Varför Ekologiskt?


För att få en stark, fungerande kropp gäller det inte bara att lyfta tunga vikter från marken. Vad du stoppar i dig har också stor betydelse för dina resultat och din hälsa. Du har säkerligen gått förbi olika ekologiska livsmedel i butiken, men inte riktigt förstått varför du bör välja just det? Veckans inlägg tänkte jag därför ägna åt att förklara vad skillnaden är mellan ekologiska livsmedel och "vanliga" livsmedel, samt vad det kan betyda för din hälsa.

När du går runt i butiken med din shoppinglista kanske det enda du ser är prisskillnaden som kan finnas mellan de olika produkterna. Och frågan är, vad får du egentligen då du lägger till den extra kostnaden? Jag kan säga såhär: Genom att äta ekologiskt odlade frukter och grönsaker, samt kött från frigående och fribetande djur - kommer du garanterat påverka din hälsa till det bättre!

För att göra det lite enklare ska vi börja med att reda ut hur frukt och grönt framställs, på ekologisk väg, samt vanlig väg.

Ekologisk odling:

 • Frukten och grönsakerna framställs naturligt, bland annat genom gödsel och kompost.
 • Ogräs bekämpas/kontrolleras naturligt genom vanlig rensning.
 • Insäkter och hyra bekämpas på naturlig väg genom fåglar, fällor och andra insäkter.
Konventionell (vanlig) Odling:
 • Frukten och grönsakerna framställs på kemisk väg.
 • Ogräs bekämpas genom kemiskt framställda ogräsmedel.
 • Insäktsmedel används för att förhindra olika smittor och ohyra.
Av detta att döma ser vi direkt att den "vanliga" odlingen medför en stor del gifter, vilket såklart påverkar människokroppen och vår hälsa negativt. Gällande frågan om ekologiska grönsaker har mer näring, vitaminer och mineraler i sig är forskningen tvetydig. Vissa studier vill påvisa att ekologiska livsmedel har större andel näring, medan andra har påvisat motsatsen. Sedan är frågan om näringstätheten är den viktigaste parametern, eller mängden gift som du får i dig ifrån odlingsprocessen?

För att du ska få ett bättre hum om hur du ska välja dina grönsaker, får du här en topplista på de grönsaker som innehåller mest rester från bekämpningsmedel:

 

Topp 10 - Vilka grönsaker/frukter du bör svabba med stålull innan du äter

1. Äpplen
2. Selleri
3. Paprika
4. Persika
5. Jordgubbar
6. Nektariner
7. Vindruvor
8. Spenat
9. Sallad
10. Gurka

 

Något som vi också äter väldigt mycket av är animaliska produkter såsom kött och mejeriprodukter. Här är det också en skillnad mellan hur de framställs ekologiskt samt vanligt.

Ekologiskt Kött och Mejeri:

 • Antibiotika och hormoner ges inte till djuren.
 • Djuren får bara ekologiskt foder.
 • Sjukdomar undviks naturligt genom renhållning och en bra utfodring.
 • Det finns ett noggrant uppsatt regelverk där djuren måste få vara utomhus.

Konventionellt Kött och Mejeri:

 • Många djur ges antibiotika, hormoner samt ges foder innehållandes pesticider (motverkar ex. svamp).
 • Djuren får tillväxthormon för att bli större snabbare.
 • Antibiotika och mediciner används i förebyggande syfte.
 • Det är inte säkert att djuren får vistas utomhus.
Man kan väl säga som så att vi äter det djuren äter. Om kossan har blivit medicinerad med antibiotika hela sitt liv, kommer rester av detta också finnas kvar i köttet som vi köper i butiken. Hänger du med?

Med detta sagt vill jag tipsa dig om att börja titta lite mer mot ekologiska produkter när du är och handlar. Inte bara för din egen hälsas skull, utan även för de människor som arbetar på odlingar där de ständigt utsätts för gifter och bekämpningsmedel.

Ta dig nu lite extra tid i butiken och välj dina varor med omsorg! Vem vet, en ekologisk banan kanske är det som fattas för att du ska ta lite extra i marklyftet ;)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar

Etiketter