Seriöst, vad är en Triggerpunkt egentligen?

Jag förstår att du undrar, och jag har faktiskt fått en del frågor på sistone vad en triggerpunkt egentligen är och hur den uppstår. Jag ber om ursäkt att jag inte förklarat det mer ingående tidigare, med tanke på att jag har pratat en del om massage och självmassage(smr).

För de flesta så är det en form av muskelknut - och det är helt korrekt! Men, idag tänkte jag gå in lite djupare för dig som vill vara lite "nördig" och förstå på ett djupare plan, vad som händer i muskeln då en triggerpunk bildas.

Vad är en Triggerpunkt?

Man kan säga att en triggerpunkt är en liten knöl som man oftast kan palpera fram (känna fram) i en muskelsträng eller i faschian som omger muskeln. Hur den känns kan variera, den kan vara som en ärta, ett risgryn eller kännas som ihopklibbad spagetti (nu blev du inte så sugen på pasta va?). Om man skulle trycka på den här punkten kan man känna en smärta på det lokala området eller på ett helt annat ställe, i vissa fall känns det endast då någon trycker på punkten, och i andra fall kan punkten inbringa smärta utan att något trycker på den. Triggerpunkter kan vara ganska svåra, för de kan ge väldigt diffusa symtom. Man kan få så kallade autonoma symtom, som exempelvis balansstörningar, uppsvälldhet och tinnitus, vilket gör att de kan förväxlas med vissa sjukdomar.

Hur uppstår en Triggerpunkt?

Den fysiologiska biten kan man grotta ner sig precis så djupt i som man vill,  jag ska dock försöka förklara det här så enkelt som möjligt (för vem orkar sitta och läsa allt sånt här, då kan man lika gärna låna en tjock fysiologibok).

Till att börja med så uppstår en triggerpunkt oftast nära muskelns fästen (och nära något som kallas motorisk ändplatta). Om den där ändplattan skulle störas av olika orsaker, så kan den aktiveras spontant. Detta leder till en rad händelser i muskeln (acetylkolin utsöndras, aktionspotentialer sänds ut och kalciumhalter
na ökar, du vet, det där vanliga...). Vad jag vill komma till är att dessa händelser i slutändan medför att muskeln hålls konstant kontraherad (spänd/aktiverad). Resultatet blir en lokal syrebrist, eftersom inget nytt syre tillförs muskeln. Det gör att muskeln härifrån arbetar anaerobt (utan syre).

När muskeln får fortsätta att arbeta anaerobt kommer det bildas laktat (mjölksyra), och då det blir tillräckligt surt i muskeln kommer det aktiveras smärtnerver som reflexmässigt ökar på anspänningen i muskeln. När muskeln fortsätter att vara kontraherad kommer muskelfibrerna bli maximalt förkortade, vilket kommer ge en liten förtjockning eller knuta i muskeln - en triggerpunkt har skapats!

Jisses, vad mycket information på en gång!  För att du inte ska utveckla några triggerpunkter så är det lika bra att vi tar en paus och kör lite gympa innan vi går vidare!


Sådär! Du följde väl gymnastiken till punkt och pricka? Bra!  Då orkar du förhoppningsvis läsa en liten stund till!

Nu när du vet vad en triggerpunkt är, så ska vi också kolla på olika typer av triggerpunkter:

1) Passiv Triggerpunkt 
Den här punkten ger oftast inga symtom, men kan kännas då någon trycker på den.

2) Latent Triggerpunkt
Denna kan ge olika symtom såsom muskelstelhet & rörelseinskränkningar, men, den ger ingen smärta, om ingen trycker på den.

3) Aktiv Triggerpunkt
Den här punkten ger oftast smärta på själva stället om någon trycker på den, men kan också ge smärta i hela, eller delvis av utbredningsområdet. Det är också vanligt att man kan få muskelsammandragningar eller "ryckningar".

Vad är orsaken till att Triggerpunkter uppstår?

Kul att du frågar! För nu kommer vi till den delen, där i princip hela sverige skulle behöva ändra på sitt beteende. Några av de största orsakerna till att triggerpunkter uppstår är nämligen på grund av:

1) Stress
2) Statisk belastning
3) Inaktivitet

Känner du igen något av ovanstående beteende? Har du ont någonstans i kroppen? Om du svarat ja på båda frågorna har du säkerligen triggerpunkter lite här och där. Men det finns även andra faktorer som kan framkalla muskelknutor. Exempelvis:

1) Muskelbristningar
2) Kyla/drag
3) Hormonella förändringar
4) Näringsmässig påverkan
5) Lokal trauma

Så även om du har ett rörligt jobb och lever hälsosamt, kan man ändå utveckla triggerpunkter (sorry).

Vad ska du då göra för att undvika/behandla Triggerpunkter?

1) Massage
Om du redan har utvecklat triggerpunkter och har ont i kroppen, är det en bra idé att kontakta en massör för att bryta den onda cirkeln som har uppstått i muskeln. Detta gör man genom att knåda ut muskeln och forsla ut de slaggprodukter som har ansamlats. Om du vill ha tips på hur du kan massera på egen hand, kolla in videon nedan!


2) Stretching
Att hålla på med stretching och rörlighetsträning kan vara ett effektivt sätt att dra ut muskeln och på så sätt inaktivera en tiggerpunkt (kommer du ihåg att muskeln blev förkortad?), samt att man även här bryter den onda cirkeln genom att öka på blodcirkulationen. Om du inte vet vad du ska stretcha eller hur - testa gärna ett yogapass eller ta hjälp av en kunnig tränare!

3) Tryck på triggerpunkten
Om du har varit på massage någon gång kanske massören har tryckt på vissa punkter? Detta är för att skapa ett lokalt töj av muskelfibern under själva trycket, men också för att det ska ge en ökad blodcirkulation och på så vis forsla in nytt syre till muskeln.

4) Träna
Du kanske minns att det har stått en hel del om syrebrist i muskeln, inaktivitet gör att man får triggerpunkter osv....bla bla bla! Träna helt enkelt! Människan är gjord för rörelse! Sitter du på ett kontor hela dagen - träna träna träna!

Herregud, nu får det räcka. Har du fått ett hum om vad en triggerpunkt är? Jag hoppas verkligen det, för jag orkar inte skriva mer. Dessutom har jag nu varit inaktiv i säkert en timme (om man räknar bort rörelsen att föra kaffekoppen till munnen).

Det är dags att sätta punkt! Om du tycker att du har fått ut något av inlägget - dela det gärna till andra via twitter eller facebook! Annars önskar jag dig lycka till med dina Triggerunkter!

Etiketter: massage träning smr stress

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter