Visdomsord - Ät Väl & Lyft Tungt

Namnet Sofia betyder faktiskt ”vishet” , och jag vill ju gärna tycka att jag kan vara lite vis i alla fall i vissa anseenden.  Så ja, jag använder betydelsen av mitt namn och berättigar mig själv att slänga ut lite visdomsord i dagens inlägg!

Man kan väl säga som så att vi blir bara mer och mer stressade (no shit?). Barnen ska lämnas på dagis, tvätten måste tömmas ur maskinen, samtidigt som du ska köra bikramyoga och laga en nyttig middag till dig själv och din familj. Allt är stressat och tiden är planerad till max (dygnets timmar räcker inte till – paniiik!) Ungefär så.

En stor stress kommer även ifrån pressen att prestera och att leva hälsosamt. Idag är det mer inriktat på att man ska äta bra och träna rätt, än vad det var tidigare. Människor spenderar otroligt stora summor på ”quick-fixes” och till och med operationer för att det anses vara den ”enda” utvägen. Det finns så mycket dieter och träningssätt att välja på, att den som inte lärt sig vara kritisk, prövar allt i hopp om att något ska funka. Jag kan säga till er att det finns otroligt mycket "skit" ute i träningsvärlden. Redskap, träningssätt och dieter. Mycket av dem har du inget för att använda.

Nu när du vet vart skåpet står någonstans, är det dags för mig att försöka visa mig lite klok, och kanske få er att släppa på stressen en aning. Jag ger er två saker att tänka på för er hälsas skull: 1. Ät väl &
2. Lyft tungt!

Det var väl inte så mycket att bli stressad över? Allt jag ber er om är att äta bra, hälsosam mat och att lyft skrot från marken några gånger i veckan. Men jag kanske ska förklara mig lite närmre...

 


Visdomsord 1: Ät Väl

Äta väl kan låta som en självklar sak, men det är det inte för alla. Som grädden på moset finns det såklart också tusen olika definitioner på vad bra mat innebär. Du kanske tycker att fullkornspasta är bra mat, medan någon annan är bestämd på att en lågkolhydratkost är det bästa. Alla tycker vi olika och vi blir bara mer förvirrade av att det varje vecka kommer nya kostråd och nya dieter.

Vad jag vill säga till dig är att du ska försöka ha en lite mer avslappnad inställning till vad och hur du äter. Ät när du är hungrig och ät tills du är mätt - men se till att du har bra kvalitet på dina råvaror och att du undviker gifter i så stor mån som möjligt. När det gäller att räkna kalorier ska jag säga dig sanningen: Det är slöseri med tid! Du kommer tröttna i längden, och det kommer antagligen innebära att du struntar i allt och låter ditt sockerbegär styra för att du går och är hungrig. Kolla istället på hur mycket du tränar och tänk på att en tränande kropp behöver mer energi. Tränar du mycket kommer du också äta mer - thats the deal! Vill du bygga muskler finns det inget utrymme att svälta sig. En hälsosam viktnedgång innebär samma sak. Försöker du svälta dig ner i vikt - kommer du troligtvis tappa muskelmassa och säkerligen gå upp lika snabbt när du börjar äta normalt igen.

På tal om att äta, så var en av mina bästa träningshelger när jag och min sambo åkte till Halmstad för en utbildning i styrkelyft. Sammanlagt lyfte vi flera ton på dessa två dagar, men det som var så mysigt (ja, här kan man ju kalla det vad man vill) var att det fanns ett litet buffébord uppdukat med frukter, jordnötssmör och andra kaloririka livsmedel. Vi var en grupp där med samma intressen (att lyfta tungt) som lyfte lite vikter - gick och tog en kopp kaffe och lite snacks, och fortsatte så i två dagar. Awesome! Jag kände redan då att styrkelyftarstilen passar mig perfekt! Vad som dock är jätteviktigt att komma ihåg är att om du ska äta mycket - så bör du träna mycket! Annars kommer det garanterat att slå fel - och jordnötssmöret som du just åt kommer sätta sig på ställen som du inte kommer uppskatta...Nu handlar allt detta om mer än att bara tänka kalorier in - kalorier ut, det finns också en hormonell påverkan av allt du äter, men det är ett helt annat inlägg.


För att runda av kostdelen så vill jag som en liten sammanställning säga att du egentligen inte behöver följa några strikta dieter eller syssla med kaloriräkning om du inte ska gå ner i vikt eller att du av medicinska skäl (allergier etc) inte kan äta på ett visst sätt.  I annat fall tycker jag istället att du ska ta  till dig lite riktlinjer för hur du kan äta så rent och hälsosamt som möjligt.  Läs därför mitt tidigare inlägg Är du borttappad i djungeln av kostråd? Samt mitt inlägg om Varför du Bör Äta Ekologiskt.


Visdomsord 2: Lyft Tungt

Ärlighet är temat idag, därför ska jag säga direkt som det är:  Oavsett om du har som mål att tappa i vikt, tighta till din kropp, få en sjukt snygg rumpa eller bara bli stark som hulken – då ska du lyfta tungt!  Har du inte tekniken att lyfta tungt – ta hjälp av en kunnig tränare och lär dig! Vad som är tungt är  såklart också subjektivt. Det som är tungt för mig kanske inte alls är tungt för dig, vilket innebär att man får testa sig fram. Poängen är att du måste chocka och bryta ner kroppen för att du ska bygga upp dig starkare och starkare. Det kommer du inte göra genom att köra samma maskinprogram under ett års tid, eller att dag ut och dag in gå på dina morgonpromenader, för att sedan undra varför du inte går ner i vikt eller varför din rumpa inte blir mer tight. Och till alla tjejer - våga ta i! Läs gärna mer om varför du bör lyfta tungt här.

Vad som också är viktigt är att hitta någon form av motivation i din träning. Det är en väldigt stor fördel om du tycker träningen är kul på något plan. Kanske gillar du känslan av att lyfta upp mer än din kroppsvikt i ett Marklyft, eller känslan av att du kan dra upp dig själv i en Chin-up. Motivationsfaktorn kan variera. Om du inte tycker någonting är kul - bit i det sura äpplet och bara gör det!  Du kommer anatagligen inte tacka mig under de närmsta åren, utan snarare tänka på mitt ansikte när du slår på boxningssäcken – men du kanske tackar mig när du blir äldre och märker vad träningen har gett för effekt på din kropps funktion!

Så! Jag vet inte vad ni tycker, men jag hoppas att en del av er känner någon form av lättnad. Självklart kommer det fortfarande krävas en hel del arbete och engagemang, men det är värt det! Se livet som en njutning! God, ren mat och lite tunga lyft på det - så kommer du att komma långt!

Om ni tycker inlägget har varit helt värdelöst ber jag om ursäkt att jag tagit upp er tid. Men om ni kanske fått ut något av det – dela gärna med er av min hemsida till andra!

För övrigt så finns det mer tips och inspiration på min Instagram, Facebook samt Youtubesida!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter