toppform inför träningspasset. Jag försökte förklara att träningen inte handlar om att man ska göra ”bästa passet i sitt liv” varje gång, utan snarare om att skapa rutiner för en hälsosam och hållbar livsstil. Att göra träningen till en del av vardagen. Det kommer innebära att man tränar även om man känner sig omotiverad eller trött. Om man skulle hoppa över träningen varje gång man känner sig lite sliten så skulle det nog inte bli många pass. Träningen gör ju dessutom att man blir piggare och orkar mer (stärker immunförsvaret osv....) Många kunder brukar komma till mig fulla av stress, direkt från jobbet (slitna, trötta m.m). Men när de går därifrån så har de ett helt annat lugn och är faktiskt stolta över sig själva att de ändå genomförde passet. Nu vill jag dock inte att du ska missförstå mig och blanda ihop lite trötthet med något annat, jag har därför gjort en liten checklista:

Träna inte när du...
1) ..har ont i halsen eller har en annan sjukdom som inte lämpar sig för träning.
2) ..har någon form av skada.
3) ..ja, du fattar poängen.....

Träna även fast du...
1) ..känner dig lite trött efter att du har suttit på kontoret i 8 timmar och stirrat in i en dataskärm ("men mina fingrar är trötta från att ha knappat på tangentbordet"....skulle inte tro de).
2) ..är rejält förbannad på att din chef behandlar dig som luft (träning lämpar sig alldeles utmärkt vid tillfällen då du behöver avreagera dig - bättre att lyfta tungt än att slå någon eller något).
3) ..missar Gossip Girl på teve (jag vet att det här kan svida, men det finns faktiskt Netflix & Viaplay av en anledning).

Så vad jag vill få fram är att varje träningspass du kör , inte kommer vara ett bra pass. Du kanske egentligen vill vara hemma i soffan och glo på serier - men det kommer inte göra mycket för dina träningsresultat. Och du ska vara glad om du får ett pass i månaden som känns riktigt riktigt bra (hulken-passet). Så tänk att träningen ska bli en rutin, snarare än att du ska köra det tuffaste passet någonsin – varje gång! Jag tror knappast att du skulle vilja köra 21:an varje gång du tränar... om du testar – återkom gärna med en recension (och antal dagar som du stod ut).


Se nu till att träna, ät en god middag och njut av att träningspasset blev av! Själv ska jag åka på min första riktiga spa-helg någonsin & glida runt i en morgonrock hela helgen - man får ju inte glömma att återhämtning också är viktigt!

Etiketter: övrigt träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter