Ha Respekt för Vikten när du Tränar

Bilden lånad från: campoutkid.com

Nu kanske du tänker att jag ska prata om respekten för någons kroppsvikt, men då tänker du helt fel! Eftersom jag inte håller på med någon kontaktsport, så känner jag att det inte är aktuellt! Däremot så jobbar jag en hel del med vikter - och då menar jag specifikt hantlar, viktplattor & skivstänger.

Nu är inte meningen att jag ska skrämma upp dig, så du inte vågar använda tunga vikter längre, tvärtom! Jag är en stor förespråkare för att lyfta tungt (det vet ni vid det här laget), men jag vill samtidigt inte att du på något sätt ska skada dig eller lyfta oansvarigt så du hamnar under skivstången! Då är du fel ute!

Det spelar egentligen ingen roll vilket övning du gör - du ska alltid tänka efter när du hanterar tunga vikter, och faktiskt känna respekt för vad vikten kan göra. Och det är alltid bra att vara lite extra försiktig när du utför övningar där du befinner dig under stången, ex. bänkpress.

Jag brukar träna på ett gym där det finns många skivstänger (paradiset?). Många yngre killar har sin fysträning på det här gymmet, och de kommer även dit på egen hand med sina tränings-polare. De här killarna har fått lära sig att de ska träna bland annat marklyft och bänkpress (eller så har de kommit på det själva, eftersom alla killar verkar ha en medfödd kärlek till bänken). Hur som helst, de här killarna (som är rätt unga och taniga) kommer in i gymmet (antagligen helt ouppvärmda),  ger varandra en high five, går till varsinn plattform, lägger på stora vikter på stången, lägger sig ner på bänken och lyfter helt okontrollerat av vikterna från ställningen. Jag kanske ska poängtera också att ingen av dem får passning från den andre. Nedåt är det inga problem såklart, men när stången sedan ska pressas upp skapas någon slags ormliknande rörelse där rumpan lyfter från bänken, ena armen kommer efter så att den andra armen får pressa upp största delen av vikten, och efter den största ansträngningen någonsin - är stången tillbaka på ställningen. Tur! Men hur såg tekniken ut där egentligen?

För att få en lite mer visuell uppfattning kan du kolla nedan!

 

Har du fått en idé om vad som kan hända när du inte riktigt har funnit respekt för vikten du hanterar? Jag hoppas det.

Det här gäller inte bara i bänkpressen, utan det gäller all träning. Det är externa vikter du arbetar med, och du måste ha en god teknik för att hantera riktigt tunga vikter. Har du inte tekniken ska du fortfarande "teknikträna" och det gör man på en hanterbar nivå och med hjälp av någon som kan.

Det är inte bara dumt att lägga på mer vikt än man kan kontrollera, det är också en otroligt stor skaderisk. Jag skulle inte tro att du tycker det är värt att lägga på din dubbla kroppsvikt, om du sedan får den över dig. Big bummer!

Nu kanske jag använde lite skrämselteknik.... Jag är ledsen om du har blivit upprörd. Men jag blir själv upprörd när en del gymutövare agerar som att vikten inte betyder något.

När du går in i gymmet, tänk därför på följande riktlinjer. Vi kan kalla dem SSG  -
"Sofias Safety Guidlines".

1) Lyft med en god teknik. Har du inte tekniken - Ta hjälp av någon som kan. Det finns massor med utbildningar och människor som är utbildade för att hjälpa dig.

2) Jobba upp dina set successivt så du blir riktigt uppvärmd, och tänk på att ta små steg mellan vikterna ifall du inte har stegrat tidigare (de små viktplattorna är till för just detta). Du kommer då märka när du  inte längre kan hantera vikten, istället för att ta stora kliv där du inte har en susning ifall du klarar nästa steg eller inte. Vid de små stegringarna kommer du få en bättre känsla för hur mycket du klarar.

3) Om du ska bänka tungt - ha med en kompis som du litar på, som kan passa dig! Släpp stoltheten att du ska klara det själv. Har du inte en kompis med dig, be någon i gymmet att passa, folk är faktiskt mer hjälpsamma än du tror, och det finns inget skamligt i att vara varsam! Du vill inte fastna som mannen nedan!


4) Om du absolut måste bänka på egen hand - sätt inte dit några klovar på sidan. Skulle du fastna under stången kan du då vicka den åt sidan så att vikterna rasar av. Men kom ihåg att detta alternativ inte är att rekommendera, det kanske är bättre att du kör bänkpress med hantlar om du kommer till gymmet och inser att du är ensam?

5) Använd säkerhetsspärrar! I racks finns det ofta säkerhetspinnar som man kan sätta på sidorna när man ska köra knäböj, och bänkpress också för den delen. Skulle lyftet gå fel, så kommer stången att fastna på dessa pinnar. Om du är osäker på hur du ska placera pinnarna (för att de ska göra någon nytta), fråga någon kunnig på gymmet.

6) Använd sunt förnuft!


Sådär ja! Med riktlinjerna i fickan är det bara att gå till gymmet och lyfta. Har du några frågor, maila mig gärna på info@sofianorman.com. Och som vanligt, har du fått ut något vettigt av inlägget - dela gärna på facebook, twitter etc. med hjälp av snabbknapparna ovan... You know the drill!.

Etiketter: bänkpress tunga lyft

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter