Brutal Överkroppsfinisher!

Om du tänker dig att din puls stiger till skyarna, dina armar känns som brinnande facklor, samtidigt som du inombords vädjar till gud att detta ska vara över!!! - Då har vi en bra beskrivning av hur det känns att avsluta ett träningspass med repsvingar! Du kan fråga någon av mina klienter, kanske har de någon annan beskrivning av övningen!

Hur som helst! Varför ska du då ägna dig åt att svinga rep? Det låter ju helt galet, och det kan man tycka. Jag brukar beskriva det som att skaka en matta i väldigt högt och kraftfullt tempo. Så om ditt mål är att vara med i SM i mattskakning, så är det en perfekt övning!

Men, övningen är inte bara bra för dig som ska skaka mattor, det är även en perfekt övning för dig som ska bli stark i att staka längdskidor eller helt enkelt få upp en sjukt hög puls och få en bra kondition! För det finns i princip inget mer effektivt för konditionsträningen (och fettförbränningen för den delen), än att köra intensiv intervallträning!

Som du kommer se i videon nedan, finns det två sätt att svinga repen på: Med båda armarna (som att du skakar en matta) eller alternerat, när du svingar en arm i taget. Du väljer helt själv vilen variant du vill använda, och det är heller inte fel att skifta sätt under tiden!

Alla gym har inte dessa "snake-ropes", men en del har dem i sina gruppträingssalar, så fråga gärna i receptionen om inte repen finns synliga i gymmet.


Det finns olika sätt man kan lägga upp sina intervaller på - och en fördel är såklart om du har tillgång till en klocka, eller om en kompis som kan ta tiden åt dig.

Exempel 1.
Svinga 10 sekunder
Vila 10 sekunder
Svinga 10 sekunder
Vila 10 sekunder
osv...

Exempel 2:
Svinga 15 sekunder
Vila 45 sekunder
Svinga 15 sekunder
Vila 45 sekunder
osv...

Exempel 3:
Svinga 30 sekunder
Vila 30 sekunder
Svinga 30 sekunder
Vila 30 sekunder
osv....

Upprepa så många gånger du vill - men försök köra minst 3-5 omgångar.

Alla dessa upplägg kan jag lova är tunga på deras egna sätt. Exempel 1 har riktigt kort vila, vilket gör att det såklart bli väldigt tungt, medan exempel 3 har VÄLDIGT lång svingtid, och lite medel-lång vila. Du kan ju testa dig fram, och skifta gärna upplägget på dina intervaller för att få variation och se till att kroppen inte vänjer sig!

Lycka till!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter